Štědrý den už je doslova za dveřmi. Už víte, jak letos prostřete ke štědrovečerní večeři? Vánočně prostřený stůl je přinejmenším stejně důležitý jako vánoční stromeček. A stejně jako podléhá módě zdobení stromečku, přicházejí nové trendy v úpravách svátečního stolu.

Někdo má rád tradice a vánoční stůl prostírá každý rok stejně, jiný rád experimentuje a vymýšlí stále něco nového, překvapivého. Proč ne? Vždyť prostírání a úprava stolu patří ke krásnému vánočnímu rituálu, který navozuje slavnostní atmosféru. A nepotřebujete k tomu drahý porcelán, křišťálové sklo a damaškový ubrus. Když se podíváte na fotografie krásně prostřených vánočních tabulí, zjistíte, že stačí vlastně maličkost.

Krása a elegance spočívá v jednoduchosti:
Klade se důraz na čistotu stylu.
Velmi kultivovaně působí kontrastní kombinace dvou základních barev.
Něžně a křehce bude vypadat stůl, který sladíte tón v tónu.
Moderně a lehce extravagantně málo obvyklá černobílá.
Když smícháte burgundské se šampaňským, bude vám špatně, ale barvy těchto nápojů k sobě jdou dokonale a vypadají luxusně.



Snažte se sladit stůl s okolním prostředím.
Nepřekombinujte, ať vám ozdůbky a dekorace nepřekážejí ve výhledu na spolustolovníky. Není nic protivnějšího, než když se musíte naklánět, uhýbat a manévrovat, a stejně místo obličeje mluvíte do pugétu, svícnu nebo pyramidy ovoce.



Důležité je světlo.
Krásné mihotavé plamínky svíček dělají sice atmosféru, ale na kostičky z rybího masa vám asi stačit nebudou! Že kapra nejíte? Tak to máte do jisté míry výhodu. Nehrozí vám karambol s kostí v krku a na řízek, klobásu či krocana uvidíte i při romantickém osvětlení. 


 

Jak stolujete o Štědrém dnu?
Necháte se ovlivnit trendy, nebo zůstanete u svého osvědčeného způsobu stolování?
Líbí se vám některý stůl z ukázek?
Který se nejvíce podobá tomu vašemu?
 

Reklama