Reklama

 

Jíška je neodmyslitelnou součástí přípravy celé řady pokrmů. Klasicky se připravuje pražením tuku s hladkou moukou. Tato tradiční příprava je však pro mnohé z nás pravou noční můrou. Jíška se často připaluje, v omáčkách či polévkách vytváří hrudky a zašpiníme spoustu nádobí.

 

Značka Knorr však naštěstí na tyto z nás již dávno pamatovala a nabízí na trhu řadu jíšek, které mají široké pole využití. S hotovými jíškami Knorr jednoduše a rychle zahustíte polévky, omáčky, guláše, šťávy k masu, ragú, pečená a další jídla. Uvaříte rychleji a předejdete riziku hrudek nebo připálení.

 

Knorr Hotová jíška se vyrábí ze stejných surovin jako domácí jíška (pšeničná mouka, tuk). Na rozdíl od domácí jíšky se ale dokonale rozpouští, a proto vždy zahustí dokonale a bez hrudek – to vše díky zvláštní technologii výroby. Už žádná dlouhá příprava, špinavé nádobí, cezení přes sítko a uchovávání zbytků jíšky v ledničce. S Knorr Hotovou jíškou přisypete přímo do jídla vždy přesně tolik jíšky, kolik potřebujete, rozmícháte a je hotovo! Knorr Hotová jíška vám zaručí dokonalé zahuštění bez hrudek.


Můžete se též nechat inspirovat našimi recepty, které vám odkryjí poněkud méně tradiční využití jíšky při přípravě nejrůznějších druhů jídel. 

 

Jehněčí kotlety s tymiánem

3 ks jehněčích kotlet (po 100 g), 300 g brambor, 50 g mozzarelly, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, ¼ l mléka, 4 lžíce oleje, 3 lžíce Rama Culinesse, sůl, černý pepř, tymián.

 

Umyté brambory nakrájíme na tenké plátky. Chvilku povaříme s mlékem a kořením, zahustíme KNORR světlou jíškou, dobře promícháme a vaříme ještě 2 minuty. Formu na pečení (10x15 cm) potřeme Rama Culinesse a naplníme směsí s bramborami. Posypeme mozzarellou a zapečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 20 minut. Jehněčí kotlety okořeníme a prudce opečeme z obou stran. Šťávu zalijeme 3 lžícemi vody a krátce povaříme. Kotlety podáváme se šťávou a zapečenými bramborami.

 

Zeleninový závin

330 g listového těsta, 450 g mražené zeleniny, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 1 vejce, 4 lžíce Rama Culinesse, 3 lžíce oleje, sůl, cukr, černý pepř.

 

Na rozpáleném oleji zlehka opečeme zeleninu. Okořeníme, zalijeme 1/8 l vody a za občasného míchání dusíme přikryté asi 2 minuty. Zahustíme KNORR světlou jíškou, ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout. Těsto vyválíme a naskládáme na něj zeleninu ve výšce 4 cm. Potom těsto svineme, konce pevně spojíme, potřeme vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Závin pečeme 10 minut při 200 °C a 25 minut při 150 °C. Vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme.

 

Koláč se slaninou a pórkem (Quiche)

330 g listového těsta, 450 g pórku, 120 g slaniny, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 3 stroužky česneku, 3/8 l mléka, 3 vejce, 3 lžíce oleje, sůl, cukr, černý pepř.

 

Listové těsto vyválíme a vyložíme jím nízkou dortovou formu (o průměru cca 25 cm). Dno několikrát propíchneme vidličkou. Pórek a slaninu nakrájíme na nudličky, česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme olej a pórek, slaninu a česnek na něm zlehka opečeme. Zalijeme mlékem a dusíme přikryté 5 minut za občasného míchání. Poté zahustíme KNORR světlou jíškou a ještě krátce povaříme. Necháme zchladnout, vmícháme vejce a ochutíme.  Směs pak rovnoměrně rozdělíme na těsto ve formě a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C 40 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Zeleninové ragú s masem

250 g kuřecích prsou nebo vepřových kotlet, 400 g mražené zeleninové směsi, 3 lžíce KNORR Hotové jíšky světlé, 3/8 l mléka, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce Rama Cremefine na vaření, sůl, cukr, pepř, mletý kmín.

 

Maso nakrájíme na nudličky, česnek prolisujeme a vše opečeme na rozpáleném oleji. Maso vyjmeme a do hrnce vložíme zeleninu. Zalijeme mlékem a za stálého míchání dusíme 5 minut. Zahustíme KNORR jíškou a ještě povaříme. Do směsi vložíme opečené maso, krátce prohřejeme a ke konci vmícháme Rama Cremefine na vaření. Podáváme s bagetou nebo vařenými brambory.

 

Více kulinářské inspirace a chutných receptů jistě najdete na hezkých stránkách www.knorr.cz !