Vaření

Hummus s uzenou makrelou

hummus s makrelou

Hummus je studený pokrm připravený z cizrny, který pochází z arabských zemí. Název je odvozen od arabského názvu pro cizrnu. Jeho příprava je velice jednoduchá. Jsou to smíchané a rozmixované suroviny - vařená cizrna, tahini (pasta ze sezamového semínka), citronová šťáva, olej, sůl a česnek. Tyto základní suroviny se dají ještě dochutit různým kořením - výborný je hummus s trochou sladké papriky nebo s tymiánem.

Základní hummus se také výborně hodí pro přípravu dalších pomazánek, do kterých můžete přidat maso nebo zeleninu podle chuti, nechat celé kousky nebo také rozmixovat.

Hummus má díky použitým surovinám vysoký obsah vitaminu C, železa, kyseliny listové a vitaminu B6. Má také vysoký obsah vlákniny a proteinů.

Základní hummus

  • 200 g doměkka uvařené nebo konzervované cizrny
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 propasírované stroužky česneku
  • 100 ml tahini - pasty ze sezamových semínek
  • sůl podle chuti
  • asi 2 lžíce olivového oleje
  • podle potřeby asi 3 lžíce vody

Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu scedíme. Spolu s citronovou šťávou, česnekem, tahini a olivovým olejem dáme do kuchyňského mixéru a rozmixujeme dohladka. Podle chuti přidáváme sůl. Pokud je směs příliš hustá, přidáváme po lžících vodu, ale pozor, ať to nepřeženete.

A takový základní hummus jsem měla připravený. K němu v lednici uzenou makrelu. Stačilo makrelu obrat od kostí a kůže, rozmačkat vidličkou a přidat k hummusu. Dochutila jsem ještě lžící dijonské hořčice a trochou soli. Pomazánka byla hlavně pro děti, takže jsem si odpustila pepř, který bych jinak určitě přidala.

Výborné je, když k základní pomazánce přidáte na kostičky nakrájenou sterilovanou papriku, nebo tak trochu méně zdravé kousky lehce osmahnuté anglické slaniny. A co třeba kukuřice? Nebo nasekaná uvařená brokolice?

Znáte hummus? Přidáváte k němu něco na dochucení? Nebo máte rádi ten nejjednodušší?

Dobrou chuť přeje elly.

   
17.02.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] gerda [*]

    Pavla_b — #8 ale hummus jako takový, ten základní, asi zdravý je. Luštěnina, citronová šťáva, dobrý olej, hodně zelené petrželky...denně bych ho teda jíst nechtěla, ale jinak - nic proti.Sml16

    superkarma: 0 17.02.2014, 14:57:12
  2. [8] Pavla_b [*]

    kobližka — #7 ono nejde tak o zdravou, jako o arabskouSml58

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 17.02.2014, 14:37:15
  3. avatar
    [7] kobližka [*]

    gerda — #5 To jo,znám správný význam toho slova,ale nevěděla jsem,že je to s druhým "m" také pokrm.To proto,že se asi tolik nezajímám o zdravou kuchyni.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    superkarma: 0 17.02.2014, 14:21:23
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    v souvislosti s pomazánkou pro děti mi napadla pomazánka z jahel, která i mně docela chutná. Je to jednoduché - vařené jáhly, tvaroh, smažená cibulka. To vše se smíchá, dochutí, dosolí. Pro lepší barvu se může přidat červená kapie. Ryby bych do pomazánek nedávala a když, tak v kombinaci s tvarohem. Je vidět, že sto lidí - sto chutíSml30

    superkarma: 0 17.02.2014, 14:16:34
  5. avatar
    [5] gerda [*]

    kobližka — #3 humus je výživná zemina -  zahradnický termín. Přeneslo se to do slangu a v něm to znamená něco hodně ošklivého, odporného, nechutného...

    1. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 0 17.02.2014, 13:11:21
  6. [4] tetička25 [*]

    hummus je takový hodně sytý, nebo já z něj mám ten pocit

    superkarma: 0 17.02.2014, 11:44:39
  7. avatar
    [3] kobližka [*]

    Humus jsme říkali něčemu děsně odpudivému,ale vidím,že tady je to s dvěma "m",tak to bude řeč asi o něčem jiném Sml30 Zároveň se omlouvám,že jsem tak necitlivě vtrhla do vaření Sml58Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 17.02.2014, 11:38:05
  8. [2] Pavla_b [*]

    gerda — #1 jak píšeš...hummus je dobrý  prostě ten "obyčejný" základní, uzenou makrelu bych do něj rozhodně necpala...

    superkarma: 0 17.02.2014, 10:54:30
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    Pro mě teda asi spíš každé zvlášť. Právě máme cizrnovou polévku, opravdu je to skvělá luštěnina. Ale právě proto bych ji nepřebíjela uzenáčem.Sml80

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #2
    superkarma: 0 17.02.2014, 10:37:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme