.

Jablko se slunéčkem sedmitečným? To je jeden z darů jihotyrolské přírody

Cestování

Jablko se slunéčkem sedmitečným? To je jeden z darů jihotyrolské přírody

Věhlasný jihotyrolský špek a víno zná snad každý. Dalším hlavním vývozním artiklem tohoto regionu jsou jablka, jejichž letošní sklizeň brzy začne. Jižní Tyrolsko je jednou z evropských jablečných velmocí, proto by fakt, že každé desáté jablko snězené v Evropě je právě odsud, neměl být překvapivý. Seznamte se s nimi spolu s farmáři ze sdružení Roter Hahn a nechte se zlákat tradičním jablečným dezertem.

jablka

Pěstování jablek má v Jižním Tyrolsku dlouhou tradici, která sahá až do doby vlády Karla Velikého. Dnes jsou zdejší souvislé sady největšími v Evropě. Mezi nejproslulejší oblasti patří region Bolzano, Merano a údolí Vinschgau. Díky vynikajícím klimatickým podmínkám, tedy velkému množství slunečných dní a teplým denním a studeným nočním teplotám, jsou zdejší jablka chuťově jedinečná. I proto se jejich 13 odrůd může pyšnit označením chráněné zeměpisné oblasti (g.g.A), které je zárukou ověřené kvality ovoce, místa jeho původu i tradičních metod a přísných pravidel dodržených při jejich růstu.

jablka

Na 8 000 farmářů vyprodukuje na svých rodinných statcích ročně až 1 milion jablek, což tvoří 12 % celkové evropské produkce. První se sklízejí jablka odrůdy Gala, poslední naopak Pink Lady. Nejpěstovanější a nejoblíbenější jsou odrůdy Gold Delicious, Red Delicious, Granny Smith a Fuji. Všichni farmáři jsou propojení jedinečným systémem, jímž je hlídána produkce jednotlivých druhů jablek tak, aby nedošlo k přehlcení trhu, byla zaručena pestrost a nabídka odpovídala poptávce. Zároveň tento systém a jeho centrální počítač včas varuje farmáře před největší hrozbou, tedy krupobitím, před kterým chrání své stromy sítěmi.

jablka

Než se jablka dostanou na prodejní pult, musí ujít dlouhou cestu. Ta začíná na farmách Roter Hahn ruční sklizní a pečlivým tříděním dle barvy a velikosti plodů. Poté jsou jablka svezena do centrály, kde jsou podrobena dalším 42 kritériím, které určí jejich označení i cenu. Jablka nejlepší kvality jsou označena obrázkem slunéčka sedmitečného a jménem Sud Tirol. S láskou a péčí vypěstovaná jablka můžete ochutnat také v místních farmářských obchodech a samozřejmě i na samotných farmách, kde jsou zpracovávána na mnoho kvalitních domácích produktů jako je mošt, džemy, likéry a pálenky, nejrůznější omáčky i chutney a křížaly, které jsou oblíbené hlavně mezi dětmi. Díky antioxidačním a omlazujícím účinkům se jablka využívají i pro výrobu kosmetiky.

jablka   

Rozmanité jablečné produkty lze na vybraných farmách sdružení Roter Hahn ochutnat, stejně jako se zapojit do jejich samotné sklizně. Na klimatickém statku Sandwiesn Hof, který chrání udržitelné zdroje, lze ochutnat vynikající jablečné perlivé víno. Se sklizní pomůžete na farmě St. Quirinus, která leží nad obcí Kaltern, ve vesnici s dlouhou vinařskou tradicí. Nedaleko jihotyrolské vinné stezky se ve vesnici Terlan rozkládá ovocný a vinařský statek Hochbrunner. Na jablečných specialitách si lze pochutnat i na farmě Häuslerhof, na slunečné náhorní plošině v městečku Natz-Schabs.  

jablka

Tato jablka jsou dostupná také v českých obchodech. Vyzkoušejte recept na tradiční jihotyrolský jablečný dezert, který se od české klasiky trochu liší.

 jablka

Jihotyrolský jablečný štrúdl

Ingredience:

Přísady na těsto:                        

  • 250 g hladké mouky                  
  • 1 vejce                                    
  • 2 polévkové lžíce oleje                
  • 65 ml vody                               
  • špetka soli                                
  • rozpuštěné máslo na pomazání     

Přísady na náplň:

  • 1 kg jablek (např. Gravensteiner, Golden Delicious)
  • 150 g strouhanky
  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g piniových jader
  • skořice
  • citronová kůra

Postup:                                              

Přísady na těsto smíchejte dohromady a postupně, dle potřeby, přidávejte vodu. Poté těsto vypracujte tak, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujte jej do koule a nechte půl hodiny odpočinout. Mezi tím oloupejte jablka, zbavte je jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Na másle dohněda opečte strouhanku. Na pomoučněné utěrce těsto rozválejte od středu do stran na tloušťku papíru. Potřete jej rozpuštěným máslem a na jeho 2/3 poklaďte strouhanku, jablka, cukr, skořici, citrónovou kůru, rozinky a piniové ořechy. S pomocí utěrky opatrně zaviňte a štrúdl položte na plech. Potřete rozpuštěným máslem a při 220 stupních (180 stupních v horkovzdušné troubě) pečte 30 minut. Před podáváním jej můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit ušlehanou smetanou.     

www.roterhahn.cz

   
29.09.2016 - Zahraničí - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [7] koralek59 [*]

    Mám ráda klasický český jablečný štrúdl s českými jablky ... ! Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 29.09.2016, 19:59:42
  2. [6] RybkaL [*]

    Take-pokud to jde - upřednostňují české potraviny. Mám štěstí, že si ovoce mohu nakoupit přímo od sadaře v okolí.

    superkarma: 0 29.09.2016, 13:47:39
  3. avatar
    [5] RenataMor [*]

    Sml67

    superkarma: 0 29.09.2016, 10:40:15
  4. [4] bobani [*]

    my máme nejlepší !

    superkarma: 0 29.09.2016, 09:08:29
  5. [3] zlá teta [*]

    Než jsem zjistila, že to slunéčko je jen na samolepce, jsem se dost lekla. Fuj, s jablkem bych ho nechtěla.Sml52 A není nad česká jablíčka.

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:47:07
  6. [2] magic11 [*]

    smutné, že u nás, jablečném ráji, se dočkáme reklamy na rakouská jablka Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:41:28
  7. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:00:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme