hráškový krém s mátou

Hrášková krémová polévka chutná dětem i dospělým. Je krásně vesele zelená, jemná a kromě toho, že chutná po hrášku, tak voní po jedné kouzelné přísadě. Je to máta! Překvapení? Nebojte se tuto kombinaci vyzkoušet.

Hrášková polévka boduje u mých dětí. A aby nebyla jen pořád nudně stejná, zkusila jsem ji doplnit o čerstvé bylinky ze zahrádky. Chvíli jsem váhala nad bazalkou (tu jsem si nakonec vzala na ozdobu) a tymiánem, vyhrála nakonec jejich sousedka na záhonku. Máta.

Trochu odvážná kombinace byla příjemným překvapením. Dala polévce svěží chuť.

Suroviny

  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 200 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • kousek másla
  • 1 lžička cukru
  • sůl

Postup

Tuto polévku jsem připravovala opět v Tefal Easy Soup. A to tak, že jsem jednoduše všechny suroviny dala do přístroje, zapnula a po dvaceti minutách podávala polévku. Byla tak krásně hladká, že nebylo ani nutné ji přecedit, kvůli nepříjemným slupkám.

Kdo přístroj nemá, nemusí si zoufat. Polévku si připraví na plotně v hrnci...

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém osmahnete cibulku, nakrájenou nadrobno. Jen velice lehce, ať stále zůstane bílá. Přidejte lžičku cukru a hrášek. Opékejte asi dvě minuty.

Do hrnce přidejte vývar. Promíchejte, přidejte česnek a nechejte deset minut vařit. Déle ne, aby krém zůstal krásně zelený.

Přidejte do polévky smetanu a nasekanou mátu. Ještě asi minutu provařte, aby se ohřála a chuť máty se rozvinula.

Hotovou polévku rozmixujte do krémova. Poté přeceďte, protože hrachových slupek se bohužel mixováním nezbavíte.

Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami a doplněné třeba o křupavé polévkové kuličky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama