Vaření

Italské risotto s liškami a sušenými rajčaty

risotto s liškami

Risotto podle italského receptu jsme u nás v rubrice Vaření probírali už několikrát. Dnes přinášíme další verzi, další možnost, s čím risotto uvařit. S výbornými naloženými houbami a trochou sušených rajčat v oleji.

Italské risotto se tomu českému rizotu vůbec nepodobá. Má krémovitou konzistenci, minimum surovin a na jeho přípravu potřebujete speciální rýži.

Od té doby, co jsem se naučila vařit pravé italské risotto (záměrně nepíšu česky rizoto, ať odlišíme českou a italskou verzi), tak jsem už zkoušela desítky různých kombinací. Na to dnešní jsem použila naložené lišky z Lidlu, ale pokud máte jiné houby, můžete je použít také.

Italské risotto v první řadě potřebuje kvalitní rýži. Nejvhodnější je rýže ArborioCarnaroli, případně Vialone Nano. Existují i další druhy, ale u nás nejlépe seženete tyto tři. Zakoupíte je v italských obchodech, ale už i v některých supermarketech. Hlavní rozdíl v těchto rýžích je ten, že mají vysoký obsah škrobu, který výsledný pokrm krásně zahustí a zaslouží se o krémovou konzistenci. Navíc jsou zrníčka této rýže schopny do sebe vstřebat mnohem více tekutiny, a tím pádem i chutí.

Dále se neobejdete bez bílého vína. Vybírejte dobře. Ideálně si sklenku stejného vína, jaké jste použili na vaření, nalijte u stolu. Víno by nemělo být příliš sladké.

Suroviny

  • 350 g rýže Arborio
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml bílého vína
  • 300–400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sklenička lišek v nálevu (cca 250 g)
  • 50 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • 100–150 g studeného másla

Postup

Šalotku nakrájejte nadrobno. Snažte se, aby byly kousky co nejvíce stejnoměrné. Jedině tak se šalotka správně opeče a nestane se vám, že část bude už spálená a část začne teprve dostávat průhlednou barvu.

šalotka

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dejte na plotnu, kterou zapnete na největší teplotu. Nechejte ho zahřát a potom na něj vlijte olivový olej (můžete zkusit i máslo). Hned vsypte šalotku.

máslo

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažte, až zesklovatí.

šalotka s máslem

Plotnu zapněte opět naplno a vsypte k šalotce připravenou suchou rýži.

rýže

Pořádně míchejte, ani na chvíli nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek.

rýže

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte připravený v hrnci na vedlejší plotýnce a začněte ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí „čouhat“ ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže, a až potom přidejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

risotto

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Asi po deseti minutách přidejte okapané houby. Větší kusy můžete překrojit na menší kousky. Rajčata nakrájejte také na menší kousky a vsypte do hrnce spolu s houbami.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.

risotto s liškami

Piniové oříšky si během vaření risotta osmahněte na suché pánvi lehce dotmava. Budou tak chutnější.

Hotové risotto na talíři posypte nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
31.08.2015 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [21] gerda [*]

    No jo, co bych taky chtěla na Hané, kde vůbec nezaprší. Jestli za to léto dva dny pršelo, je to moc. Sucho je, až praští.

    superkarma: 0 31.08.2015, 14:00:28
  2. avatar
    [20] gerda [*]

    elly — #18neprovokujSml31Sml30

    superkarma: 0 31.08.2015, 13:59:36
  3. avatar
    [19] Kadla [*]

    elly — #13U nás (střední Čechy) teda nerostou ani náhodou... dokonce ani prašivky

    superkarma: 0 31.08.2015, 12:58:16
  4. avatar
    [18] elly [*]

    gerda — #17včerejší úlovek kamarádky, kousek od Zlína...bez hledání...prostě tam jen tak rostly :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 31.08.2015, 12:55:19
  5. avatar
    [17] gerda [*]

    elly — #16mně připadá naprosto šílený v tropech hledat podborovákySml52

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 31.08.2015, 12:36:17
  6. avatar
    [16] elly [*]

    gerda — #15je možný :-) viděla jsem na fb několik aktuálních fotek...nedá se na ně chodit s kosou, ale rostou...velice v malém, ale je to tak :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 31.08.2015, 12:27:11
  7. avatar
    [15] gerda [*]

    elly — #13není možný!!!Sml2 Vždyť všichni brečí, jaké je sucho a nikde že není ani prašivka, nekecám, čti..

    http://www.nahouby.cz/kderostou.php

    1. na komentář reaguje elly — #16
    superkarma: 0 31.08.2015, 11:46:10
  8. avatar
    [14] Léthé [*]

    Elly. Vynecham parmezan, ryzi zmenim na basmati a vyzkousim to. Miluji susena rajcata.

    superkarma: 0 31.08.2015, 11:31:48
  9. avatar
    [13] elly [*]

    gerda — #12houby rostou Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    2. na komentář reaguje Kadla — #19
    superkarma: 0 31.08.2015, 11:27:07
  10. avatar
    [12] gerda [*]

    enka1 — #11dobrý vtip, houby nerostou, natož liškySml52

    1. na komentář reaguje elly — #13
    superkarma: 1 31.08.2015, 10:59:26
  11. avatar
    [11] enka1 [*]

    gerda — #2 Je plná sezona - pošli mi lišky Sml58Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 31.08.2015, 10:35:09
  12. avatar
    [10] elly [*]

    gerda — #2Protože ne všichni jsou z plné sezony nadšení :-) Jak jsem psala nedávno...nedá se zavděčit všem...Když je tady jídlo z cukety, tak se najdou takoví, co se jim nelíbí, že je furt nějaká cuketa a furt nějaká zelenina. Tož tak Sml80

    superkarma: 0 31.08.2015, 09:43:42
  13. avatar
    [9] sanvean [*]

    Dala bych si Sml67 Čerstvé lišky jsem viděla v rakouských supermarketech, dokonce z nich i vařila, ale přišly mi bez chutě a zápachu.

    superkarma: 0 31.08.2015, 09:32:16
  14. avatar
    [8] gerda [*]

    marianaant — #4já je jednou viděla prodávat před obchoďákem, čerstvé. Bylo mi líto babičky, která si asi chtěla uděla jídlo svého mládí, kdy byl lišek plný les a zadarmo. Já se divila, kolik jich chtěla. Až když uslyšela cenu, snížila to na 5 deka. Ale prý už zas někde rostou, když je ovšem počasí, ne tohle co tu je. Toto byl dovoz.

    superkarma: 0 31.08.2015, 09:11:15
  15. avatar
    [7] elly [*]

    marianaant — #4Lišky ve skleničce - Lidl třeba.

    superkarma: 0 31.08.2015, 09:10:23
  16. avatar
    [6] Kadla [*]

    Určitě to bude dobré, ale je to hodně pracné (tím, jak se u toho musí stát), já musím šetřit časem, takže dělám většinou pokrmy, co zaberou minimálně času... Ale kdyby mi to někdo uvařil, nepohrdnu Sml30

    superkarma: 0 31.08.2015, 09:01:21
  17. [5] kozeluhova [*]

    Houbové rizoto milujeme celá rodina, jen ho děláme z čerstvých hub, příp. zamražených z přebytků a dělám ho po česku, jen vývar bez vína a v rizotu máme rádi rýži spíše měkčí

    superkarma: 0 31.08.2015, 08:27:57
  18. avatar
    [4] marianaant [*]

    Velmi často jsou tady recepty s liškami a moc by mně zajímalo kde ty lišky berou nebo kupují, protože v lese o ně skoro nezavadíme a v obchodě jsem je ještě neviděla.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    2. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 31.08.2015, 08:18:50
  19. [3] janavys [*]

    gerda — #2 Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 31.08.2015, 06:50:32
  20. avatar
    [2] gerda [*]

    Moc vábně to teda nevypadáSml80 Ale třeba je to chutné, jsou tam samé dobré věciSml22...já dělávám rizoto po česku, a to se mi zdá docela fajn. Rýži na rizoto jsem taky použila speciální, je opravdu dobrá. Jen postup při vaření mám opačný - do rizota napřed vývar a až na závěr to víno, kvůli chuti. No, a rýpnu siSml30 - proč v plné sezoně používat konzervované potraviny (lišky, rajčata)?Sml80 Dokud to jde, dávám všecko čerstvé. Tohle bych si nechala na zimu a chutnalo by to dvojnásobSml16

    1. na komentář reaguje janavys — #3
    2. na komentář reaguje elly — #10
    3. na komentář reaguje enka1 — #11
    superkarma: 1 31.08.2015, 06:07:02
  21. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Se divim, zes to nerozmixovala. Sml8Sml57

    superkarma: 0 31.08.2015, 00:42:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme