jablková bábovka

Bábovka s vůní jablek, ořechů a kokosu. Krásně vláčná a šťavnatá. To nejlepší, co si můžete dát k dobré kávě nebo čaji. A pro děti? Těm nejvíce zachutná s hrníčkem teplého kakaa. Náš tip na chladné jarní podvečery.

Ve spíži se mi krčily dvě kostky kokosového tuku, který jsem si přivezla z Německa. Kamarádka Libča ho používá do pečení a chtěla jsem ho vyzkoušet. Pořád čekal na svou příležitost a teď si ji řádně užil. Použila jsem ho totiž do výborné jablkové bábovky s hromadou ořechů.

Taková pochoutka! Bábovky pečeme doma často, ale tahle se hned přesunula na první příčky pomyslné bábovkové hitparády. Protože je opravdu voňavá a opravdu šťavnatá. Místo kokosového tuku, pokud nemáte, použijte v klidu rostlinný olej nebo máslo. Možná raději to máslo. Ale máte-li možnost sehnat kokosový tuk, tak neváhejte.

Suroviny

  • 450 g jablek (váha vcelku)
  • 1 citron
  • 250 g kysané smetany
  • 250 g kokosového tuku
  • 300 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 3 hrsti vlašských ořechů
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru

Postup

Ze všeho nejdříve si dáme předehřát troubu, na 160 °C. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ihned zalijeme šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědla.

bábovka

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, až vznikne hladká hmota. V druhé míse smícháme všechny sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, sodu a koření.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 60–80 minut. Záleží na druhu formy, jestli máte kovovou, smaltovanou, teflonovou, keramickou... Bábovka bude hotová, až do jejího středu vpíchnete špejli a špejle zůstane suchá, případně s maličko přilepenými drobečky. Nesmí být olepená těstem.

Ihned překlopíme a necháme vychladnout.

Lehce pocukrujeme a už si můžeme pochutnávat.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Mechová buchta
Tvarohové řezy
Roláda Šestka

Reklama