švestkový hrnkový koláč

Hrnkové recepty jsou oblíbené pro svou nenáročnost a rychlost. Často bývají velice chutné a dědí se z generace na generaci. Ten dnešní si určitě oblíbíte. Do základních hrníčkových surovin můžete doplnit jakékoliv ovoce máte zrovna doma.

S dnešním receptem k nám domů přišla moje šikovná sestra. Použila švestky, kterých mají naši rodiče na zahradě zrovna přebytek. A letos žádná „slivovice“, tak pečeme koláče.

Koláč je hezky vláčný a vlhký, což má většina z nás určitě ráda. Suché koláče nebrat, nepéct, nejíst. Hned jsem recept vyzkoušela - také se švestkami. Ale vy do něj klidně dejte třeba ostružiny, meruňky, jablka, hrušky. Co vás jen napadne.

Suroviny

Drobenka

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky

Na těsto přidat

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce podle chuti a sezony
  • olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Postup

Připravte si pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.

Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a moukou. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.

hrnkový ovocný koláč

Do zbytku drobenky nejprve vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.

hrnkový koláč

Těsto vylijte do připraveného pekáče. Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého, čím více, tím lépe. Zasypejte drobenkou.

švestkový koláč

Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20 až 30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.

Nechejte vychladnout.

Dobrou chuť přeje Jules.

švestkový koláč

Čtěte také

Reklama