Vaření

Jablka a dýně pod křupavou kůrkou - crumble

crumble

Podzimní plískanice. Oheň v krbu, sklenka červeného vína a voňavý teplý dezert. Z čeho jiného než z plodů podzimu? Z krásných červených jablíček a oranžové dýně. Je to snadné, rychlé, provoní celý byt a chutná tak úžasně.

Crumble je pochoutka, která pochází z Velké Británie. Na slaný nebo sladký základ, který se navrství do zapékací misky, patří vrstva, která se při pečení stane křupavou a drobivou. Ve sladké podobě je to drobenka třeba z mouky nebo obilných vloček, cukru, másla. Slaná může být směs strouhanky a sýra, lehce okořeněná. Spodní vrstva je naopak měkká a nedrží nijak pohromadě, vybírá se ze zapékací misky lžičkou. Proto raději volím zapékání v jednoporcových miskách, kterým se říká kokotky.

Skvělé na crumble je to, že v závislosti na sezoně je pokaždé jiný. V létě jahodový, angreštový, malinový, na podzim z jablíček, hrušek, švestek, dýně. Kombinací je spousta. Obměňovat se dá i vrchní vrstva. Sladit můžete medem, cukrem, javorovým sirupem. Skvělé jsou nasekané ořechy, které do směsi přidáte.

Výborný nápad a skvělá chuť navíc, právě pro sychravé dny, je přidat do ovocné směsi kousek nasekané čokolády.

Suroviny

4 jablka
1 menší dýně Hokkaido
1 pásek kvalitní čokolády
javorový sirup
ovesné vločky
mleté loupané mandle
kousek másla

Postup

Jablka a dýni nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme a naplníme do malých zapékacích misek - kokotek, které jsme předtím vymazali kouskem másla. Mističky naplníme zhruba do poloviny.

Předehřejeme si troubu na 200 °C.

crumble

Připravíme si křupavou část. Smícháme ovesné vločky, namleté mandle, javorový sirup a změklé máslo. Směs musí být stále sypká. Jablka s dýní v každé misce posypeme nasekanou čokoládou a přikryjeme křupavou vrstvou.

Dáme péct do vyhřáté trouby, asi na půl hodiny. Prvních dvacet minut pečeme s pokličkou, pokud ji máme a potom bez.

Podáváme teplé, můžeme přidat trochu šlehačky, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Jsem ráda, že po zveřejnění svého snažení na facebooku jsem inspirovala skvělou kuchařku a dodavatelku mých kokotek, Dášu Derré, aby si připravila stejnou dobrotu i ona.

crumble Dáši Derré

Partnerem rubriky Vaření a vybraných článků je značka Maggi a stránky www.maggi.cz , kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Dobrou chuť přeje elly.

1

   
10.10.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [13] V19 [*]

    vyskúšam, konzumácia vločiek mi nerobí problém, práve naopakSml16

    superkarma: 0 10.10.2013, 14:44:36
  2. [12] Lyoness [*]

    elly — #7 asi bych nesrovnavala to, ze nekomu nechutnaji ovesne vlocky nebo ryby s tim, ze automaticky tvrdi diteti, ze je to fuj...

    To jsou dve odlisne veci...

    Pravda, pokud neco nejim, asi to nebudu casto varit [nebo to nebudu varit vubec], ale nezname to automaticky, ze kydz ja nejim papriky, je vsechna zelenina fuj.

    Nebo kdyz mi nechutnaji ryby, ze je budu varit 3x tydne.

    superkarma: 0 10.10.2013, 12:22:16
  3. avatar
    [11] ladouch [*]

    elly — #7 Všechno ostatní jmenované máme rádi, ale prostě ovesné vločky opravdu nemusíme, jinak děti už mám dospělé a stravujeme se celkem zdravě, zelenina i ovoce je naše oblíbená strava, každý prostě něco nemusí a u nás jsou to vločky.Sml16

    superkarma: 0 10.10.2013, 11:54:21
  4. avatar
    [10] risina [*]

    jsem uz druhy tyden ve walesu a crumble mam skoro denne po veceri jako dezert. je to fakt dobry a pokazdy jiny Sml22

    superkarma: 0 10.10.2013, 11:44:51
  5. avatar
    [9] gerda [*]

    ladouch — #6 neblázni, ovesné vločky jsou dobré, co ti na nich nejede? Když je opražíš, chutnají jak oříšky.

    superkarma: 0 10.10.2013, 11:34:39
  6. [8] bobi2 [*]

    ladouch — #6 ono se to může i normální drobenkou, ale vločky v réhle variantě chutnají i těm, co nemají rádi kaši, je to voňavé, křupavé...

    superkarma: 0 10.10.2013, 11:21:23
  7. avatar
    [7] elly [*]

    ladouch — #6 S ovecnýma vločkama je to určitě zdravější než jen s cukrem a moukou Sml58 Přiznám se, že u dospělých lidí mě celkem vztekají věty typu " nemáme rádi: ovesné vločky, ryby, cibuli, česnek, rajčata...". Pak ta naše/vaše strava vypadá tak jak vypadá...bohužel... Spousta rodičů už od malička ukazuje dětem, že jsou zrovna zdravé potraviny "fuj". Škoda...

    1. na komentář reaguje ladouch — #11
    2. na komentář reaguje Lyoness — #12
    superkarma: 1 10.10.2013, 11:16:52
  8. avatar
    [6] ladouch [*]

    Ovesné vločky nemáme rádi, tohle ne, ale kdyby se na to dala klasická drobenka, tak to taky nebude špatné.Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #7
    2. na komentář reaguje bobi2 — #8
    3. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 10.10.2013, 11:06:36
  9. [5] bobi2 [*]

    dělala jsem švestkové a také bylo úžasné

    superkarma: 0 10.10.2013, 10:51:22
  10. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml16mňam - to by mi určitě chutnalo

    superkarma: 0 10.10.2013, 09:56:23
  11. avatar
    [3] gerda [*]

    elly — #2 vypadá to snadně, můžu zkusitSml58

    superkarma: 0 10.10.2013, 08:58:38
  12. avatar
    [2] elly [*]

    gerda — #1 není to müsli. Je to crumble. A je naprosto vynikající ;-)

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 10.10.2013, 07:31:02
  13. avatar
    [1] gerda [*]

    tak nevím, je to müsli-není to müsli...Sml80 tohle mě příliš neláká. Dala bych si mnohem raději obyčejnou českou žemlovku, určitě je chutnější a taky křupe.

    1. na komentář reaguje elly — #2
    superkarma: 0 10.10.2013, 05:34:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme