Reklama

jablíčkové bochánky

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g Hery nebo másla
200 ml polotučného mléka
2 vejce
50 g hnědého cukru
20 g droždí
špetku soli

Náplň:
4 velká jablka
hrst rozinek
vlašské ořechy
hnědý cukr
trochu strouhanky

mouku na vál
1 vejce na potření

Postup

Do vlažného mléka rozmícháme trochu cukru a 400 g mouky a lehce vmícháme droždí. Necháme vzejít kvásek a vmícháme do mouky. Přidáme vejce, špetku soli a důkladně propracujeme. Necháme kynout asi 1 hodinu.
Zbylých 100 g mouky propracujeme s tukem a dáme do chladničky.
Vál posypeme moukou a rozválíme na něm vykynuté těsto. Doprostřed dáme bochánek vychlazeného těsta z lednice.
Okraje těsta zahneme přes bochánek, ze všech stran. Válečkem těsto lehce rozválíme, znova složíme a ještě jednou. Opět dáme těsto do chladničky.
Připravíme si náplň: Nastrouháme oloupaná jablka, zasypeme lehce strouhankou a vsypeme nahrubo nadrcené ořechy a rozinky. Dochutíme cukrem.
Těsto vyndáme z lednice, rozválíme na velký plát a nakrájíme na čtverce, na které dáme kopeček náplně.
Čtverce přehneme jako dopisní obálku.
Bochánky potřeme vejcem a pečeme v rozehřáté troubě, nejdříve na 200 °C a později na 170 °C, dokud nezezlátnou.

Dobrou chuť přeje Lulu.