Novinky

I zelenina má své dny...

Dnes je Mezinárodní den mrkve! Společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii nebo Japonsku. Po celém světě se tak v tento den konají do oranžova zbarvené party a happeningy na oslavu této oblíbené kořenové zeleniny. Co jste o mrkvi možná netušili?

  • Historie divokých předků dnešní mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se mrkev pěstovala pro lékařské účely. Oranžovou mrkev vyšlechtili Holanďané v 17. století a až za dalších sto let se rozšířila do celé Evropy.
  • Mrkev je bohatá na vitamin A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). A také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji.

mrkev2

  • Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Syrová mrkev je totiž bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů.
  • Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater.
  • Mrkev funguje také jako přírodní solárium, když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze 3 % betakarotenu, vařená či dušená mrkev na oleji jej ze sebe uvolní až 39 %.
  • Herbář z roku 1899 uvádí, že mrkev „se přidává do náhražky kávy cichorie, připravuje se z ní sirup užívaný proti kašli a jiným neduhům prsním. Požívati mrkev radí se ženám těhotným; účinkuje prý na pud pohlavní. Dítky, které mají škrkavky, ať na lačný žaludek jedí mrkev. Vředy rozežírající léčí se náplastí, jež záleží z tlučené nati mrkvové a medu“.

mrkev3

  • Chroupete mrkev v domnění, že si zlepšíte zrak? „Bohužel to nefunguje tak, že když člověk zchroupe každý večer jednu nebo dvě mrkve, udrží si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné prohlídky chodit alespoň jednou ročně,“ vysvětluje Doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.
  • V České republice se ročně vypěstuje na 100 000 tun mrkve.

Rádi byste se do Dne mrkve, který je v ČR každoročně pod patronátem očních klinik DuoVize a NeoVize, aktivně zapojili? Oblečte se do oranžové (nebo si rovnou vytvořte „mrkvový kostým“) a výsledek postujte na Facebook s hashtagem #denmrkve. A nebo si trochu té úžasné zeleniny prostě jen dopřejte k večeři.

   
04.04.2016 - Redakční novinky - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16včera jsem si mrkvičku dala, dneska jí budu dělat dušenou - tu milujuSml67

    superkarma: 0 05.04.2016, 10:51:12
  2. avatar
    [1] AmeA [*]

    Sml30 Sml30

    superkarma: 0 04.04.2016, 22:47:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme