Vaření

Hruškové chutney - k masu i sýru

hruškové čatní

Právě teď je ten nejlepší čas připravit si chutné domácí chutney. Nebo chcete-li čatní. Tato sladce pikantní omáčka se hodí výborně ke grilovanému nebo pečenému masu, k sýrům nebo domácí paštice.

Rádi si doma kupujeme nejrůznější pikantní čatní a marmelády. Když je ten podzim a všude kolem je spousta dozrávajícího ovoce, byl by hřích nepřipravit si tuhle pikantní omáčku doma. Není to nic těžkého, příprava se podobá vaření marmelády z ovoce a určitě ji zvládnete i vy.

Čatní (chutney) je hustá omáčka z ovoce a koření. Bývá dosladka, může být lehce kyselá, pikantní i velice ostrá a podává se k masovým pokrmům. Stačí jí většinou trocha, protože je chuťově velice výrazná.

Suroviny

  • 1,5 kg hrušek
  • 3 velké cibule
  • trocha kokosového tuku
  • 150 g hrozinek
  • 400 g třtinového cukru
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • černý pepř, nové koření a mletá skořice
  • 1 lžíce soli (můžeme později ještě dochutit)

Postup

Cibuli nakrájíme na hrubé kostky a vhodíme na rozpálený kokosový tuk. Smažíme naplno asi 2 minuty, za stálého míchání. Poté ztlumíme a smažíme dalších 15 minut, pěkně dozlatova. Občas promícháme, aby se nám cibule nepřipálila.
Přidáme hrozinky, opět mícháme asi dvě minuty a vsypeme cukr, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Rozředíme červeným vínem a mírným varem vaříme asi pět minut.

koření a ovoce

Přidáme česnek na tenké plátky, zázvor a rozdrcené koření. Přidáme vinný ocet a úplně nakonec hrušky nakrájené na drobné kostičky. Kdo chce mít čatní hladké a nevařit ho příliš dlouho, může ovoce rozmixovat v mixéru. Podle chuti přidáme sůl.

Důkladně promícháme a hodinu vaříme. Po hodině varu máme čatní poměrně hrubé, doporučuji ještě několikrát do něj zajet tyčovým mixérem a část hmoty pomixovat. Tak máte v čatní hrubé i jemnější kousky.

plnění čatní do sklenic

Naplníme do důkladně vymytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru

Po úplném vychladnutí skladujeme v lednici nebo na temném studeném místě.

hruškové čatní

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu se vám bude hodit hruškové čatní?

Grissini - domácí italské tyčinky

Italské grissini

Domácí uzený sýr

domácí uzený sýr

Paštika z krůtích jater

paštika

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
16.09.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] elly [*]

    risina — #5to bude taky skvělé!

    superkarma: 0 19.09.2016, 09:34:25
  2. avatar
    [5] risina [*]

    Právě sklízíme švestky, přemýšlím, že uvařím švestkové chutney.

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 17.09.2016, 13:06:23
  3. [4] babos [*]

    dala bych siSml67

    superkarma: 0 16.09.2016, 12:08:28
  4. [3] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny

    superkarma: 0 16.09.2016, 09:35:43
  5. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.09.2016, 07:07:41
  6. [1] Evaaaa [*]

    rada vyzkousim

    superkarma: 0 16.09.2016, 06:21:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme