Domácnost

Jablíčkové hodování

Jablko je u nás nejoblíbenějším a zároveň nejčastěji pěstovaným ovocem. Je v něm obsaženo mnoho účinných, pro naše zdraví prospěšných látek. Ovocné kyseliny, draslík a vlákniny podporují dobré trávení a pozitivně působí na hodnoty krevních tuků. Nejzdravější z jablka se nachází ve slupce a těsně pod ní. Proto je lepší konzumovat jablka neloupaná.
Jablka jsou také výborným zdrojem vitaminu C, což je pro nás užitečné právě v této době, kdy začínají řádit různá „zimní“ onemocnění.

V Olšovci, obci, která je od té naší vzdálená jen několik kilometrů, probíhala nedávno soutěž o Nejlepší Jabkáč, neboli jablkový koláč. A já, jako vášnivá kuchařka, jsem si tu podívanou nemohla nechat ujít.

Podmínkou účasti v soutěži bylo vlastnoruční upečení jablkového koláče a jeho doručení (samozřejmě spolu s receptem) na olšovecký obecní úřad. Tam se sešlo celkem jednatřicet druhů koláčů, z nichž dvě poroty (VIP a odborná)  vybraly devět nejchutnějších koláčů, a jejich tvůrkyně odměnily drobnými cenami (dózy, kosmetické balíčky a samozřejmě medaile).
Vybíralo se nejen podle chuti a vůně, ale důležitý byl i vzhled koláčů a také náročnost jablkových dobrůtek.

A protože období jablíček je právě teď, nabízím vám některé soutěžní recepty k vyzkoušení. Tyto recepty se podělily o první tři místa u VIP poroty. 

Koláč, který zvítězil u VIP poroty a odbornou porotou byl zvolen za nejlepší tažený závin.
Jablkový závin maminky a Adélky
Těsto: 25 dkg hladké mouky, 2 dkg sádla, špetka soli, trochu horké vody.
Náplň: jablka, skořice, cukr, strouhanka, sádlo, popřípadě ořechy, rozinky.
Postup: Z mouky, sádla, soli a horké vody připravíme těsto. Těsto má být vláčné. Rozdělíme na tři díly. Každý díl tence rozválíme, pokapeme sádlem, posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem, můžeme posypat i ořechy a rozinkami a znovu zaprášíme strouhankou. Svineme a dáme na plech. Pomažeme sádlem a pečeme v troubě na 230 °C.
Anna Staňková z Olšovce

Druhý nejchutnější koláč podle VIP poroty
Jablkové koláčky jak na svatbu
Suroviny: 1 balíček listového těsta (500 g), oloupaná jablka nakrájená na kostky, cukr
Postup: Těsto po částech vyválíme cca na 3 mm, rádlem nakrájíme čtverečky, do každého položíme kostku jablka, zabalíme do tvaru větrníku a střed dobře přitiskneme. Pečeme na vodou vypláchnutém plechu v troubě rozpálené na 230 °C. Upečené koláčky obalíme v mletém cukru.
Miluše Staňková z Lhotky

Třetí místo u VIP poroty a nejlepší z kynutých koláčů podle odborné poroty
Kynutý jablkový závin
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky, 50 dkg rozpuštěného vlažného tuku, 3 žloutky, 1/2 lžičky soli a kvásek ze 3/4 až 1 litru vlažného mléka, 7 dkg cukru krupice a 1 kostky droždí (cca 42 g).
Jablková směs: 2 kg jablek, trocha másla, skořice a cukr podle chuti (může být i vanilkový cukr).
Postup: Ze surovin dobře vymícháme těsto a necháme kynout. Pak těsto rozdělíme na díly, rozválíme, potřeme připravenou jablkovou směsí a svineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na vymazaném plechu na 200 °C.
Jablková směs: nastrouhané jablíčka  podusíme s trochou másla pod pokličkou za občasného promíchání. Přidáme skořici a cukr podle chuti, můžeme přidat i vanilkový cukr. Marie Schiftnerová ze Stříteže nad Ludinou  

Další recepty z jablkových hodů v Olšovci najdete v rubrice Vaření . Stačí napsat do fulltextového vyhledávání "jablka" a můžete se pustit do vybírání, vaření i pečení.

Máte nějaký osvědčený recept na jablíčkové pochoutky? Podělte se s námi o něj a vložte ho do vaření.

Dobrou chuť přeje

 

       
   
31.10.2003 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [67] Andula [*]

    Ťapina: tak to vyzkouším

    superkarma: 0 25.11.2003, 22:21:09
  2. avatar
    [66] Simba [*]

    Ťapina: Tak to vyzkouším, vlastně jsem závin ještě nedělala.

    superkarma: 0 25.11.2003, 15:24:15
  3. avatar
    [65] Ťapina [*]

    Skořice normálně, soli taky, jenom se to musí dobře rozmíchat, aby někde nezůstala ležet.

    superkarma: 0 25.11.2003, 13:14:45
  4. avatar
    [64] Andula [*]

    Ťapina: ty brdo, to zní dobře, ale asi se to stou solí nesmí přehnat, ne? Taková větší špetka? A jak pak se skořicí?

    superkarma: 0 24.11.2003, 20:20:04
  5. avatar
    [63] Ťapina [*]

    Andula: Závin na slano neznám, ale mám fígl na závin, který není přeslazený. Když do jablek místo cukru dáš sůl, tak pustí šťávu a jsou sladké, aniž bys přidávala kalorie navíc.

    superkarma: 0 24.11.2003, 18:40:07
  6. avatar
    [62] Andula [*]

    Landriel: jablečný závin na slano???

    superkarma: 0 22.11.2003, 16:00:58
  7. avatar
    [61] Landriel [*]

    Jablečný závin má u nás rád každý. A na slano taky. Jinak ještě z jablek dělávám kompot nebo jsou dobrá i pod pečenou kačenu.

    superkarma: 0 09.11.2003, 12:39:59
  8. avatar
    [58] Ťapina [*]

    štrůdl můžu A vlastně všechno s jablky

    superkarma: 0 03.11.2003, 21:42:10
  9. [57] helip [*]

    Zajímavé recepty.

    superkarma: 0 03.11.2003, 09:38:02
  10. [56] Marie Hrazdilova [*]

    Jabka mám nejraději čerstvá. Na buchty si moc nepotrpím.

    superkarma: 0 02.11.2003, 23:03:31
  11. [55] tventula [*]

    Na jablka mám alergii,ale děti s chlapem je milují,takže díky za recepty,alespoň nějaká změna.

    superkarma: 0 02.11.2003, 18:19:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [54] Gumídek [*]

    Paráda,už vím co zítra upeču.

    superkarma: 0 01.11.2003, 21:13:38
  2. [53] zindule [*]

    Jen škoda, že letos byla celá úroda asi košík jablek.

    superkarma: 0 01.11.2003, 15:10:41
  3. avatar
    [50] Andula [*]

    debi: ale to asi budeš muset vynechat ty oříšky, ne?

    superkarma: 0 31.10.2003, 23:56:49
  4. avatar
    [47] debi [*]

    Tak ten prvni zavin rozhodne beru,nejen ze kopiruji do auditka pro alergiky na vajicko,ale hned jak bude chvilka zkousim!!! Vypada naramne a cela rodinka po zavinu prahne.
    Jinak musim dodat,ze dortik Mokry pes,o kterem tady byla zminka , je opravdu dobry. A to jsem ho delala bez detskych piskotu-se kterymi by byl urcite jeste chutnejsi-ale z celozrnnym piskotkem.Taky dobre,ale pro lidi,kteri jsou na tyto mouky alespon trochu zvykli.

    superkarma: 0 31.10.2003, 20:30:57
  5. avatar
    [46] Sama [*]

    Mňam závin, u nás nevydrží do druhého dne

    superkarma: 0 31.10.2003, 18:47:29
  6. avatar
    [37] vládík [*]

    marcellina*: není zač, pak písni, jak vám to chutnalo, budete se určitě

    superkarma: 0 31.10.2003, 15:39:02
  7. avatar
    [34] marcellina* [*]

    Sunnynko Mokryho psa znam, ucili nas ho uz na zakladni skole (a to je nakej ten patek ) a na dalsi receptiky z jablicek se moc tesim

    superkarma: 0 31.10.2003, 13:13:20
  8. avatar
    [31] marcellina* [*]

    vládík: diky moc, to prave potrebuju

    superkarma: 0 31.10.2003, 12:45:15
  9. avatar
    [30] sunnynka [*]

    petro, právě ten recept na nepečený dort byl z téhle soutěže a jmenuje se Mokrý pes

    superkarma: 0 31.10.2003, 12:43:25
  10. avatar
    [29] sunnynka [*]

    a holky, na vaření je další spousta receptů na jablíčkové dobroty. A příští týden bude celý jablíčkový Těště se

    superkarma: 0 31.10.2003, 12:41:48
  11. avatar
    [28] lightblue [*]

    To potom ty dvě poroty po ochutnávání byly o 30 kilo tlusčí ne Já osobně štrůdl miluju, a hlavně s oříškama a skořicí ale můžu i jablka syrová a samotná, akorát teda nechápu, když nejvíc vitamínů má slupka, proč neustále babičky a maminky tvrdí, že se musí jablka loupat, protože šlupky jsou tvrdé

    superkarma: 0 31.10.2003, 12:21:51
  12. avatar
    [27] Veruška [*]

    štrůdl teda nemusím, ale jablka jím denně

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:54:27
  13. avatar
    [26] vládík [*]

    marcellina*: jenom se ta jablka posypou mletým mákem, žádná nádivka, je to opravdu skvělé, úúúplně jednoduché a přítele tím jistě dostaneš

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:22:09
  14. avatar
    [25] emma [*]

    ten první recept, jsem už do Vaření vkládala. akorát místo sádla je tam nastrouhaná Omega (ztuženy pokrmový tuk) - možná "zdravější" a je to opravdu rychlovka a MŇAM. dělám z toho těsta i sýrové tyčinky a tak.

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:16:01
  15. avatar
    [24] marcellina* [*]

    vládik a z toho maku nedelas takovou tu nadivku jako do buchet? (povarit mak s mlekem?)
    jen posypes mletym? Muj pritel to jedl kdesi v Bratislave a strasne si pochvaloval prave jablecny strudl s makem?

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:10:28
  16. avatar
    [23] LenkaH [*]

    Koláčky zkusím. Když seženu, kupuji listové těsto již rozválené, jen se rozvine a naplní, prostě rychlovka i na všední den.

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:00:35
  17. avatar
    [22] Efča [*]

    Sopp:

    superkarma: 0 31.10.2003, 11:00:21
  18. avatar
    [21] Lhasa [*]

    Taky budu muset něco zkusit Ňamy ňam, hned bych si dala

    superkarma: 0 31.10.2003, 10:52:08
  19. avatar
    [18] vládík [*]

    Já taky peču štrůdl z listového těsta, je to pohodlné. Tip: kdo má rád mák, posypte před zavinutím jablka se skořicí a cukrem ještě mletým mákem, je to , jinak už štrůdlík nebaštím

    superkarma: 0 31.10.2003, 09:48:22
  20. avatar
    [17] Irena1 [*]

    závin miluju, ale radši ho nedělám, praskla bych!
    čaj ze šlupek neznám, jak?

    superkarma: 0 31.10.2003, 09:23:04
  21. avatar
    [16] Saturninka [*]

    sunn hned o víkendu něco vyzkouším !

    superkarma: 0 31.10.2003, 09:11:54
  22. avatar
    [15] Žábina [*]

    Ronnie: Já je teda nemusím, a když už závin, tak naslano, třeba s mletým masem ....

    superkarma: 0 31.10.2003, 08:51:06
  23. avatar
    [14] Aja [*]

    Taky jablka můžeme... Sunnynko, neměla bys ke článkům o jídle posílat nějaký vzorek?

    superkarma: 0 31.10.2003, 08:46:53
  24. avatar
    [11] Petra K [*]

    Jsem ráda, že jablka baští i moji kluci. Moc jim hcutnal i čaj z jablečných šlupek. Po nepečeném dortu od Sunnynky se jen zaprášilo. Ještě jednou díky za receptík.

    superkarma: 0 31.10.2003, 08:44:40
  25. [6] Ronnie [*]

    ... a po jablkovém závinu bych se mohla utlouct... prostě paráda...

    superkarma: 0 31.10.2003, 08:10:10
  26. [5] Ronnie [*]

    Kdo by neměl jablíčka rád... Jsou plná zdraví a navíc chutnají...

    superkarma: 0 31.10.2003, 08:09:40
  27. avatar
    [4] marcellina* [*]

    Jablicka ja moc rada minuly tyden mne kamoska pozvala k nim dom na a pootvora k tomu upekla strudl, sice ji malinko vytekl, takze sel blbe z pekace, ale to nam vubec nevadilo a byl fakt vybornej

    superkarma: 0 31.10.2003, 07:42:32
  28. avatar
    [3] Lenice [*]

    u nás se závin dělá na příděl - pro každého jedna nohavice a každý si ji pilně střeží před těmi ostatními

    superkarma: 0 31.10.2003, 06:45:13
  29. avatar
    [2] Léthé [*]

    Vivian:jaké další přednosti má jablečný závin? Kromě toho,že mě hrozně moc chutná a nemůžu si dovolit ho sežrat tolik, kolik bych chtěla,protože bych do roka a do dne praskla

    superkarma: 0 31.10.2003, 02:47:33
  30. avatar
    [1] Vivian [*]

    Jablíčka jsou multivitamínové poklady z přírody a jablečný závin má zase spoustu dalších předností

    superkarma: 0 31.10.2003, 00:57:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme