Domácnost

Hustší nebo řidčí…

 

Jíška je neodmyslitelnou součástí přípravy celé řady pokrmů. Klasicky se připravuje pražením tuku s hladkou moukou. Tato tradiční příprava je však pro mnohé z nás pravou noční můrou. Jíška se často připaluje, v omáčkách či polévkách vytváří hrudky a zašpiníme spoustu nádobí.

 

Značka Knorr však naštěstí na tyto z nás již dávno pamatovala a nabízí na trhu řadu jíšek, které mají široké pole využití. S hotovými jíškami Knorr jednoduše a rychle zahustíte polévky, omáčky, guláše, šťávy k masu, ragú, pečená a další jídla. Uvaříte rychleji a předejdete riziku hrudek nebo připálení.

 

Knorr Hotová jíška se vyrábí ze stejných surovin jako domácí jíška (pšeničná mouka, tuk). Na rozdíl od domácí jíšky se ale dokonale rozpouští, a proto vždy zahustí dokonale a bez hrudek – to vše díky zvláštní technologii výroby. Už žádná dlouhá příprava, špinavé nádobí, cezení přes sítko a uchovávání zbytků jíšky v ledničce. S Knorr Hotovou jíškou přisypete přímo do jídla vždy přesně tolik jíšky, kolik potřebujete, rozmícháte a je hotovo! Knorr Hotová jíška vám zaručí dokonalé zahuštění bez hrudek.


Můžete se též nechat inspirovat našimi recepty, které vám odkryjí poněkud méně tradiční využití jíšky při přípravě nejrůznějších druhů jídel. 

 

Jehněčí kotlety s tymiánem

3 ks jehněčích kotlet (po 100 g), 300 g brambor, 50 g mozzarelly, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, ¼ l mléka, 4 lžíce oleje, 3 lžíce Rama Culinesse, sůl, černý pepř, tymián.

 

Umyté brambory nakrájíme na tenké plátky. Chvilku povaříme s mlékem a kořením, zahustíme KNORR světlou jíškou, dobře promícháme a vaříme ještě 2 minuty. Formu na pečení (10x15 cm) potřeme Rama Culinesse a naplníme směsí s bramborami. Posypeme mozzarellou a zapečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 20 minut. Jehněčí kotlety okořeníme a prudce opečeme z obou stran. Šťávu zalijeme 3 lžícemi vody a krátce povaříme. Kotlety podáváme se šťávou a zapečenými bramborami.

 

Zeleninový závin

330 g listového těsta, 450 g mražené zeleniny, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 1 vejce, 4 lžíce Rama Culinesse, 3 lžíce oleje, sůl, cukr, černý pepř.

 

Na rozpáleném oleji zlehka opečeme zeleninu. Okořeníme, zalijeme 1/8 l vody a za občasného míchání dusíme přikryté asi 2 minuty. Zahustíme KNORR světlou jíškou, ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout. Těsto vyválíme a naskládáme na něj zeleninu ve výšce 4 cm. Potom těsto svineme, konce pevně spojíme, potřeme vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Závin pečeme 10 minut při 200 °C a 25 minut při 150 °C. Vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme.

 

Koláč se slaninou a pórkem (Quiche)

330 g listového těsta, 450 g pórku, 120 g slaniny, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 3 stroužky česneku, 3/8 l mléka, 3 vejce, 3 lžíce oleje, sůl, cukr, černý pepř.

 

Listové těsto vyválíme a vyložíme jím nízkou dortovou formu (o průměru cca 25 cm). Dno několikrát propíchneme vidličkou. Pórek a slaninu nakrájíme na nudličky, česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme olej a pórek, slaninu a česnek na něm zlehka opečeme. Zalijeme mlékem a dusíme přikryté 5 minut za občasného míchání. Poté zahustíme KNORR světlou jíškou a ještě krátce povaříme. Necháme zchladnout, vmícháme vejce a ochutíme.  Směs pak rovnoměrně rozdělíme na těsto ve formě a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 40 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Zeleninové ragú s masem

250 g kuřecích prsou nebo vepřových kotlet, 400 g mražené zeleninové směsi, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 3/8 l mléka, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce Rama Cremefine na vaření, sůl, cukr, pepř, mletý kmín.

 

Maso nakrájíme na nudličky, česnek prolisujeme a vše opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyjmeme a do hrnce vložíme zeleninu. Zalijeme mlékem a za stálého míchání dusíme 5 minut. Zahustíme KNORR jíškou a ještě povaříme. Do směsi vložíme opečené maso, krátce prohřejeme a ke konci vmícháme Rama Cremefine na vaření. Podáváme s bagetou nebo vařenými brambory.

 

Více kulinářské inspirace a chutných receptů jistě najdete na hezkých stránkách www.knorr.cz !

 

   
21.05.2004 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [62] risina [*]

    Normální jíšku se nezašpiní spousta nádobí, jak tady píšou. Já vždyck yzačínám jíškou v tom hrnci, v ekterém příslušnou polívlku/omáčku pak i dovařím. Ale musím se přiznat, že včera jsem si poporvé tu hotovou jíšku od Knorra koupila, když ji tady tak vychvalujete.

    superkarma: 0 23.05.2004, 10:47:18
  2. avatar
    [61] Vivian [*]

    f.mamina: pro nezaměstnaný určitě taky

    superkarma: 0 21.05.2004, 20:11:50
  3. avatar
    [60] f.mamina [*]

    perfektní pomocník v kuchyni pro zaměstnanou ženu.

    superkarma: 0 21.05.2004, 19:43:26
  4. avatar
    [59] Vivian [*]

    Ťapina: dej recept na něco mimozemšťanskýho

    superkarma: 0 21.05.2004, 19:26:10

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [58] Ťapina [*]

    Ladia: V mém jídle bys to nepoznala. Moje pokrmy obvykle nepřipomínají chutí nic pozemského, takže se v tom nějaká hotová jíška už ztratí

    superkarma: 0 21.05.2004, 17:26:31
  2. avatar
    [57] Ladia [*]

    Když už používám jíšku (většinou zahušťuju zeleninou, případně mouka+voda) tak jedině doma udělanou. Hotovu jíšku v jídle poznám zaručeně a nechutná mi

    superkarma: 0 21.05.2004, 17:01:58
  3. avatar
    [54] Ťapina [*]

    Vivian: Aneb jak pravil Káti Škubánek, když chystal knedlík jako návnadu na ryby: Čím hebčí, tím lepčí

    superkarma: 0 21.05.2004, 15:25:58
  4. avatar
    [53] Vivian [*]

    *Kotě*: to je podle vzoru "čistčí" (jak tu zaznělo minulý týden), píše se "hustčí" a "řidčí"... ale výjimku tvoří povolené tvary "lepčejší" a "hebčejší" doplň si mezery

    superkarma: 0 21.05.2004, 15:22:15
  5. avatar
    [52] Vivian [*]

    Jíšku v kuchyni vůbec nepoužívám

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:54:36
  6. avatar
    [47] Petique [*]

    No já sem si hotovou jíšku koupila jednou , a vůbec mi to pak nechutnalo . Přišlo mi, že to dělá takovou pachuť. Vám se nezdá??

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:20:18
  7. avatar
    [46] šája [*]

    Ťapina: Myčka to pobere

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:17:45
  8. avatar
    [45] Ťapina [*]

    Já hotovou jíšku používám, protože mi přijde blbý kvůli takovému skoro nic špinit další kus nádobí

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:15:59
  9. avatar
    [44] šája [*]

    Taky se mi hrudky nedělají...jako gerda a ostatní upražím na tuku mouku do kašičky, přidám studenou vodu, rozšlehám metličku a přes sítko vleju do pokrmu...
    A když chci super dietní jídlo třeba pro děti, tak místo jíšky třeba do bramboračky rozmixuju část brambor a zeleniny a dochutím troškou másla
    kupovanou jíšku jsem nikdy nezkoušela, mám obavy, že by mé jídlo chytilo jednotnou "hospodskou" pachuť

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:10:10
  10. avatar
    [43] Deja [*]

    Luciš: Tak to čočku /na kyselo/ vařím zvlášť. Jíšku dělám cibulkovou.

    superkarma: 0 21.05.2004, 14:10:08
  11. avatar
    [42] Aja [*]

    Jíška...kdyby tu byla Lhasa, tak ta se na Čochtana chytne...

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:55:00
  12. avatar
    [41] Luciš [*]

    A vůbec jíška, jíška. U nás se říká zásmažka

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:46:40
  13. avatar
    [40] Luciš [*]

    A mě se moli do jíšky nedají, já mám tu tekutou v plastové nádobce něco jak od kečupu ale žlutou.

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:40:57
  14. avatar
    [39] Luciš [*]

    Deja: a co čočku ? Třeba namočenou, ale i jen tak se musí proprat, ne? Já tam jíšku stejně šupnu, až je čočka měkká.

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:38:53
  15. avatar
    [38] Deja [*]

    Propagovaný výrobek jsem zakoupila pouze jednou a dali se mi do toho moučný moli, protože stejně vždy dělám klasiku. Jíškové polévky vařím často, abych ty své Budulínky pořádně zasytila. Vždy si na dně hrnce nejdříve udělám jíšku, potom zaliji vodou a vařím polévku.

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:32:09
  16. avatar
    [37] Pajinka [*]

    *Kotě*: Jasně, že jo.

    superkarma: 0 21.05.2004, 13:07:55
  17. avatar
    [36] Aja [*]

    Ty rád jíšku...? Já rád jíšku...

    superkarma: 0 21.05.2004, 12:47:03
  18. avatar
    [35] vlcice [*]

    Jinak souhlasím naprosto s gerdou.

    superkarma: 0 21.05.2004, 12:17:25
  19. avatar
    [34] vlcice [*]

    Já s jiškou nemám žádné problémy. Je hotová za chvilinku a hrudky mi taky nedělá. Ale chce to pořádně zamíchat.
    Jišku miluju, ale kupovaná už není to právé.

    superkarma: 0 21.05.2004, 12:15:54
  20. avatar
    [29] ValinaK [*]

    teda do listových závinů a slaného koláče bych zrovna jíšku necpala.... připadá mi to zbytečné, jinak ale hotovou jíšku používám - granulovanou

    superkarma: 0 21.05.2004, 11:30:09
  21. avatar
    [28] *Kotě* [*]

    Pajinka: Ovšem všimni si, jak jemně a něžně to já oproti anonymovi naznačuju!

    superkarma: 0 21.05.2004, 11:21:04
  22. avatar
    [21] Landriel [*]

    Aja: taky jsem čekala, co to bude....

    superkarma: 0 21.05.2004, 10:50:11
  23. avatar
    [20] Pajinka [*]

    *Kotě*: Anonym (bejš ): Čekala jsem, kdo se první ozve.

    superkarma: 0 21.05.2004, 10:46:22
  24. avatar
    [17] lenoška [*]

    Pavluska: mouku pražíš hladkou?

    superkarma: 0 21.05.2004, 10:03:12
  25. avatar
    [8] Luciš [*]

    Hotovou kupovanou jíšku doma mám. Ale používám ji jen na omáčky, které se mi nepodařily zahustit na začátku.

    Na polévky mám udělanou v lednici svou jíšku v uzavíratelném kelímku. Jednou za čas ji udělám a mám ji tak na třikrát, nemusím ji smažit pokaždé.

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:55:22
  26. [7] Hanule [*]

    U dělané jíšky se musí dodržet jedno pravidlo - studená jíška se přidává do teplé vody (vývaru ap.), ale teplá jíška se naopak ředí studenou vodou, vývarem ap.

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:46:04
  27. avatar
    [6] Luciš [*]

    Aja: já taky myslela

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:35:42
  28. avatar
    [5] Kelly [*]

    Aja: ... a já měla podle titulku tentýž dojem

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:32:22
  29. [4] Janík [*]

    jo jo jo, lepší než jí dělat, člověk nemusí vybírat hrudky

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:30:35
  30. avatar
    [1] Aja [*]

    Ježííííš, ono je to o jíííšceee...!

    superkarma: 0 21.05.2004, 08:05:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme