Domácnost

Instantní versus zrnková! Kterou pijete vy?


Káva, kterou pijeme, jsou ve skutečnosti pražená semena kávovníku. Pod barevným obalem plodu rostliny se skrývá dužnaté oplodí a v něm jsou obvykle dvě semena v pergamenovém obalu. Nezralé plody kávovníku jsou zelené a zráním mění postupně svou barvu přes žlutou na červenou, až temně fialovou. Barva a zralost plodů jsou pro kvalitu kávy velice důležité.

Která káva je nejlepší? Tato otázka jistě zajímá každého. Odpověď není jednoznačná, neboť oblíbená chuť a vůně je vždy individuální. Navíc způsob pití kávy a kávové rituály jsou ovlivněny jednotlivými typy kultur. Kávu si připravuje každý trochu jinak. Někdo sladí, někdo ne, někdo přidává mléko, jiný smetanu.

 

Někteří spotřebitelé preferují kávu praženou, jiní instantní. Existují země, kde se téměř výhradně pije káva rozpustná. Bez povšimnutí určitě nemůžeme nechat, že na padesát procent českých spotřebitelů si podle posledních průzkumů pochutnává jak na kávě instantní, tak i mleté. Nedávný výzkum společnosti Insites Consulting uvádí, že u své instantní kávy čeští spotřebitelé hledají aroma a chuť kávy mleté.

 

Historie instantní kávy není příliš dlouhá. Alespoň v porovnání s dobou, kdy byly objeveny účinky kávy a tato rostlina se začala pěstovat, její plody sklízet a zpracovávat. Vzhledem ke své jednoduché přípravě si instantní káva velmi rychle získala značnou oblibu.

 

Výroba instantní kávy je ale daleko složitější než její příprava. Výroba začíná tím, že je káva po upražení a namletí uvařena ve velkých válcích. Po vaření následuje odpaření velkého podílu vody. Výsledkem toho je velmi koncentrovaná káva, která je pak zpracována dvěma způsoby na kávu instantní. A to buď metodou sušení rozprašováním, nebo sublimačním sušením. Proces sublimačního sušení byl vyvinut později než vysoušení rozprašováním. Díky sublimačnímu sušení vzniká káva lepší kvality, neboť se při něm ztrácí méně sloučenin, které se podílejí na chuti kávy. Zpracování trvá déle než sušení rozprašováním a je podstatně nákladnější. A jak celý proces výroby probíhá? Tekutý kávový koncentrát se zmrazí na teplotu asi - 45 ºC, a potom rozemele na požadovanou velikost. Led je následně odstraněn sublimací systémem vysokého podtlaku. Teplota se postupně zvýší z - 45 ºC na - 25 ºC, čímž se ledové krystalky přemění přímo na plyn, aniž by prošly stádiem tekutosti. Při této metodě sublimačního sušení vzniká tzv. freeze dry směs, kterou spotřebitelé poznají podle světlých velkých granulek instantní kávy. Právě metodou sublimačního sušení je vyráběna nová instantní káva Grand Aroma Instantní.

 

Novinka Grand Aroma Instantní navazuje na nejprodávanější prémiovou mletou kávu Grand Aroma.

 

Grand Aroma Instantní nyní přináší ve zcela novém obalu jedinečného designu tu nejvyšší kvalitu, intenzivní kávové aroma a chuť, které jsou pro kávu Douwe Egberts Grand Aroma velmi charakteristické.

 

Více o kávě Douwe Egberts najdete na www.douwe-egberts.cz

   
09.10.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [68] Tereza1234 [*]

    Samozřejmě dám přednost kávě zrnkové, ale někdy, když jste v terénu a jinak to nejde, někdy i dám i tu instantní, ale o to raději se vrátím k té kvalitní.

    superkarma: 0 08.11.2014, 16:47:32
  2. [67] sdrawa [*]

    Mě chutná káva asi ve všech podobách, ale ta která mě nejvíce zaujala, tak je káva illy , ta je jemná a lahodná

    superkarma: 0 16.06.2013, 03:35:39
  3. avatar
    [66] saruz [*]

    piji instantní i zrnkovou, hlavně musí být kvalitní

    superkarma: 0 28.02.2013, 11:07:16
  4. [65] Holka15 [*]

    hmm...miluju kávu, avšak nejdražší kávu na světě nemám chuť zkusit ..její šálek vyjde zhruba na 1 500,- Kč. Její zdroj je ale krajně neobvyklý: trus nočního zvířete, které se podobá kočce a které se nazývá cibetka palmová. Na Filipínách se vyprodukuje jen 500 kilogramů ročně a kilogram pražených zrnek se prodává za 115 dolarů (15 000 Kč)..

    superkarma: 0 12.10.2008, 11:36:28
  5. avatar
    [64] prece ja [*]

    piju rozpustnou, chutná mi Jakobe Velvet, někdy si doma dám preco, ale normální kafa mi hrozně voní, v práci,když dali na stůl 3 hrnky s kafem, tak jsem trpěla, protože ta vůně byla úžasná, bohužel ho nepiju, neb mi nechutná a též bolí žaludek

    superkarma: 0 10.10.2008, 10:15:24
  6. [63] mospika [*]

    Nejlepší káva je žádná káva, je to jenom hloupý zvyk stejně jako kouření. A nejhorší kombinace je káva s mlékem, určitě vám časem přivodí potíže s dvanácterníkem.

    superkarma: 0 10.10.2008, 09:55:46
  7. [62] Čírina [*]

    Instantí kávu považuju za náhražkovou, "pořádné" kafe je podle mého turek, ještě snad presso. V práci se nám rozbil kávovar (zrnková, presso) takže trpím, protože jsem díky tomu na kyselém instantním. Alespoň doma to turek zachraňuje, řádně silný, bez ničeho a černý jak bota .
    Ovšem v jakémkoliv restauračním zařízení bych si turka nedala, mají ho většinou zatuchlého, špatně skladovaného a podřadné značky. Eee. To radši obarvenou vodu, a hodně mlíka a cukru.

    superkarma: 0 10.10.2008, 09:21:03
  8. avatar
    [61] Nowalie [*]

    Nejvíc mi chutná instantní Nescafé nebo Jacobs Velvet,v restauraci presso nebo latté.Turka nee .

    superkarma: 0 09.10.2008, 20:27:35

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] next_way [*]

    jinak jeste par linku na me oblibene kavove poteseni :-) http://www.bodumusa.com/shop/line.asp?MD=1&GID=29&LID=310&CHK=&SLT=&mscssid=8LAQ8SWUD0QM8H30VUM37J2CE1M89VVB
    ja proste miluju kavu
    http://www.bodumusa.com/shop/line.asp?MD=1&GID=3&LID=531&CHK=&SLT=&mscssid=8LAQ8SWUD0QM8H30VUM37J2CE1M89VVB
    tohle mame doma :-)

    superkarma: 0 09.10.2008, 17:00:51
  2. [59] jamb [*]

    Já jsem barbar, káva je u mě jedině lógrák z úplně obyčejnýho kafe bez cukru (právě jsem jedno dopila), překapávanou s mlíkem nebo nanukáčem taky můžu, ale instatní podle mě není káva.

    superkarma: 0 09.10.2008, 16:47:31
  3. avatar
    [58] Deafina [*]

    Já piju veškerou kávu. Oblíbenost mám v tomto pořadí: turek, preso, překapávaná.
    Instantní kávu piju ráno, ale za pravé kafe ji nepovažuju.

    superkarma: 0 09.10.2008, 16:37:29
  4. avatar
    [57] Kadla [*]

    Zvláštní, zřejmě budu jedna z výjimek... Mne na rozdíl od většiny přispěvatelek do diskuse bolí žaludek po instantní kávě (nebo pressu), a je úplně jedno, jestli je oslazená nebo hořká, s mlékem nebo bez mléka. Takže já piju jedině turka.

    superkarma: 0 09.10.2008, 16:17:31
  5. avatar
    [56] Žábina [*]

    nejlepší kafe je z čerstvě namletých zrnek...máme presovač, kam nasypeme zrnka, on je umele a káva je
    kupujeme hodně zrnkové směsky od Tchiba
    spíš než preso mi ale chutná laté a kapučíno

    superkarma: 0 09.10.2008, 14:49:18
  6. avatar
    [55] Mipe [*]

    Jedině Turka a pořádný hrnek

    superkarma: 0 09.10.2008, 14:41:36
  7. avatar
    [54] Landriel [*]

    sanvean: já miluju i orca nebo tiger

    superkarma: 0 09.10.2008, 14:13:24
  8. avatar
    [53] Ivásek [*]

    Miluju Panone z Tripoli výborný je i karamelový laté od Starbucks... a nedávno jsem ochutnala překapávanou kávu s příchutí lesních malin (měli by ji mít v prodejnách Neroli) a ta teda byla labůžo

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:52:32
  9. avatar
    [52] Ťapina [*]

    Teď momentálně Vitakávu

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:43:58
  10. [51] Willik [*]

    kdyz mezi zubama neskripou spatne rozemleta zrnka, tak to neni kava

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:29:45
  11. avatar
    [50] Linde [*]

    kávu nemám ráda, ale kvůli tlaku ji mám pít. Tak jsem se naučila jen na Jakobs Latté, pěkně se čtyřmi sladidly a lupnu to do sebe po ránu nalačno. A už jsem závislák

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:14:57
  12. avatar
    [49] Nikol-1 [*]

    Káva - ať už instantní nebo zrnková - mi prostě nedělá dobře. Večer mi děsně buší srdce a nemůžu usnout. A to si nedávám smrťáky. Nejhorší je kombinace s deckou vína. Odteď piju nescafé bez kofeinu a jsem v pohodě. A chuť také nemá nejhorší

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:08:49
  13. avatar
    [48] sanvean [*]

    next_way: Wow, tak takové kafe bych si nechala líbit, vanilku miluju.
    Landriel: Elephant od Coffeeheaven je pohádka

    superkarma: 0 09.10.2008, 13:07:56
  14. avatar
    [47] kwiny [*]

    Jedině presso.

    superkarma: 0 09.10.2008, 12:42:19
  15. avatar
    [46] ToraToraTora [*]

    Neznám moc lidí, co by Vašutovu směs pili. Většina včetně mě Nescafé, zbytek pak Jacobs.

    superkarma: 0 09.10.2008, 12:36:48
  16. avatar
    [45] novinka [*]

    já piju Nescafé Classic nebo Gold....a v restauraci presso a škemrám,aby mi ho "napresovali" do capučínového hrnečku -nesnáším malinký kafe

    superkarma: 0 09.10.2008, 12:29:26
  17. avatar
    [44] Kelly [*]

    monacha: já bych se zatvářila stejně, kdyby mi někdo nabídl právě něco jiného, než turka
    Ale meltu mám také ráda ...

    superkarma: 0 09.10.2008, 11:57:14
  18. avatar
    [43] Jeremi [*]

    Instantní kávu považuju za substituční terapii vhodnou jen pro případy, kdy klasická zrnková (překapávaná nebo cokoliv s presovaným základem) není k dispozici.

    superkarma: 0 09.10.2008, 11:01:14
  19. avatar
    [42] MEK [*]

    Jacobs Velvet

    superkarma: 0 09.10.2008, 11:00:16
  20. avatar
    [41] twiga [*]

    Nescafe Espresso . dela uzasnou penu

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:51:03
  21. avatar
    [40] monacha [*]

    Nikdy se na me nikdo nepodival tak opovrzlive jako Italove, kdyz jsem jim nabidla v nouzi nejvetsi turka.

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:47:28
  22. avatar
    [39] Meander [*]

    *Kotě*: Jak já mám ráda latte! Ale nesmím si dát ani to blbé minimlíčko do minipressa, protože pak mám maxipotíže

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:45:40
  23. avatar
    [38] *Kotě* [*]

    Kávu prakticky nepiju, chutná mi vlastně jedině latte, kde je samé mlíko a stopové množství kávy

    Manžel kávu miluje, instantní by dobrovolně nepozřel. Máme presovač na zrnkovou kávu, kterou si sám pomele. Prý dělá výbornou - no, já to neposoudím, ale věřím tomu

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:42:10
  24. avatar
    [37] Eirin [*]

    Ňam, kafíčko, to je moje :) a koukám, že jsem jedna z mála, která může i turka, respektive turka si dávám v práci a doma (pořádně silného a sladkého), v restauracích miluju preso v mlíčkem a cukrem. Čaje nesnesu sladké a kafe bez cukru nevypiju.

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:40:33
  25. avatar
    [36] Tulinka [*]

    Když bych si měla vybrat,tak dám raději přednost instantní s mlékem a cukrem
    Řeším to od Jacobse,nescafé 3v1....v létě si dopřávám ledovou kávu,taky můžu horkou čokoládu,capucino s příchutí amareto

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:34:23
  26. avatar
    [35] lenagirl [*]

    jedině zrnkovou bez cukru

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:28:08
  27. avatar
    [34] Ch.Z. Kochanská [*]

    a....: To víš - instantní břečku s krabicovým mlékem nepovažuji za kávu. To k snídani piju raději cikorku a trochou pětidenního mléka si ji zchladím. Čaj totiž stydne moc dlouhou, spařila bych si hubu.

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:22:06
  28. avatar
    [33] Juana [*]

    Místo kafe si dávám v restauracích horkou čokoládu, občas ji mají i dobrou. Ale většinou se na mně divně dívají - copak za to můžu, že kafe mám ráda, ale moje tělo ho odmítá?

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:11:10
  29. avatar
    [32] Juana [*]

    Už asi rok žádnou , žaludek stávkuje tak, že mi bolí už i po mém oblíbeném Nescafé Gold. Takže místo toho piju náhražky, nejradši Caro od Nestlé. Klidně si z toho udělám i variantu alžírské kávy (s vaječňákem a šlehačkou), zkoušela jsem to i jako ledovou kávu a funguje to a dá se to pít a snad mi to i chutná. Ale poslední týdny vážně uvažuju o tom, že si o víkendu jedno malý neskafíčko zkusím uvařit a prubnu to, co to s žaludkem po roce kávové abstinence udělá.

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:09:28
  30. [31] a.... [*]

    Ch.Z. Kochanská: Nepopisuj tak sugestivně, teď nebydržím do polední pauzy, jaký má chutě si něco takovýho dát

    superkarma: 0 09.10.2008, 10:07:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme