Zdraví

Hubněte zdravě, ale bez hladu


Venku mráz a sychravo, do léta schází ještě hezkých pár měsíců, ale naše tělo si hoví v hřejivém tukovém kabátku.

Víte sami, že byste potřebovali shodit pár kilogramů, ale jídlo je vaše hobby a sport z duše nesnášíte.

Co s tím? Jako již tolikrát spolehlivě platí, že stačí jen trochu poupravit životosprávu. 


Stále častěji se do popředí prosazuje teorie, že jíst se mají plodiny typické pro tu kterou zeměpisnou šířku.

Ne nadarmo naše babičky věděly, jak vhodně skloubit jednotlivé pokrmy v našem jídelníčku, aby byla strava pestrá, zdravá a vyvážená.

Tloušťka bývala znakem nemoci, jen výjimečně nestřídmosti a obžerství...

 

Vlašské ořechy. Jablka a hrušky. Rybíz či maliny. Kedlubny a ředkev. Řepa. Obilí. Mák a slunečnice. Brambory... Na něco však v poslední době kvůli neomezeným možnostem dovozu ze zahraničí zapomínáme.

 

Hrách, čočka, cizrna...

Luštěniny patří mezi naše tradiční potraviny. Zahrnujeme mezi ně všechna suchá jedlá semena. Pokud to nepřeháníte a necpete se jimi po kilech a každý den, zastávají v těle pročišťovací funkci.

 

Luštěniny = luskoviny

Souhrnně tak označujeme skupinu rostlin a jejich plodů (hrách, fazole, čočka, boby, cizrna, sója). Luštěnin si nejvíc ceníme především pro jejich vysoký obsah bílkovin.

 

Mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi. Díky tomu vyžadují méně hnojení. Často jsou proto kvůli své schopnosti doplňovat živiny vysévány do půdy, ze které byl dusík vyčerpán.

Luštěniny běžně obsahují sacharidy (uhlovodany) krátkých řetězců, které, přestože jsou nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou tráveny bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě. To způsobuje nadýmání.

Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, hodně nerostných látek, poloviční dávku vápníku než je v mléce, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju jsou všechny chudé na tuky.


Luštěniny lze v kuchyni upravovat nejrůznějším způsobem. Některé je možné konzumovat bez úpravy čerstvé. Například hrášek nebo fazolky. Čerstvé lusky hrachu jsou na trzích se zeleninou velmi žádané. Podobné je to i v případě fazolí.

Své stálé místo si luštěniny vydobyly i ve stravě vegetariánů a makrobiotiků, kteří je konzumují čerstvě naklíčené. Přesto však většinu všech druhů luštěnin kupujeme sušené.

 

V Česku se k luštěninám stále chováme dost macešsky, přestože jsou všeobecně oblíbené v kuchyních zemí celého světa. Často tvoří základ celoročního jídelníčku. Snadno se totiž pěstují a většinou dosahují vysokých výnosů.

Nejen u nás, ale i v ostatních evropských zemích musí luštěniny o místo na talíři tvrdě bojovat. Naštěstí se však situace začíná pomalu měnit, a v době, kdy řada zemí včetně České republiky řeší problém obezity národa, se luštěniny těší stále větší oblibě.

 

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)
je dávnou kulturní rostlinou. Většina druhů pochází z Ameriky, část z Asie. Do střední Evropy se fazole dostaly v 16. století. Vynikají jemnou sladkou chutí.

Plody fazolu jsou lusky, které obsahují několik semen, označovaných jako fazole. Jako zeleninu sklízíme nedozrálé lusky. Používáme je pouze tepelně upravené. Syrové jsou mírně toxické. V naší kuchyni není dosud tato zelenina doceněna.

Fazole jsou bohaté na riboflavin (B2), kyselinu listovou, vitamin E. Obsahují i vitamin C, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují velmi mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, malé množství sodíku, železa a dalších stopových prvků.

 

Fazolky snižují obsah cukru v krvi, proto jsou cennou zeleninou při cukrovce. V luskách jsou i antibakteriální látky. Aglutininy mají určitý vliv při předcházení a léčení zhoubných novotvarů. Jsou silně močopudné, tedy vhodné při chorobách srdce a chorobách krevního oběhu a ledvin.

Fazole mají vysoký obsah bílkovin.

 

Sója (Glycine)

je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. I když na to nevypadá, je sója nesmírně výživná. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin, a to bílkovin plnohodnotných. Její bílkovina se rovná bílkovině masa, mléka i vajec.

Kromě běžného využití v kuchyni se z ní připravuje tvarohový sýr tofu, vyrábí mléko, mouka, lisuje olej nebo se z ní vyrábí sójové maso. Pochoutkou pro vegetariány jsou její klíčky.

 

Na rozdíl od masa neobsahuje hnilobné baktérie, putresciny, tyramin, xantin, cholesterol a další škodlivé látky. Pomáhá s celou řadou zdravotních problémů. Protože je sója zásadotvorná (vysoký obsah Ca, K, Mg, Fe), je velmi vhodné ji užívat v různých formách při revmatických onemocněních, dně, osteoporóze a osteomalacii, kazivosti zubů, překyselení, pálení žáhy, ekzémech, vyrážkách apod.

Vysoký obsah vitaminů B, lecitinu, vápníku a hořčíku velmi příznivě působí na nervovou soustavu. Nahrazení masa sójou blahodárně působí při neurózách, depresích, roztroušené skleróze apod.

 

Sójové boby a výrobky z nich (maso, mléko, tofu, olej) poskytují velmi kvalitní tuky, jež svými mastnými kyselinami chrání cévy (zvláště srdeční a mozkové) před sklerózou, a tím nás chrání před infarkty a mozkovými mrtvicemi. Sójový tuk příznivě působí na činnost nervové soustavy, stav pokožky a látkovou přeměnu.

Sója neobsahuje cholesterol jako maso, mléko a vejce, a proto působí ochranně před aterosklerózou.

 

Hrách setý (Pisum sativum, lidově hrášek)
je hospodářsky významná rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae). Původem je z východního Středomoří. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky. Mražený i sušený má spoustu využití.

 

Hrách je důležitá luštěnina, pěstuje se hlavně kvůli chutným plodům, které obsahují vitamíny (hlavně skupiny B). Ve větším množství obsahuje také minerální látky, zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík.

 

Hrách je jedna z nejstarších plodin, která má vysoký obsah zinku a vitaminu B1. Jako všechny luštěniny je bohatý na proteiny a vlákninu. Jako i další semena obsahuje velké množství nukleových kyselin, které jsou přírodním omlazovacím prostředkem nezbytným pro naše buňky k dělení.

Vláknina působí detoxikačně, snižuje cholesterol a odstraňuje zácpu.

 

Čočka jedlá (Lens culinaris)
je jednou z nejstarších zemědělských plodin. Tato luštěnina původem z Přední Asie se pěstuje pro semena. Kvůli příznivým nutričním hodnotám a vysokému obsahu  bílkovin se brzy rozšířila po celém světě.

 

Čočka obsahuje množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, a je proto dobrou „náhražkou“ masa. Je též bohatá na sacharidy (je sytá). Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje enzymy, organické kyseliny a lecitin.

 

Obsahuje železo a má vysoký podíl zinku (důležitý stopový prvek pro tvorbu hormonů, stavbu vazivových tkání a pro utváření genů v buněčných jádrech). Hlavně pro vegetariány je důležitým dodavatelem bílkovin. Rychle nás zasytí bez přemíry kalorií a odvádí tekutiny z těla, takže je vhodná pro snižování nadváhy.

 

Cizrna beraní (Cicer arietinum)
je trochu opomíjená luskovina, kterou naše babičky pěstovaly stejně jako hrách či fazole. Jde o jednoletou teplomilnou rostlinu jemně nasládlé, oříškové chuti, typickou pro sušší oblasti.

 

Cizrna se dostává v poslední době do popředí zájmu konzumentů. Největší pěstitelský význam má ve Střední Asii a v Indii. V Evropě patří mezi největší producenty Španělsko.

 

Z nutričního hlediska patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny.

Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové).

..............................

I když mnohdy zapomeneme, měli bychom luštěniny namáčet den před úpravou v kuchyni. Jen tak mohou proběhnout přirozené biologické pochody, které uvolní spoustu zdravých látek.

Luštěniny mají jednu nepříjemnou vlastnost – při tepelné úpravě se na nich tvoří pěna (nejvíc na hrachu).

Kromě vysokého obsahu bílkovin mají luštěniny zanedbatelnou energetickou hodnotu a naopak obsahují vlákninu.

Denní dávka vlákniny by měla být přibližně 30g. Proto by měly luštěniny tvořit nezbytnou součást našeho jídelníčku, minimálně alespoň jedenkrát týdně. 

   
04.02.2009 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] planeta [*]

    super

    superkarma: 0 28.09.2015, 19:19:09
  2. [34] orangutan [*]

    bezva ale me nadymaji lusteniny tak,ze na ne nemam ani chut.

    superkarma: 0 06.02.2009, 22:11:02
  3. avatar
    [33] Solei [*]

    linde: mají spát né čuchat

    superkarma: 0 05.02.2009, 07:53:17
  4. avatar
    [32] Linde [*]

    luštěniny zbožňuju, především Trenčianský párek s fazolí je obden moje večeře. Ovšem jsou dny, kdy se mnou nikdo nechce spát

    superkarma: 0 04.02.2009, 16:42:25
  5. avatar
    [31] gerda [*]

    jedině v konzervě. Jinak trpím.

    superkarma: 0 04.02.2009, 14:20:37

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] tatulah [*]

    Amálie: ty jsou nejhorší!!!

    superkarma: 0 04.02.2009, 14:19:12
  2. avatar
    [29] Edmund [*]

    Prdy statkáře Drdy.

    superkarma: 0 04.02.2009, 14:14:21
  3. avatar
    [28] Amálie [*]

    tatulah: červený nejim medvídky.

    Meander: Zelený jsou nejlepší


    Solei: Taky mi ho dali jednou v dobré víře, aby mi pomohli. A málem mě vezli do špitálu.

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:59:57
  4. avatar
    [27] Solei [*]

    Meander: a já myslela, že si ho můj drahý dává aby mi nesmrděl

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:36:27
  5. [26] tatulah [*]

    Meander: Já zas nejím červený - ovoce, jogurty, bonbony....

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:34:53
  6. avatar
    [25] Meander [*]

    Amálie: Taky nemůžu tučné a vadí mi zelená zelenina, bůhví proč
    A souhlasím, že Espumisan je záležitost pro labužníky, co chtějí poznat pravou bolest

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:23:45
  7. [24] Bébina [*]

    Odemětobě: Nezustane tam z tech zdravych latek nic. Kolegyne v praci na to delala studii, nejzdravejsi je prave ta voda, ve ktere se lusteniny varily. Nekolikerym namacenim a vymenou vody to nejlepsi vylejes do kanalu.

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:22:43
  8. avatar
    [23] kareta [*]

    Amálie: jím skoro všechno, luštěniny mi taky nedělají potíže, asi si žaludek zvykl. A když, tak si decentně upšouknu

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:16:23
  9. avatar
    [22] Krišpína [*]

    nadýmání, pardon

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:11:17
  10. avatar
    [21] Krišpína [*]

    Proti nadámání z čočky stačí před koncem vaření přidat trochu majoránky.

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:10:54
  11. avatar
    [20] Amálie [*]

    kareta: Pro mě to znamená nejíst knedlozelo, omáčky hlavně smetanové, mastné věci, žloutek a moc sladkostí. Luštěniny mi potíže vůbec nedělají.

    Dát si čaj proti nadýmání nebo Espumisan, tak umřu bolestí.

    superkarma: 0 04.02.2009, 13:00:50
  12. avatar
    [19] Solei [*]

    kareta: pořádně kousat a vyhýbat se nadýmavým věcem - Málo vařené luštěniny, málo vařené těstoviny, vepřové maso, paprika - prostě to nejíst

    superkarma: 0 04.02.2009, 12:21:58
  13. avatar
    [18] Solei [*]

    počítačka: jestli Ti dělají problémy luštěniny, může jít o poruchu slinivky břišní a Tvoje tělo špatně hospodaří s tripsinem. Takže bych ho zbytečně nedráždila něčím, co špatně trávíš. Tělo si s tím stejně neví rady, ať už je to zdravé nebo ne, Tobě to nepřinese nic.
    Z luštěnin se říká, že nenadýmá červená čočka. A asi to bude pravda zkoušeli jsme ji s partnerem, který má podobné potíže a docela si liboval, že ho břicho nebolí.

    superkarma: 0 04.02.2009, 12:18:47
  14. avatar
    [17] kareta [*]

    Solei: tak jak neprdět??

    superkarma: 0 04.02.2009, 12:18:42
  15. avatar
    [16] Solei [*]

    Odemětobě: jen to trochu poopravím. Žádné cukry se nevyplaví. Semena luštěnin jsou tvořena škroby, ten se štěpí na cukry. Namáčením se žádné cukry vyplavit nemůžou protože to by pak znamenalo, že musí zůstat jenom šlupka a zbytek se rozpustit. Ve skutečnosti se namáčením nastartuje enzymatický proces přeměny škrobu na bílkoviny a semeno se dostává do fáze klíčení.

    superkarma: 0 04.02.2009, 12:16:17
  16. [15] Seema [*]

    Jmenuje se to Aqua carminativa...ted jsem si to taky nasla...ja uz mam tenhle problem pomalu po cemkoliv, co snim..

    superkarma: 0 04.02.2009, 11:46:29
  17. avatar
    [14] mmarianne [*]

    počítačka: zkus si koupit v lékárně sirup, nevím přesně jak se jmenuje, asi kadminativa, je červený (když je normální lékárník tak to kupuju jako "prdlavku"). Fakt zabírá, je z bylinek, nic škodlivýho.

    superkarma: 0 04.02.2009, 10:48:44
  18. avatar
    [13] Midsummer [*]

    počítačka: po naklíčení a vyplavení těch šlupek už tyto "vedlejší účinky" nejsou žádné.

    superkarma: 0 04.02.2009, 10:24:02
  19. [12] počítačka [*]

    Já totiž můžu fenyklový nebo anýzový čaj - zaliji, počkám 8 minut a popíjím s medem. Podle mne dobré. Ale pak jsem doma, žádná návštěva.

    superkarma: 0 04.02.2009, 10:12:13
  20. [11] počítačka [*]

    Tak to já vařila čajíky dítěti proto, aby se prdíky rychleji uvolňovaly. A podle mne to i takhle fungovalo.

    superkarma: 0 04.02.2009, 10:10:48
  21. avatar
    [10] Tulinka [*]

    Odemětobě:byla si rychlejší

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:45:57
  22. avatar
    [9] Tulinka [*]

    počítačka:nechat přes noc ve vodě,druhý den při vaření několikrát slít(cca3x) vodu a dát čistou

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:44:29
  23. avatar
    [8] Odemětobě [*]

    počítačka: to je divné,protože to všechno je součástí dětských protiprdíkových čajů.

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:43:02
  24. avatar
    [7] Odemětobě [*]

    Prdíky vznikají při kvašení cukrů,proto se doporučuje luštěniny )kromě čočky)namáčet přes noc a několikrát měnit vodu-cukry se vyplaví.Čočku nejdřív povařím a tu 1.vodu vyměním.Otázka je,kolik pak zůstane těch zdravých látek,ale jinak bych u nás doma taky luštěniny vůbec nemohla vařit.Někde jsem ty rady vyčetla.

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:41:58
  25. [6] počítačka [*]

    gentiana: Po tomto se přímo vznáším.

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:40:44
  26. [5] gentiana [*]

    počítačka: kmín, fenykl, anýz, bobkový list. Hodně.

    superkarma: 0 04.02.2009, 09:22:22
  27. avatar
    [4] Zázvorka [*]

    Hezky napsaný a inspirativní článek!!

    superkarma: 0 04.02.2009, 08:35:20
  28. [3] počítačka [*]

    Midsummer: Vidíš, to mě nenapadlo. Zkusím. Díky... a co prdíky????? Máš zkušenosti?

    superkarma: 0 04.02.2009, 08:33:48
  29. avatar
    [2] Midsummer [*]

    počítačka: zkusila bych nakličovat. Některé luštěniny pri růstu klíčků uvolní šlupičky a ty proplachováním odstraníš. Pak ti zbydou krásné čisté kuličky s klíčky, bez slupiček.

    superkarma: 0 04.02.2009, 08:21:02
  30. [1] počítačka [*]

    Všechno toto nesmím ze zdravotních důvodů - žádné šlupičky. A pokud bych udělala kaši, resp, přepasírovala, aby žádné šlupičky nebyly, stejně strávím na záchodě celý den díky prdíkům. Pro mne špatná rada.

    superkarma: 0 04.02.2009, 08:04:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme