Vaření

Hruškovo-jablečný koláč

hruškovo-jablečný koláč

Voňavý podzimní recept pochází z krásné kuchyně Lenky - Beaute, která se svými recepty nikdy nezklame!

Suroviny

4 - 5 hrušek
trošku cukru
4 vejce
200 g cukru krupice
220 g kvalitního oleje
240 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
trošku skořice
hrst nahrubo nasekaných ořechů
4 jablka

Postup

Nejdřív si připravíme formu. Použila jsem pekáč z varného skla, ale dá se použít, jaký se zlíbí vám. Formu na dně vyložíme pečícím papírem, posypeme troškou cukru a poklademe hruškama, které jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Šťáva z hrušek s cukrem krásně karamelizuje, tak na povrchu vytvoří krásně voňavé a sladce chutnající ostrůvky.

Těsto připravíme ideálně za použití robotu, případně intenzivního vlastnoručního míchání. Nejdřív vyšleháme spolu vejce, cukr a olej, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a troškou skořice. Zase intenzivní míchání a na závěr zlehka přidáme ořechy a oloupaná, na menší kostky nakrájená, jablíčka.

Těsto vylijeme do formy na naskládané hrušky a dáme péct na 180 °C. Propečenost testujeme zapíchnutou špejlí.

Po upečení necháme chvilku vychládnout a poté překlopíme na talíř a odstraníme pečicí papír.

Takovýto koláč bude ozdobou vašeho podzimního stolu. Pokud jste ale nenasytní jako já a potřebujete „ještě něco“, tak ho můžete polít karamelovou polevou, kterou vyrobíte jednoduše tak, že necháte na pánvi rozpustit cukr v trošce vody a bez míchání zahříváte, až má krásně jantarovou barvu, pak přidáte trošku smetany a za stálého míchání chvilku počkáte, až se oboje spojí v krásně hladkou, lesklou a voňavou polevu. Při výrobě karamelu pozor. Je příšerně horký!

Dobrou chuť přeje Beaute.

   
05.10.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [10] brnky [*]

    Hruškový koláč děláme, ale trošku jiný, posypaný drobenkou.

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:23:48
  2. [9] Saritka [*]

    Hruškový koláč jsem ještě nejedla.

    superkarma: 0 20.12.2011, 12:17:41
  3. avatar
    [8] hubajda [*]

    moje polovicka moc jablecne buchty nemusi ale svagrova ta bude rada tak u ni ochutnam dekuji za recept

    superkarma: 0 05.12.2011, 18:13:20
  4. avatar
    [7] ekleinovka [*]

    Peču podobný,ale s jablky a je opravdu moc dobrý a rychlý jak v pečení,tak v snězení

    superkarma: 0 05.12.2011, 06:41:15
  5. [6] jithule [*]

    asi zkusím

    superkarma: 0 29.11.2011, 14:42:08
  6. [5] marienka-m1 [*]

    hmmm, vyzkouším Sml59

    superkarma: 0 25.11.2011, 23:24:00
  7. avatar
    [4] babicka11 [*]

    u nás se tomu říká hruškovec (z hrušek), ale dělám častěji z jablek (jabkovec) - je to skutečně vláčné a pokud se hned nesní, tak dlouho vydrží ...Sml16

    superkarma: 0 24.11.2011, 21:55:45
  8. avatar
    [3] Eviska [*]

    Koláček by mohl být moooc dobrý.. Sml59

    Jen nevím.. ten olej.. nemá tam být 220 ml? Na gramy mi to přijde divný.. Sml80

    superkarma: 0 05.10.2011, 13:06:14
  9. avatar
    [2] Tulinka [*]

    Ozdobou asi ne,ale chutnat může Sml20

    Fofo — #1 v těstě,přečti si článek ještě jednou Sml16

    superkarma: 0 05.10.2011, 08:33:04
  10. [1] Fofo [*]

    Hruškovo-jablečný koláč? A kde jsou, prosím, ta jablka? Sml80

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #2
    superkarma: 0 05.10.2011, 08:23:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme