hovězí maso s kokosovým mlékem a rajčaty

Netradiční kombinace bývají často velice dobré. Už znáte červenou rýži? Její výbornou chuť a lehce oříškovou vůni si zamilujete. Připravili jsme k ní plátky hovězího masa, dlouze dušené v exotickém kokosovém mléce, spolu s rajčaty a cibulí. Tak málo surovin a tak skvělá chuť.

Tohle jídlo jsem připravila jako čistou improvizaci po nákupu surovin ve vietnamské tržnici. Pytel červené rýže a kokosové mléko si říkaly o spojení a rychlé vyzkoušení. V lednici jsem měla připravené dva plátky libového hovězího masa a po chvilce přemýšlení byl plán na oběd na světě.

Červená rýže

  • neloupaná rýže s pevnějších, lehce křupavou slupkou
  • lehce oříšková chuť a vůně
  • díky slupce si zachovává spoustu živin, vitamin E, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, draslík a fosfor
  • hodí se do sladkých a slaných jídel
  • k uvaření potřebujete více vody než k uvaření bílé rýže, ale upravovat ji můžete stejnými způsoby jako rýži loupanou
  • před vařením na dvě hodiny namočte do vody
  • výborná i za dva, tři dny od uvaření
  • rychleji se kazí, než bílá rýže (otevřený sáček spotřebujte do 3 měsíců)

červená rýže

Suroviny

  • 4 plátky libového hovězího masa
  • 300 ml kokosového mléka
  • 3 rajčata
  • 1 velká cibule
  • sůl a pepř
  • červená rýže
  • trocha oleje

Postup

Namočenou rýži dejte vařit, jak jste zvyklí. V rýžovaru, dusit v hrnci nebo péct v troubě.

Na pánvi rozehřejte olej, na kterém z obou stran osmahněte osolené a opepřené maso. Dejte stranou a na výpeku osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte kousky rajčat, osolte a ochuťte pepřem. Zalijte kokosovým mlékem.

Teď můžete postupovat dvěma různými způsoby. Buď do pánvičky vraťte maso a na slabší teplotu a pod pokličkou duste maso doměkka. Já jsem maso i směs z pánvičky dala do malého pekáčku a na 150 °C pekla asi hodinu a půl. Doba pečení nebo dušení záleží na druhu a kvalitě použitého masa.

Podávejte s rýží.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama