Vaření

Hovězí steak s šalotkovou omáčkou a chřestem

hovězí steak s šalotkovou omáčkou a chřestem

V dnešním receptu najdete samé výborné suroviny. Pěkně vyzrálý kus masa, jemnou šalotku a krále zeleniny. Chřest. Tuto skvělou jarní zeleninu si můžete čerstvou dopřát jen pár týdnů v roce. A její sezona začala právě teď. Proto užívejte a ochutnávejte. Chřest je totiž nejen velice chutný, ale i zdravý.

Ať už si do kuchyně vyberete bílý nebo zelený chřest, neuděláte chybu. Se zeleným je méně práce, stačí jen opatrně omýt, odříznout tvrdé konce a lehce tepelně zpracovat. Nebo podávat klidně syrový. Když jde o mladé výhonky, čerstvě sklizené, jsou výborné i křupavé tepelně neupravené.

bílý chřest

Bílý chřest je pro změnu lahodně jemný a hodí se na mnoho různých úprav. Sluší mu, když se nesnažíte zbytečně překombinovat chutě. Přelitý máslem a posypaný křupavou strouhankou, s holandskou omáčkou nebo v jemném chřestovém krému. Tak chutná nejlépe. Nebo s kusem pořádného, vyzrálého, hovězího masa. Jak jsme to zkusili my.

Suroviny

  • 4 ks vyzrálého hovězího masa na steaky (jeden cca 150 - 250 g, podle strávníků a jejich hladovosti)
  • 1 svazek bílého chřestu (asi 400 - 500 g)
  • 2 šalotky
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • kousek másla
  • přepuštěné máslo

Postup

Maso na steak si vyndejte z lednice asi hodinu před opékáním a nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Připravte si dvě pánvičky. Ideálně by jedna z nich měla být steaková.

Na pánev, ve které budete připravovat chřest, dejte asi dvě lžíce obyčejného másla.

Bílý chřest pořádně oloupejte a odkrojte dřevnaté konce stonků. Nic z chřestového odpadu nevyhazujte. Příště si připravíme výbornou chřestovou krémovou polévku.

chřest na másle

Oloupaný chřest si připravte na talíř, steak také. Rozpalte obě pánvičky. Tu steakovou opravdu pořádně a naplno. Připravený steak dejte doprostřed rozpálené pánve. Ta by měla být rozpálená tak, že se z ní bude kouřit. Položte steak a na pánev přidejte trochu přepuštěného másla. Teď si hlídejte čas. Steak budete z každé strany opékat zhruba pět minut. Nesmíte ho spálit, ale zároveň musí být hezky opečený.

Steak se opéká. Zapněte i druhou pánev, nechejte rozpustit máslo a dejte do ní nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte připravený chřest. Osolte a opepřete. Opékejte a průběžně chřestem pohybujte, aby byl opečený ze všech stran. Nemusí to trvat dlouho, jen až začne pěkně zlátnout.

bílý chřest s máslem

Opečený chřest vyndejte na talíř. Na pánvičce vám zbyla šalotka, pěkně ochucená chřestem, solí a pepřem. Vylijte do pánvičky smetanu a dejte prudce vařit. Měla by zredukovat svůj objem a zhoustnout. Chuť jí dodá šalotka s máslem, nemělo by být potřeba již dále dochucovat. Maximálně můžete podle chuti ještě lehce dosolit.

Mezitím se nám už určitě opekl steak. Vyndejte ho z pánve na nahřátý talíř, dejte na něj kousek másla a přiklopte talířem. Nechejte deset minut odpočívat.

steak s bílým chřestem

To je čas tak akorát dlouhý na to, abyste na nahřáté talíře připravili chřest a omáčku. Inspirujte se naším servírováním nebo si vymyslete vlastní. Odpočinutý steak můžete dát na talíř vcelku nebo nakrájet na plátky.

A pokud nevíte co dalšího můžete s chřestem uvařit a upéct (a nejsou to jen slané recepty), inspirujte se knížkou. Já jsem do ní také nahlížela a i když nakonec neuvařila přesně podle receptu, přeci jen mi byl jeden z nich inspirací.

bílý chřest

Knihu „V hlavní roli chřest“ napsala Mirka van Gils Slavíková a najdete v ní 50 receptů na chutná jídla s použitím zeleného i bílého chřestu. Mě zaujalo hned několik receptů, takže budu zkoušet a inspirovat se celou chřestovou sezónu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chřestová sezóna na našem magazínu

špagety s chřestem

závin s chřestem a jahodami

quiche s chřestem

   
26.04.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [14] elly [*]

    selinka — #4Ano. Tahle úprava mu úplně stačí.

    Kadla — #6Já kupuju jen český chřest a ještě nikdy se mi nestalo, že by nebyl dobrý. Mrkněte na www.ceskychrest.cz

    superkarma: 0 27.04.2016, 08:23:16
  2. avatar
    [13] AmeA [*]

    Sml67Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 22:41:38
  3. avatar
    [12] chanahd [*]

    Maso bych si dala, mňam. Ale chřest nemusím. Nějak jsem nepochopila, co na něm kdo má:-)

    superkarma: 0 26.04.2016, 20:31:52
  4. avatar
    [11] peetrax [*]

    Nepohrdla bych!

    superkarma: 0 26.04.2016, 20:19:54
  5. [10] Pavla_b [*]

    To musí být dobré.

    superkarma: 0 26.04.2016, 19:55:19
  6. avatar
    [9] Eva_CZ [*]

    Konecne jidlo dle meho gusta! Ja bych zase i ozelela i ten chrest, i kdyz nic proti nemu! Ale maso, to ja muzu a steaky jsou muj favorit!Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 17:21:48
  7. [8] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 14:15:48
  8. avatar
    [7] gituška [*]

    Vypadá to lákavě

    superkarma: 0 26.04.2016, 12:47:08
  9. avatar
    [6] Kadla [*]

    Dvakrát jsem koupila chřest a dvakrát byl hořký (konce jsem samozřejmě odkrojila). Jak poznám, že chřest bude OK? ten, co jsem koupila, vypadal čerstvě... Už se mi nechce vydávat spoustu peněz za nekvalitní chřest...

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 26.04.2016, 12:12:31
  10. avatar
    [5] vladka321 [*]

    To vypadá velice chutně Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 11:29:13
  11. avatar
    [4] selinka [*]

    Takže opéct syrový chřest? Jednoznačně zkusím Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #14
    superkarma: 0 26.04.2016, 10:50:53
  12. avatar
    [3] řeřicha [*]

    Mňam Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 09:50:30
  13. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.04.2016, 07:11:13
  14. avatar
    [1] gerda [*]

    Díky za tip na chřest. Maso ani nemusím, ale chřest by mi nikdy nenapadlo opékat, to zkusím.

    superkarma: 0 26.04.2016, 06:41:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme