Reklama

Jedno jablko snědené denně může lidi ochránit před rakovinou. Potvrzují to výsledky vědeckého výzkumu publikované v časopisu Annals of Oncology. Na výzkumu se podíleli vědci z několika italských institutů v Římě, Neapoli, Janově a Avianu a z francouzské Agentury pro výzkum rakoviny v Lyonu.

Vědci sledovali v Itálii v letech 1991 až 2002 celkem 8209 pacientů s různými formami rakoviny. Porovnávali skupinu osob, která jablka vůbec nejedla, se skupinou, která denně zkonzumovala jedno a více jablek.

Experti dospěli k závěru, že riziko nádoru se u pacientů, kteří jedli jablka, snížilo o 21 % v případě rakoviny ústní dutiny, o 25 % u rakoviny jícnu, o 20 % u rakoviny tlustého střeva a konečníku, o 18 % u rakoviny prsu, o 15 % u rakoviny vaječníků a o 9 % u rakoviny prostaty.

Vzpomenete si na nákupu při současném rozmanitém výběru ovoce také na klasická jablka? Řídíte se tvrzením, že bychom měli jíst jen to, co se rodí v našich zeměpisných šířkách a nekonzumovat exotické plody, které jsou pro naše tělo nepřirozené? Který druh ovoce vám chutná nejvíc?