Reklama

riziko

Letní grilování či vynikající restaurace, kterou objevíme na dovolené, vedou často k porušení zaběhnutého střídmého jídelníčku. Nárazové přejedení však může být zvláště pro nemocné osoby nebezpečné.

První reakcí na téma přejedení bývá, že příležitostně tento nešvar nijak neškodí. Pravdou ovšem je, že přejedení může mít řadu bezprostředních negativních dopadů na tělo. Jaké to jsou?

Více práce pro srdce

Trávení velkého množství tučného jídla je pro zažívací ústrojí náročný úkol. Tělo musí pracovat usilovněji, a proto se vám může po takovém pokrmu zrychlit tepová frekvence. Rychlý tlukot srdce mohou citlivější osoby vnímat jako nepříjemný pocit. Pokud to přeženete s velikostí porce, počítejte s tím, že v takové situaci stoupá krevní tlak. Důvodem je uvolňování stresového hormonu norepinefrinu. Ten způsobuje jak zvýšení tlaku, tak zrychlení srdeční frekvence.

Riziko pro diabetiky a kardiaky 

srdceVelká tučná jídla jsou kvůli svému vlivu na cévy nebezpečná především pro osoby se srdečními a cévními nemocemi. Cévy v takové situaci nemusí reagovat tak pružně, jak by bylo pro zpracování velkého množství tuků potřeba. V kombinaci s tělesnou zátěží pak může dojít k problémům se zásobováním srdce krví a následným prouděním krve do těla. Další skupinou osob, která by se měla důsledně držet svého osvědčeného střídmého jídelního režimu, jsou diabetici. U nich může velká porce jídla způsobit hyperglykémii, tedy nadměrné zvýšení hodnot krevního cukru.

Pomáhá pití vody a pohyb

Pokud jste slyšeli, že vysoká dávka vitaminu C a E podaná před nadměrným stravováním pomůže zmírnit následky přejedení, nevěřte tomu. Žádné studie nepotvrdily, že by tyto vitaminy nebo další potravinové doplňky chránily srdce a cévy před krátkodobými či dlouhodobými důsledky přejídání.

  • Zdraví lidé, kteří jsou v dobré kondici, mohou po vydatném jídle vyzkoušet svižnou čtyřicetiminutovou procházku. Prospějí tak mimo jiné svým cévám. Ty se díky pohybu rozšíří a umožní dostatečný průtok krve tělem. Jednorázové přejedení není pro zdravý organismus životně nebezpečným problémem.
  • Osobám vyššího věku nebo jedincům s chronickými onemocněními, jako je vysoký krevní tlak, diabetes či vysoká hladina cholesterolu, by ovšem podobná tělesná zátěž po velkém jídle mohla způsobit obtíže. Pokud patříte do této rizikové skupiny, pamatujte, že i jednorázové přejedení je pro tělo velmi zatěžující. Odolejte tedy pokušení, nebo alespoň zkuste jídlo prokládat dostatečným množstvím vody. Zvýší se tak pocit sytosti, který pomáhá zabránit nežádoucímu přejedení.

Autor: uLékaře

Může vás také zajímat: