kachna

Suroviny

1 husa (asi 4 kg)
sůl a pepř
2 lžičky majoránky
1 svazek zelené petrželové nati
1 l zeleninového vývaru
2 velká jablka
1 kg červeného zelí
1 lžíce cukru
50 g vepřového sádla
1 cibule
1 bobkový list
2 hřebíčky
2 lžíce červeného vinného octa
130 ml suchého červeného vína

Postup

Troubu si předehřejeme na 220 °C. Husu osolíme, opepříme a dovnitř vložíme bylinky. Spolu s vývarem ji dáme do pekáče. Přikrytou pečeme 2 až 2 a půl hodiny. Vypečenou šťávu rozvaříme s trochou vody.
Jablka nakrájíme a s cukrem zkaramelizujeme na vepřovém sádle. Vyjmeme.
Na sádle osmahneme zelí. Cibuli s bobkovým listem a hřebíčkem přidáme do zelí a osolíme. Přilijeme ocet, víno a 125 ml vody. Dusíme asi 30 minut
Husu naporcujeme, dáme na talíře s jablky, zelím, případně s bylinkami.

Dobrou chuť přeje Johana.

Reklama