jablková šarlotka

Suroviny

6 velkých jablek (nejlépe Granny Smith)
3 vejce
200 g cukru krystal
1 vanilkového extraktu
125 g hladké mouky

na posypání:
mletá skořice
cukr moučka

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Jablka oloupeme a vykrojíme jadřince, poté nakrájíme na kostičky. Ne příliš drobné, ne příliš velké.
Nešpiníme žádnou misku a jablka řežeme přímo do připravené formy.
Potom si v míse vyšleháme vejce s cukrem do zhoustnutí. Nejlepší je použít elektrický šlehač. Přidáme vanilku a nakonec mouku. Důkladně promícháme.

Těstem zalijeme jablka ve formě a pomocí lžíce pěkně rozetřeme až do krajů. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut až hodinu.
Necháme asi deset minut vychladnout a potom poprášíme lehce skořicí.

Podáváme teplé nebo vychlazené a těsně před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Smitten Kitchen

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama