Reklama

Vajíčka jsou plná vitaminů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin i biologicky hodnotných proteinů, a to je dost důvodů, proč je zařadit do jídelníčku. Omezovat se přitom nemusíte jen na ta slepičí. Na farmách jsou u nás k dostání i jiná. Která vyzkoušet?

Kachní vejce

Tato zelenobílá až čistě bílá vejce (90 g) jsou oblíbená nejen v Číně, kde z nich dělají spoustu specialit, ale také například v Anglii. Tam je ale používají celkem obyčejně – hlavně k pečení moučníků. Mají totiž výraznou chuť a výrazně zbarvený žloutek. Ve srovnání se slepičími vejci mají vyšší obsah tuku a mastnější konzistenci. Pokud se rozhodnete použít je ve své kuchyni, myslete na to, že musí projít delší tepelnou úpravou. Jsou totiž mnohem náchylnější k přenosu nemocí, například salmonely. Pokud je budete vařit ve vodě, tak alespoň 20 minut.

Husí vejce

Křídově bílá husí vejce (200 g) asi ochutnal málokdo, ale to je škoda. Třeba v pečených moučnících jsou prý výborná a krásně je zvláční. Samotná vařená vejce ale nezachutnají každému. Jsou sice méně tučná a celkově jemnější oproti těm kachním, přesto v nich zůstává olejnatá příchuť. I u husích vajec ale platí, že bychom je měli vařit déle. Stejně jako u všech vodních ptáků, i u nich totiž hrozí vyšší riziko nákazy, třeba salmonelou.

eggs

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Krůtí vejce

Krémová až nahnědlá kropenatá vajíčka krůty (75 g) se svou chutí velmi podobají těm slepičím, jen jsou dvakrát tak velká. Skvělá jsou například v pečivu, tedy když už se vám podaří sehnat je, což není zrovna snadné. Většinou jsou v nabídce farmářů jen ta násadová, určená pro líhnutí a další chov krůt na maso.

Perliččí vejce

Světle hnědá či bílá a jemně kropenatá vejce perliček, příbuzných bažantů, mají velmi silnou skořápku, proto je možné skladovat je i delší dobu. Jsou o něco menší (25 g) než ta slepičí a mají vynikající chuť. Klidně je můžete konzumovat jen tak, natvrdo vařené. Krásně vypadají a skvěle chutnají třeba i v salátu.  

Křepelčí vejce

Kropenatá miniaturní vejce (15 g) křepelek jsou vyhledávanou lahůdkou, ať už do aspiků, salátů či marinád. Patří mezi nejchutnější drůbeží vejce, a pokud je neuvaříte úplně natvrdo, ponechají si smetanovou konzistenci a chuť. Obsahují 2,5x více vitaminu A, 2,8x více vitaminu B1 a 2,2x více vitaminu B2. Křepelky mají tělesnou teplotu 42°C, proto netrpí infekcemi, skořápky vajec jsou navíc pevné, tudíž odolnější vůči bakteriím.

Pštrosí vejce

Světlá skořápka obrovských pštrosích vajec (600 g - 1 300 g) je tak silná, že není zrovna snadné ji rozbít. Ale jakmile se vám to podaří, máte chutnou večeři pro celou rodinu. Sice si za něj připlatíte, cena za jedno se pohybuje od 300 do 500 Kč, ale vzhledem k tomu množství a nevšednímu zážitku se to jistě vyplatí. Jen pokud jej budete vařit natvrdo, obrňte se trpělivostí. Potrvá to déle než hodinu.

Pro všechna vejce platí jedno pravidlo. Musí být čerstvá, takže pečlivě vybírejte jejich dodavatele.

Čtěte také: