Vaření

Jablečný škleb a americký koláč

Milé čtenářky, velice mě potěšilo, že se vám líbily články o cestování Slovenskem. Připravila jsem si pro vás tentokrát cestování netradiční- gastrocestování. Doufám, že se vám bude líbit.

 Mám takový prazvláštní zvyk. Jakmile někam cestuji, vždy si z cest odnesu jako suvenýr recept na tradiční jídlo té země. Stejně tak, když přijdu s nějakým cizincem do styku, musím ukořistit recept, jež voní jeho domovinou. Jelikož je alespoň u nás sklizeň jablíček v plném proudu, zasílám dva recepty na sladké jablečné potěšení. Jako správný vlastenec začínám českým jablečným šklebem, původně to měly být jablečné pusinky. Recept možná znáte, peče se u nás už hodně dlouho. Moje maminka se ho naučila od své babičky a i já ho s chutí zařadila do sbírky receptů.

Český jablečný škleb

škleb

Potřebujeme :

  • 250 g polo nebo plnotučného tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g rozměklého másla
  • cca 4 oloupaná a jádřinců zbavená středně velká jablka na náplň
  • cukr krupice na oslazení náplně, skořice
  • moučkový cukr na obalení

Uvedené množství je asi na tři plechy.

Máslo nastrouháme, přidáme mouku a tvaroh. Těsto propracujeme, dáme na hodinku odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka nastrouháme nahrubo, dáme do kastrůlku a dusíme do změknutí. Přidáme cukr dle chuti, skořici a necháme vychladnout.

škleb

Odleželé těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl vyválíme a skleničkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed koleček kydneme trochu jablečné náplně a přehneme kraje. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů.

Má se péct 10 minut dozlatova, já peču asi tak 15 dokřupava. Po těch 10 minutách se okraje rozlepí a udělá to takový jakoby škleb. Pusinky, neboli škleby jsou pak křupavější. Musím dávat pozor, abych je neupražila. Po těch 10 minutách u trouby číhám a sleduji, kdy už pusinky puknou a začnou hnědnout. Ještě horké obalím v moučkovém cukru. První várka nikdy nestačí vychladnout.

škleb


Recept číslo dvě pochází z Kanady

Naučil mě ho kamarád mojí tety. Je to jeho nejoblíbenější moučník, protože se nemusí nic vážit. Je rychle hotový, lehký, na povrchu křupavý. Prostě mňamka. Poučil mě, že torzo receptu zůstává vždy stejné, je to prý recept oblíbený po celé Kanadě i Americe, ale každá rodina si přidá trochu svých ingrediencí. Podle tohoto receptu ho prý už jeho rodina peče přes sto let a dědí se z generace na generaci.

Americký koláč

škleb

Na koláč budeme potřebovat

  • 1 hrneček pískového cukru
  • 3 celá vejce
  • 1 hrneček oleje, nebo 3/4 hrnečku rozpuštěného másla a 1/4 hrnečku mléka
  • 2 hrnečky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva, když není tak může být i prášek do perníku, pak koláček krásně voní
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 lžíce medu
  • Rum bez metylalkoholu :) – odhadem tak půl skleničky, kdo nemá předprohibiční zásoby, viděla jsem i rumové aroma
  • 1 hrneček lískových nebo vlašských ořechů, nebo se může dát půl na půl, případně „zředit“ mandlemi, kdo má rád, může dát i rozinky
  • 3 hrnečky jablek nakrájených na kostky
  • 1 hrneček mléka
  • tuk a mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na ozdobení

Nejdřív promícháme sypké přísady, poté přidáme olej nebo máslo, mléko a ostatní tekuté přísady, jablka a nakonec vsypeme ořechy nebo směs jader. Těsto pořádně promícháme a nalijeme na plech, do dortové formy, zapékací mísy, jak je nám libo.

Pečeme na 180 stupňů ve vyhřáté troubě necelou hodinku. Já v horkovzdušné peču 50 minut, ale zkouším špejlí. Na povrchu se utvoří krásně křupavá kůrka. Často praskne, to prý není žádná závada. Prý praskne jedině dobrotou.

Necháme vychladnout, odháníme mlsné členy rodiny, nejlépe zaúkolujeme nějakou časově náročnou domácí prací. Po vychladnutí cukrujeme moučkovým cukrem a podáváme. Prý má být nejlepší druhý den, když se pěkně uleží. My ho sprostě sežereme ještě týž den, co ho upečeme, takže nevím, jak chutná druhý den.

Znáte recepty? Vyzkoušíte? Příště vás zavedu do tajů a vůní dalekého Orientu, konkrétně Vietnamu. Mezi nejoblíbenější jídla patří pes chau-chau, zvláště jeho modrý jazyk, vypasení červíčci v sladké i slané omáčce (to zkoušel manžel, já na to žaludek neměla), smažená kočka s nudlemi, vepřová střeva zasmažená s rýží, hlodavci na x způsobů. Zvolila jsem si pro Evropana stravitelnější chody, o tom až příště.

   
25.09.2012 - Příběhy - autor: Vlaďka Husárová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [62] denisa23 [*]

    Šklep vyzkouším.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:55:48
  2. [61] ZWETTLEROVAIVANAG [*]

    skvele recepty,ty rohlicky nevipadaji spatne.Sml67

    superkarma: 0 28.02.2013, 15:24:44

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Yannize [*]

    tak škleby jsem vyzkoušela a povedly se mi i křupavý i trošku rozšklebený Sml67

    půlku jsem dělala s ořechovo-jablečnou náplní a trošičkou medu a skořice a druhou půlku jsem naplnila smetanovo-vanilkovým pudinkem a troškou borůvek ( tahle druhá varianta donutila jíst sladký i mýho chlapa Sml67)

    superkarma: 0 05.10.2012, 11:21:46
  2. avatar
    [59] Krupová [*]

    už jsem je vyzkoušela a pusinky mi z toho taky nevyšly. Ale jinak dobrýSml67

    superkarma: 0 30.09.2012, 23:33:09
  3. avatar
    [58] kapkamore [*]

    Výborné recepty...

    superkarma: 0 30.09.2012, 23:19:35
  4. avatar
    [57] tepito [*]

    škleb-u nás škebleSml16

    superkarma: 0 29.09.2012, 06:20:50
  5. avatar
    [56] gerda [*]

    polla — #38 ale pak to není šklebSml30

    superkarma: 0 26.09.2012, 07:18:33
  6. avatar
    [55] hubajda [*]

    ova9 — #41 ale je dobrej vlacnej ja delam tak buchtu jen davam o hrnek jablek vic

    superkarma: 0 25.09.2012, 23:04:27
  7. avatar
    [54] hubajda [*]

    polla — #38 dobra rada Sml67

    superkarma: 0 25.09.2012, 23:02:45
  8. avatar
    [53] hubajda [*]

    RosaGloriaDei — #51 jo jo ja ji mam

    superkarma: 0 25.09.2012, 23:01:30
  9. avatar
    [52] hubajda [*]

    řinka — #47 proc to muzou oni rikat o nas nevim ted kde ale u jedneho naroda je krava posvatna a my ji tady klido jime a tam by to neslo za valky se take lide jedly kocky psi potkany a nikdo nerikal fuj

    superkarma: 0 25.09.2012, 23:01:01
  10. avatar
    [51] RosaGloriaDei [*]

    na ty škleby existuje šikovná formička

    1. na komentář reaguje hubajda — #53
    superkarma: 0 25.09.2012, 22:59:32
  11. [50] olinka55555 [*]

    Vyzkouším oba, už jen podle popisu jsou super.

    superkarma: 0 25.09.2012, 22:41:48
  12. avatar
    [49] capkova [*]

    NĚCO VYZKOUŠÍM ...

    superkarma: 0 25.09.2012, 22:08:04
  13. avatar
    [48] Kytinkak [*]

    vypadá to krásně, takové jednohubky ty rohlíčkySml16

    superkarma: 0 25.09.2012, 21:10:31
  14. avatar
    [47] řinka [*]

    JežišSml15smažená kočka s nudlemi ,modrý jazyk z chau.chau a jiné lahůdky, no fujSml43střeva a hlodavci.Asiati jsou prasata.

    1. na komentář reaguje hubajda — #52
    superkarma: 0 25.09.2012, 20:36:40
  15. avatar
    [46] margot [*]

    margot — #42 tak nevím, dělala jsem na plechu, přesně podle receptu, křupavá kůrka mi tedy nevznikla. ale i tak moc moc dobréSml67 (asi to bude troubou)

    superkarma: 0 25.09.2012, 19:14:04
  16. avatar
    [45] arminka [*]

    asi bych to dělala trochu větší , ten můj má velkou pusu Sml30

    superkarma: 0 25.09.2012, 19:13:58
  17. [44] PEPI11 [*]

    Jablka nám na jaře pomrzla, a postupně opadala, takže žádná letos nemám. To ale to neznamená, že nepeču. Sice musím jablka koupit, ale tentokrát místo štrudlu nebo koláče upeču škleb. Už jsem napnutá, jak to dopadne.

    superkarma: 0 25.09.2012, 19:07:56
  18. avatar
    [43] řinka [*]

    Tak z toho prvního receptu dělám štrúdlSml16

    superkarma: 0 25.09.2012, 18:39:24
  19. avatar
    [42] margot [*]

    koláč už je v troubě, večer přijdou hosti, tak uvidím, jaký bude mít úspěchSml16

    1. na komentář reaguje margot — #46
    superkarma: 0 25.09.2012, 17:39:54
  20. [41] ova9 [*]

    ....Škleb urcite vyzkousim.......kolac mne nelaka....vzhledove

    1. na komentář reaguje hubajda — #55
    superkarma: 0 25.09.2012, 17:02:14
  21. [40] jithule [*]

    polla — #38 také dělám

    superkarma: 0 25.09.2012, 15:53:06
  22. [39] FAXÍK [*]

    vypadá to nádherně- jablečný škleb, určitě vyzkouším

    superkarma: 0 25.09.2012, 15:29:16
  23. avatar
    [38] polla [*]

    ten první je z koleček zbytečně pracný. Rozválené těsto nakrájím na čtverečky a po naplnění přehnu na trojúhelníčky. A jsou lepší, když se pomašlují před pečením vajíčkem. A pak za tepla obalit v moučkovém vanilkovém cukru.

    1. na komentář reaguje jithule — #40
    2. na komentář reaguje hubajda — #54
    3. na komentář reaguje gerda — #56
    superkarma: 0 25.09.2012, 15:13:02
  24. avatar
    [37] Yannize [*]

    tak ten první recept určitě prubnu Sml58 z jablek vůbec nedělám, tak bude alespoň změna

    superkarma: 0 25.09.2012, 14:00:35
  25. [36] Trefa [*]

    Trefa:ten americky kolac vyskousim.jinac pecu ruzne veci z jablek.hodne jich pada a musim je zuzitkovat.

    superkarma: 0 25.09.2012, 13:50:15
  26. avatar
    [35] danap [*]

    Sml52Sml30

    superkarma: 0 25.09.2012, 13:20:58
  27. [34] jerenika [*]

    dadma — #2 moje mamka taky a je to moc dobré :)

    superkarma: 0 25.09.2012, 13:02:26
  28. [33] doginka [*]

    Určitě vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 25.09.2012, 12:12:46
  29. avatar
    [32] femme [*]

    ladouch — #31 já taky, jen je udělám větší Sml58

    superkarma: 0 25.09.2012, 11:42:48
  30. avatar
    [31] ladouch [*]

    femme — #29 Taky je to naše oblíbené cukroví, vyzkouším i s jablky.Sml59

    1. na komentář reaguje femme — #32
    superkarma: 0 25.09.2012, 11:28:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme