Vaření

Jablko na zahřátí

Pokud člověk netráví zimu v romantické chaloupce na horách nebo na exotickém ostrově, snaží se chvíle v mrazivém počasí alespoň něčím zpříjemnit. Kromě vyhřátého županu a vlněných ponožek je vždy možné dlouhé zimní večery vylepšit něčím lahodným a hřejivým. Nevěřili byste, jaká kouzla lze vyčarovat z jablečných nápojů. Podívejte se s námi na horká jablka, která si bez námahy připravíte v pohodlí domova.

Horký cider

Cider

Cider je jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů na světě. První písemné zmínky o něm dokonce pochází již z období několika let před naším letopočtem, kdy Římané při dobývání Británie narazili na keltské obyvatelstvo, jejichž zálibou bylo popíjení alkoholického nápoje z nakvašených jablek. O tom, jak je cider výborný na ledu, se většina z nás už přesvědčila. S odchodem léta však nemusíme přijít o jeho společnost. V zimním období se cider tradičně pije jako horký nápoj, který je možné dochucovat různým kořením. V kombinaci se skořicí, zázvorem, kardamomem a pomerančovou kůrou, které skrývá balení zimního Kingswood HOT, si ho každý snadno připraví i doma. Díky tomu, že je méně sladký, dává navíc prostor pro libovolné doslazení. Podávejte ve skleněném hrnečku s plátkem pomeranče.

Jablečný punč

Punč znali Evropané už v 17. století díky britským kolonizátorům, kteří recept na tento lahodný nápoj přivezli z Indie. Svůj název získal odvozením od slova panča, což v překladu znamená pět - tedy pět ingrediencí, ze kterých byl původní indický recept složen. Dnes je punč oblíbeným nápojem hlavně na oslavách a v době Vánoc. Jeho přípravu hravě zvládnete. Jablečný džus, celou skořici, badyán a plátky citrónu pomalu zahřejte k bodu varu. Po několika minutách zahřívání vyndejte koření a přidejte rum. Smíchaný nápoj už nevařte. Rozlijte do sklenic s připraveným plátkem jablka a rozinkami.

Cider

Svařené jablko

Svařák je velmi oblíbený horký nápoj z červeného vína a voňavého koření, který se stal neodmyslitelnou součástí vánočních trhů. Kromě klasického svařeného vína však existuje i ovocná varianta. K její přípravě vám postačí lahev červeného vína, kvalitní jablečný džus, šťáva z pomeranče, med a směs oblíbeného koření. Až na červené víno přiveďte všechny ingredience k varu a nechte chvíli povařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Nakonec přimíchejte víno a nápoj už nevařte. Nápoj zbavte koření a přelijte do hrníčků s plátky jablka.

   
28.12.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] vocjan [*]

    Občas si také uvařím svařáček, ale ne často.Sml30Sml58Sml30

    Když se vrátíme z procházky a je nám zima.

    superkarma: 0 28.12.2015, 21:10:25
  2. [1] bobani [*]

    mám ráda punč a svařák

    superkarma: 0 28.12.2015, 10:15:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme