Reklama

štrůdl

Jablečný závin, to je klasika, která nikdy neomrzí. Znáte tradiční recept na křehké těsto? My máme recept našich babiček, který se bude hodit i vám. Těsto není vůbec sladké, ale křupavé a dochucené jemným popraškem cukru.

Komu se bude přeci jen zdát závin málo sladký, může osladit jablka medem nebo do těsta přidat dvě, tři lžíce moučkového cukru.

jablkový závin

Suroviny

  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 200 g hladké mouky
  • 80 – 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce octa
  • 50 ml velice studené vody
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • mletá skořice
  • 300 g jablek
  • cukr podle chuti

Postup

Jednoduché těsto se skládá ze základních surovin a velice dobře se s ním pracuje. Neobsahuje žádný cukr. Když ho tam přesto budete chtít, přidejte k hladké mouce 4 lžíce moučkového cukru.

Heru, vejce, hladkou mouku, ocet a vodu smíchejte dohromady. Přidejte 50 g polohrubé mouky a dále těsto propracovávejte. Přidávejte polohrubou mouku podle potřeby, až do té doby, kdy se těsto přestane lepit.

štrúdl

Těsto nechejte hodinu odpočívat v lednici.

Rozválejte těsto na pomoučeném válu.

jablkový závin

Strouhanku opečte nasucho na pánvi, pěkně dokřupava. Přidejte do ní mletou skořici. Kdo chce, může přidat i 2 lžíce cukru krupice. Nechejte strouhanku vychladnout.

Studenou strouhanku rozprostřete na rozválené těsto. Jablka nastrouhejte nahrubo, i se slupkou. Rozložte na strouhanku. Podle chuti přidejte nasekané ořechy, rozinky.

nastrouhaná jablka

Pevně závin srolujte. Dejte na plech vyložený pečícím papírem.

závin

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 30 minut. Zvyšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatova. Bude to trvat dalších 20 – 30 minut.

Hotový závin nechejte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

jablkový závin

Dobrou chuť přeje Elly.

Nejchutnější jablkové recepty na našem magazínu

Pečená jablka s máslovým karamelem

pečená jablka s máslovým karamelem

Mufiny se zkaramelizovanými jablky

muffin

Jablečný vločkovec

vločkovec

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková