Vaření

Jablková žemlovka a jak na ni

Žemlovka neboli zemlbába je často považována neprávem za nouzové jídlo, při kterém se chutně zužitkuje zbytkové pečivo. U nás doma je žemlovka pochoutka, kterou dělám zásadně z vánočky, namísto ze starých rohlíků či žemlí. Někdo si ji dokonce vylepšuje tvarohem, na internetu jsem našla dokonce verzi s banány či žloutkovým krémem.

Jak tedy připravit tu nejjednodušší, klasickou žemlovku?

Připravte si tyto suroviny:

Starší bílé pečivo - rohlíky, žemle, veky. Chcete-li si opravdu zamlsat, použijte vánočku nebo mazanec.
Jablka - 4 nebo 5 ks.
Cukr moučka, může být i vanilkový cukr.
Vejce - 4 až 6 ks.
Mléko - podle potřeby.
Máslo a strouhanku na vymazání a vysypání zapékací formy.
Skořice - trochu.
Rozinky, vlašské oříšky - podle chuti. 

Ze všeho nejdříve si nakrájíme pečivo. Rohlíky na kolečka, veku na plátky, vánočku na plátky.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
V hlubokém talířku nebo misce si rozšleháme asi 200-300 ml mléka s trochou cukru a žloutky. Do takto upraveného mléka namáčíme pečivo. Je lepší nechat jej pořádně nasáknout. Poté pečivo skládáme nejprve na dno zapékací misky, poté zaskládáme i boky nádoby.

Nastrouháme si nahrubo jablka a ty navrstvíme na pečivo do zapékací misky. Posypeme trochou cukru, skořicí. Můžeme i rozinkami a nasekanými ořechy. Záleží na naší chuti.
Jablka zakryjeme opět vrstvou pečiva namočeného v mléce. Tuto vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem.

Žemlovku dáme zapéct do předehřáté trouby. Při 160 °C pečeme až do té doby, než nám povrch zezlátne.
Mezitím si v míse ušleháme bílky s cukrem do tuhého sněhu. Ten navrstvíme na upečenou žemlovku a ještě chvíli dopékáme, opět až nám zezlátne povrch.

Dobrou chuť!

Obyčejná žemlovka vám nestačí?

Tvarohová žemlovka
Suroviny: 12 starších rohlíků, cca 750 ml mléka, 1/2 kg tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru, 50 g rozinek, 50 g másla.
Postup: Rohlíky nakrájíme na 1/5cm kolečka. Tvaroh umícháme s vejci a cukrem, přidáme horkou vodou spařené rozinky. Vymažeme pekáček máslem. Do pekáčku skládáme rohlíky těsně vedle sebe, které  namáčíme v mléce. Na  vrstvu rohlíků namažeme tvarohovou směs. Uděláme ještě jedno patro a skončíme vrstvou rohlíků. Zbytek másla rozpustíme a pokapeme jím horní vrstvu rohlíků. Zalijeme zbytkem mléka a dáme zvolna péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout a pocukrujeme.
(ZDROJ)

Nebo netradiční žemlovka s banány?
Suroviny: půl kila banánů a půl kila jablek, rohlíky či žemle, trochu rumu, rozinky, tuk, citronová šťáva.
Postup: Jablíčka oloupeme a nakrájíme spolu s banány na plátky. Obojí dáme na pánev s rozehřátým tukem. Vše dusíme, poté přidáme rozinky, citronovou šťávu a rum. Pečivo si nakrájíme na plátky a skládáme do vymazané formy. Střídáme vrstvy ovoce a pečiva, zakončíme pečivem. Potřeme trochou tuku a zvolna zapékáme.
Tip: Nemusíme zapékat jen v jedné veliké zapékací míse, ale jednotlivé porce můžeme připravit v malých mističkách.

A jedna opravdu labužnická žemlovka na závěr...

Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky
Suroviny: 300 g housek (asi 6 kusů), 1/3 l mléka, 500 g jablek, 60 g krystalového cukru, skořice, kůra z 1/2 vosku zbaveného citronu, 60 g másla, 40 g hrozinek, 30 g oříšků, 1/8 l mléka navíc, 1 vejce, máslo a strouhanka na vymazání dortové formy.
Žloutkový krém: 200 g mléka, 2 žloutky, 50 g krystalového cukru, vanilkový cukr, 20 g hrubé mouky, pevný sníh ze 4 bílků.
Postup: Housky, nebo nesypané rohlíky, nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu nebo kastrol vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, načež do ní klademe vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je cukrem se skořicí a kůrou, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapame máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchali 1 vejce, a žemlovku pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny. Mezi pečením ji poléváme zbytkem mléka s vejcem.

Před podáváním potřeme žemlovku žloutkovým krémem a dáme na asi 3-5min. do horké trouby zrůžovět. Potom žemlovku upravíme na mísu a podáváme horkou.

Žloutkový krém:
Do hrnku s mlékem rozšleháme žloutky, přidáme cukr, vanilkový cukr, a mouku. Hrnek postavíme do vodní lázně (kastrolku s vařící vodou) a šleháme tak dlouho, až tekutina zhoustne na tuhý krém. Odstavíme a chvíli mícháme, až trochu zchladne (aby se nevytvořil škraloup). Prochladlý krém zamícháme do pevného sněhu.

P.S.: Místo žloutkového sněhu můžeme použít pouze tuhého, slazeného sněhu z bílků.
(ZDROJ)

Dobrou chuť přeje
   
10.03.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [31] jithule [*]

    tu doopravdu nemusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:42:03
  2. avatar
    [30] ivory [*]

    jé, tu už jsme dlooouho nedělali...dobrý tip

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:16:08
  3. [29] musilovahana [*]

    Sladká jídla mám ráda.

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:24:37
  4. avatar
    [28] hubajda [*]

    mam svoji a u te zustanu

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:25:30
  5. [27] lucsej [*]

    dobrý, levný, pro malý i velký :)

    superkarma: 0 18.07.2009, 18:48:19
  6. [26] Radka JS [*]

    Tak já ji taky můžu. Jenže zásadně ne. No když je, tak ji sní, ale že by po ní šílel . Ještě miluju rýžový nákyp s meruňkami nebo švěstkami!! Jenže to je snad ještě horší než žemlovka!

    superkarma: 0 13.03.2006, 11:51:45
  7. avatar
    [25] sunnynka [*]

    pal.inka: tak jahodová musí být fakt skvělá

    superkarma: 0 12.03.2006, 20:02:38
  8. avatar
    [23] breberka [*]

    superkarma: 0 12.03.2006, 12:11:28
  9. avatar
    [20] Žábina [*]

    Meander: my ti věříme

    superkarma: 0 10.03.2006, 15:20:02
  10. avatar
    [19] Žábina [*]

    Gabi: je to bezva a bez práce jelikož jí dělám poměrně často a dost nerada, snažím se to co nejvíc zjednodušit

    superkarma: 0 10.03.2006, 15:19:45
  11. avatar
    [18] Meander [*]

    A ještě se trapně opakuju

    superkarma: 0 10.03.2006, 15:04:03
  12. avatar
    [17] Meander [*]

    Žemlovka je jediné jídlo, o kterém mohu s určitostí říct, že ho nenávidím

    superkarma: 0 10.03.2006, 15:03:44
  13. avatar
    [16] Meander [*]

    Žemlovka je jediné jídlo, o kterém mohu s určitostí říct, že ho nenávidím

    superkarma: 0 10.03.2006, 14:42:27
  14. avatar
    [14] gerda [*]

    a víte, jak se tomuhle božskému pokrmu v historii taky říkalo? Pekařská bída!!! To proto, že žemlovku mívali přečasto v malých soukromých pekárnách a využívalo se zbylé pečivo, co se neprodalo. Já bych si tak dala žemlovku - ale možná, že se to toho pustím, v ledničce mám totiž zbytek tvarohové náplně do koláčů a jabka mám doma taky. Pečivo koupím cestou.

    superkarma: 0 10.03.2006, 11:36:47
  15. avatar
    [13] Beruška1 [*]

    Já dělám jenom s jablkama. A používám to, co je momentálně doma, rohlíky, housky, veku, toustový chléb. Jablka nestrouhám, krájím na větší kousky, ono to pečením změkne. A cukr dávám krystalový a hodně rozinek a skořice.

    superkarma: 0 10.03.2006, 10:21:44
  16. avatar
    [12] Gabi [*]

    Jablka, meruňky, tvaroh, ale i ořechy a rozinky, do namáčecího mléka stačí max. 2 vejce a základ - jedině obyčejná vánočka. Žábina: Ale ten toustový chleba není špatný nápad.

    superkarma: 0 10.03.2006, 10:21:32
  17. avatar
    [11] marcellina* [*]

    diky, ten muj to po mne porad chce a ja si nevedela rady , tak to zkusim

    superkarma: 0 10.03.2006, 10:20:33
  18. avatar
    [10] Žábina [*]

    taky jí dělám těm svým chlapům k večeři, můžou se po ní utlouct..akorát místo rohlíků které mě fakt nebaví krájet, používám světlý toustový chleba...a jablka taky strouhám, je to rychlejší

    superkarma: 0 10.03.2006, 09:30:51
  19. avatar
    [9] Kacule [*]

    Věrulinka: taky dělám s jablky i tvarehom - už jsme ji dkouho neměli - udělám

    superkarma: 0 10.03.2006, 09:06:10
  20. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Od vánoc mám v mrazáku zbytek vánočky tak ji udělám v sobotu.Dávám tvaroh jednu vrstvu a druhou jablka,také nakrájené.Tím pádem nebudu muset péct manžílkovi buchty,doufám.Ň am

    superkarma: 0 10.03.2006, 08:10:25
  21. avatar
    [6] Dudlajlama [*]

    Smarjaaaa, nechte toho, ja ji snad prece jen udelam, jen dam vetsi pomer jablek, ta jsou dietni .

    superkarma: 0 10.03.2006, 07:52:38
  22. avatar
    [5] Evča [*]

    taky mám ráda žemlovku tvarohovou, jen jablka nestrouhám ale krájím na plátky a když to proložíte zavařenýma meruňkama

    superkarma: 0 10.03.2006, 07:25:45
  23. avatar
    [4] Kačena1 [*]

    Miluji žemlovku, obzvlášť tvarohovou. No, i tvaroh + jablka je pruce jedlé . Banánové + další novinky VYZKOUŠÍM!!!!!

    superkarma: 0 10.03.2006, 07:08:53
  24. avatar
    [3] 1567 [*]

    Dieta, nedieta tuto vzpomínku mládí si musím udělat

    superkarma: 0 10.03.2006, 06:52:41
  25. avatar
    [2] svetluszka [*]

    ..tu banánovou musím vyzkoušet... .

    superkarma: 0 10.03.2006, 06:23:12
  26. avatar
    [1] Dudlajlama [*]

    Strasne, strasne ji mam rada, jenze jsem na momentalne na diete a nevim, co by se mnou tato lahudka udelala . Problem je ten, ze ji dokazu pozrit na jeden zatah pul pekacku

    superkarma: 0 10.03.2006, 00:43:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme