Vaření

Hřejivě labužnický podzim na Baště

Houby, dýně, husy, zvěřina. Podzim je pro milovníky dobrého jídla tím nejkrásnějším a nejpestřejším obdobím roku. Šéfkuchaři mají k dispozici bohatou nabídku surovin a na stoly se tak vrací spousta vyhlášených specialit. Mnoho z nich objevíte také v Hliněné baště v Průhonicích, jejíž majitel a šéfkuchař Hynek Vávra vaří v první řadě ze sezónních surovin. A jaké kulinární klenoty najdete na podzimním menu oblíbené restaurace, která přitahuje hosty nejen svým skvělým jídlem, ale také unikátní romantickou atmosférou?

Hliněná baštaMezi předkrmy můžete vyzkoušet domácí sulc nebo „vlastnoručně“ nakládaný sleďový salát, připravený bez jakýchkoliv éček a konzervantů. Novinkou je pečená dýně s gorgonzolou a ořechy, kterou si hosté mohou objednat i jako hlavní chod, dále pak zvěřinové paštiky či plátek Foie Gras, podávaný na karamelizovaném jablku. A protože je v plném proudu sezóna hub, v aktuální nabídce se objevuje nejen kulajda s hříbky a koprem či smetanová polévka s liškami, ale také delikátní kaštanový krém s hříbky. Vedle houbových polévek zaujme také slavná rakouská dýňová polévka ochucená piniovými oříšky, případně tradiční husí kaldoun či bažantí vývar s masovými knedlíčky.

Hliněná baštaMezi hlavními jídly bude hrát prim sezónní zvěřina. Hosté se mohou těšit na kančí pečeni se šípkovou omáčkou, srnčí na smetaně, dančí na víně a brusinkách či jelení guláš. Znalci a zkušení gurmeti jistě ocení zajíce na černo či biftečky připravené z mletého jeleního masa. Tato jídla budou připravena v rámci „hotovek“ v polední nabídce podávané do 15 hodin. A zvěřina bude samozřejmě zařazená také na menu à la carte, kde se budou objevovat zajímavé a netradiční kombinace. Například dančí hřbet pečený na čerstvých fících, srnčí medailonky s omáčkou z lesních plodů či jelení bifteky s hříbkovým ragú. V listopadu přijdou na řadu také tradiční husí hody a na menu se objeví lahodné speciality jako je husí paštika, husí játra zapečená v hrušce či svatomartinská husí roláda. Největším hitem však bude husa pečená na jablkách či pomerančích či husí soté s nakládaným pepřem.

Hliněná baštaTaké mezi dezerty se objeví  řada  osvědčených receptů i zajímavých novinek. Vrací se populární krém Bombardino, dvoubarevné kaštanové pyré či mimořádně oblíbený koláč s jablky, čokoládou a ořechy. Milovníky sladkého však jistě potěší i teplé hruškové pyré či tradiční švestkové knedlíky. Sympatickou nabídku dezertů doprovází výborná káva z malé pražírny Café Morettino.

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, milé obsluhy a romantického prostředí.  Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách.

Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Zajímavostí jsou Hliněná baštajídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

V restauraci Hliněná bašta vládne až neuvěřitelně pohodová atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.  

basta

   
01.10.2014 - Sezona - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme