Vaření

I v létě se musí jíst

Léto je v plném proudu a počasí nám více než přeje. V horkých dnech se pochopitelně nechce nikomu stát u sporáku či trouby a grilování si raději necháváme na večer, kdy sluníčko konečně zapadne a alespoň trochu se ochladí. Co si ale dát k jídlu přes den? Snad vám naše dnešní tipy pomůžou a zpříjemní váš letní jídelníček.

Co si dáte k pití? 
Začněme třeba osvěžujícími nápoji. Pití je v tomto horkém počasí důležité. Děti do 20 kg by měly vypít denně nejméně dva litry tekutin, dospělí potom čtyři i více. Přednost dáváme nápojům neslazeným, bez bublinek. Vyhýbáme se přeslazeným nápojům a také nápojům s kofeinem. Úplně nejvhodnější je čistá vychlazená voda.

(soutěž - 7. připodobnil)

Ledové potěšení
Suroviny: 2 citrony, 2 pomeranče, rybízový sirup, 1 l velice dobře vychlazené vody či minerálky (nejlépe neperlivé), led, plátky citronu (pomerančů) a máty na ozdobení skleniček.

Postup: Vymačkáme citrony a pomeranče a šťávu smícháme s trochou sirupu. Dolijeme vychlazenou vodou, přidáme ledové kostky a ozdobíme. Podáváme ihned.

Rychlý oběd
Opět se budeme snažit přiravit jídlo co nejrychlejší, s co nejkratším časem stráveným v kuchyni. A opět vsadíme na zeleninu, ale také na jiné dobroty.

Mexická rychlovka
Suroviny: 250 g nachos (kukuřičné trojúhelníčky, které koupíte především ve větších supermarketech), 1 konzerva červených fazolí, 1 konzerva rajčatové omáčky, 250 g nastrouhaného sýra (nejlepší je čedar), 250 g kysané smetany.

Postup: Fazole z konzervy scedíme a promícháme s polovinou rajčatové omáčky. Tuto směs nalijeme do dvou zapékacích misek a zabodáme do ní nachos. Posypeme strouhaným čedarem a vložíme do trouby. Zapékáme asi 5 minut. Poté zalijeme zbytkem rajčatové omáčky a ozdobíme zakysanou smetanou.
TIP: Místo fazolí a rajčatové omáčky můžete použít také směs fazolí, rajčatové omáčky a kukuřice, která je v konzervách k dostání v obchodech.

Zdravé saláty
Zeleninové saláty jsou tím pravým osvěžujícím obědem či večeří. Zasytí vás, dodají spoustu vitaminů a navíc se při jejich přípravě nezapotíte u plotny.

Salát Broko
Suroviny: středně velká brokolice, 2 mrkve, 4 rajčata, 3 červené či žluté papriky, pažitka na ozdobení. Na zálivku: 3 lžíce oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 150 ml bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.

Postup: Brokolici nasekáme nahrubo, papriky a rajčata na kostičky, mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na jemné proužky. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Toto všechno smícháme ve velké salátové míse a zalijeme zálivkou. Tu jsme si připravili smícháním všech přísad (česnek musí být prolisovaný). Nakonec salát posypeme nasekanou pažitkou.

Něco drobného
Přišli k vám hosté a vy je chcete překvapit osvěžující chuťovkou? Spolehněte se na nás, my vám poradíme!

Italské jednohubky
Suroviny: rajčata, mozzarella, bazalka, sůl.

Postup: Rajčata pokrájíme na kolečka, mozzarellu na plátky. Napichujeme je střídavě na špejle, občas proložíme lístkem čerstvé bazalky. Servírujeme na talíři obloženém ledovým nebo jiným zeleným salátem.

Je libo dezert?
Zapomeňte na kynuté buchty a složité pečené koláče. Tentokrát to chce něco letního, rychlého, osvěžujícího. 

Malinové pohárky
Suroviny: 250 ml bílého smetanového jogurtu, maliny, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce čiré želatiny, 100 ml smetany ke šlehání, piškoty.

Postup: Želatinu namočíme do malého množství vody. Necháme ji několik minut nabobtnat. Jogurt smícháme s cukrem, vmícháme želatinu a smetanu ušlehanou dotuha. Do misek naskládáme trochu piškotů a malin a zakryjeme připravenou směsí. Necháme v chladnu ztuhnout. Před podáváním ozdobíme malinami.

Co je více osvěžující než zmrzlina! A ta dělaná doma, to je dobrota.

Borůvková zmrzlina
Suroviny: 1/2 kg borůvek, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka, 150 ml smetany ke šlehání.

Postup: Borůvky s cukrem a kondenzovaným mlékem rozmixujeme v mixéru nebo mixovací "nohou". Poté přidáme ušlehanou smetanu. Tuto směs nalijeme do nádoby vhodné do mrazničky nebo přímo do tvořítek na zmrzlinu.
Tento recept pochází od mého manžela a ještě nikdy jsem nejedla lepší zmrzlinu :-) Podle chuti pochopitelně můžete nahradit jakýmkoliv oblíbeným ovocem.

Další skvělé recepty najdete na Vaření.

 

   
28.07.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [14] jithule [*]

    malinový pohár

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:55:49
  2. avatar
    [13] ivory [*]

    to s mozzarellou dělám taky, super je to s kořením přímo na mozzarellu Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:48:53
  3. avatar
    [12] hubajda [*]

    LuciBary — #11 to aj ja bych chtela zkusit

    superkarma: 0 08.11.2012, 23:56:08
  4. avatar
    [11] LuciBary [*]

    Šmakouna bych taky zkusila, ale zatím jsem na něj nikde nenatrefila.

    1. na komentář reaguje hubajda — #12
    superkarma: 0 15.08.2006, 08:26:41
  5. avatar
    [9] vifina [*]

    V létě ke grilovanýmu masu si dělám zeleninový salát se sýrem Feta a s olivami a je to mňamka!!! Říká se, že lidi v létě nemají hlad, ale u mě toto pravidlo neplatí. Naopak v zimě toho tolik nesním jako v létě.

    superkarma: 0 28.07.2006, 13:33:20
  6. avatar
    [8] gerda [*]

    Kikoska: no vidíš, já jsem to tady onehdy propagovala a aspoň je vidět, že nekážu bludy

    superkarma: 0 28.07.2006, 11:42:08
  7. [7] Kikoska [*]

    gerda: nebo Šmakoun... nedávno jsem měla sekanou ze Šmakouna a byla ňam ňam...

    superkarma: 0 28.07.2006, 11:30:54
  8. avatar
    [6] gerda [*]

    vařím jenom letní, tj. zeleninová jídla, ale dbám na to, aby k tomu byla i nějaká ta bílkovina. Sýr, vajíčko, kuřecí, tuňák (ani nemusí být rio máre

    superkarma: 0 28.07.2006, 10:54:25
  9. [5] Sasa [*]

    Tak nevím,teplo mám ráda, řekla bych až dost, sle dnes ráno jsem se prvně probudila s tím, že jídlo je blééééé......kdyby mi to tak chtělo aspon půl roku vydržet!

    superkarma: 0 28.07.2006, 10:38:23
  10. avatar
    [4] Kelly [*]

    Já mám strašný hlad furt, teplo neteplo ... někdy je to fakt hrozný

    superkarma: 0 28.07.2006, 08:52:07
  11. avatar
    [2] vifina [*]

    To já si zase neumím představit léto bez grilování. Takže dobře naložený masíčko s dobrým salátkem u mě vítězí!!!

    superkarma: 0 28.07.2006, 08:24:06
  12. avatar
    [1] Amálie [*]

    Studené až ledové nápoje ochladí vnitřní potřebnou teplotu a tělo začne okamžitě zahřívat k životu potřebné orgány, aby zabránilo jejich případnému zhoršení funkce či poškození. Proto je doporučováno konzumovat potraviny v pokojové či o málo chladnější teplotě. Z jiného soudku je subjektivní pocit, že do sebe dostaneme něco studeného. ad recepty: rajče s mozzarellou, posypané bazalkou, pokapané olejem a s tmavým chlebem jsem chopná jíst každý den

    superkarma: 0 28.07.2006, 00:19:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme