Milé čtenářky, velice mě potěšilo, že se vám líbily články o cestování Slovenskem. Připravila jsem si pro vás tentokrát cestování netradiční- gastrocestování. Doufám, že se vám bude líbit.

 Mám takový prazvláštní zvyk. Jakmile někam cestuji, vždy si z cest odnesu jako suvenýr recept na tradiční jídlo té země. Stejně tak, když přijdu s nějakým cizincem do styku, musím ukořistit recept, jež voní jeho domovinou. Jelikož je alespoň u nás sklizeň jablíček v plném proudu, zasílám dva recepty na sladké jablečné potěšení. Jako správný vlastenec začínám českým jablečným šklebem, původně to měly být jablečné pusinky. Recept možná znáte, peče se u nás už hodně dlouho. Moje maminka se ho naučila od své babičky a i já ho s chutí zařadila do sbírky receptů.

Český jablečný škleb

škleb

Potřebujeme :

  • 250 g polo nebo plnotučného tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g rozměklého másla
  • cca 4 oloupaná a jádřinců zbavená středně velká jablka na náplň
  • cukr krupice na oslazení náplně, skořice
  • moučkový cukr na obalení

Uvedené množství je asi na tři plechy.

Máslo nastrouháme, přidáme mouku a tvaroh. Těsto propracujeme, dáme na hodinku odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka nastrouháme nahrubo, dáme do kastrůlku a dusíme do změknutí. Přidáme cukr dle chuti, skořici a necháme vychladnout.

škleb

Odleželé těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed koleček kydneme trochu jablečné náplně a přehneme kraje. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Má se péct 10 minut dozlatova, já peču asi tak 15 dokřupava. Po těch 10 minutách se okraje rozlepí a udělá to takový jakoby škleb. Pusinky, neboli škleby jsou pak křupavější. Musím dávat pozor, abych je neupražila. Po těch 10 minutách u trouby číhám a sleduji, kdy už pusinky puknou a začnou hnědnout. Ještě horké obalím v moučkovém cukru. První várka nikdy nestačí vychladnout.

škleb


Recept číslo dvě pochází z Kanady

Naučil mě ho kamarád mojí tety. Je to jeho nejoblíbenější moučník, protože se nemusí nic vážit. Je rychle hotový, lehký, na povrchu křupavý. Prostě mňamka. Poučil mě, že torzo receptu zůstává vždy stejné, je to prý recept oblíbený po celé Kanadě i Americe, ale každá rodina si přidá trochu svých ingrediencí. Podle tohoto receptu ho prý už jeho rodina peče přes sto let a dědí se z generace na generaci.

Americký koláč

škleb

Na koláč budeme potřebovat

  • 1 hrneček pískového cukru
  • 3 celá vejce
  • 1 hrneček oleje, nebo 3/4 hrnečku rozpuštěného másla a 1/4 hrnečku mléka
  • 2 hrnečky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva, když není tak může být i prášek do perníku, pak koláček krásně voní
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 lžíce medu
  • Rum bez metylalkoholu :) – odhadem tak půl skleničky, kdo nemá předprohibiční zásoby, viděla jsem i rumové aroma
  • 1 hrneček lískových nebo vlašských ořechů, nebo se může dát půl na půl, případně „zředit“ mandlemi, kdo má rád, může dát i rozinky
  • 3 hrnečky jablek nakrájených na kostky
  • 1 hrneček mléka
  • tuk a mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na ozdobení

Nejdřív promícháme sypké přísady, poté přidáme olej nebo máslo, mléko a ostatní tekuté přísady, jablka a nakonec vsypeme ořechy nebo směs jader. Těsto pořádně promícháme a nalijeme na plech, do dortové formy, zapékací mísy, jak je nám libo.

Pečeme na 180 stupňů ve vyhřáté troubě necelou hodinku. Já v horkovzdušné peču 50 minut, ale zkouším špejlí. Na povrchu se utvoří krásně křupavá kůrka. Často praskne, to prý není žádná závada. Prý praskne jedině dobrotou.

Necháme vychladnout, odháníme mlsné členy rodiny, nejlépe zaúkolujeme nějakou časově náročnou domácí prací. Po vychladnutí cukrujeme moučkovým cukrem a podáváme. Prý má být nejlepší druhý den, když se pěkně uleží. My ho sprostě sežereme ještě týž den, co ho upečeme, takže nevím, jak chutná druhý den.

Znáte recepty? Vyzkoušíte? Příště vás zavedu do tajů a vůní dalekého Orientu, konkrétně Vietnamu. Mezi nejoblíbenější jídla patří pes chau-chau, zvláště jeho modrý jazyk, vypasení červíčci v sladké i slané omáčce (to zkoušel manžel, já na to žaludek neměla), smažená kočka s nudlemi, vepřová střeva zasmažená s rýží, hlodavci na x způsobů. Zvolila jsem si pro Evropana stravitelnější chody, o tom až příště.

Reklama