Vaření

Hovězí plátky dušené s balsamikem

Měla jsem čtyři překrásné plátky libové hovězí kýty, z mladého býka, od kamarádky Irenky. Minule jsem takové maso proměnila v závitky, teď jsem se rozhodla pro plátky. Už předem byla jasná příloha - manžel měl chuť na bulgur. Na mně zůstal úkol nejlepší. Vymyslet, jak plátky upravím.

hovězí na balzamiku

V jednoduchosti je krása, a tak se mým hlavním pomocníkem stal aceto balsamico - balsamikový ocet. Italský poklad vyráběný z vinného moštu. Zraje v dřevěných sudech, různě dlouhou dobu. Ten nejkvalitnější mnoho let. Nejcennější aceto balsamico pochází z Modeny a jeho výroba má přísná pravidla.

Chuť a vůně octa závisí nejen na druhu sudu, ve kterém ocet zraje, ale také na stáří, na tom, že se ocet v různých fázích přelévá do sudů z jiného druhu dřeva. Starší octy jsou hustější a mají nasládlou chuť, jsou samozřejmě také dražší.

Při nákupu kvalitního aceto balsamico se obracejte na speciální prodejny s italským zbožím a delikatesami. To, které seženete v běžné síti, bude určitě levnější, ale ne až tak chutné a kvalitní, vyzrálé. Na můj dnešní recept vám však levnější druh balsamika stačí. Já to své kupuji v Lidlu, kde za dobrou cenu seženete kvalitní chuť. Kvalitnější a starší druhy vybírám ve Wine Food Marketu nebo na Malé Itálii.

Suroviny

  • 4 krásné plátky libového hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 5 velkých cibulí
  • 2 lžíce cukru
  • trocha olivového oleje
  • trochu vody nebo hovězího vývaru

Postup

Hovězí plátky z obou stran osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém zprudka z obou stran opečeme maso. Dáme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Vhodíme ji na rozpálenou pánev, do výpeku po opékání masa. Promícháme, nejdříve opečeme zprudka a poté teplotu snížíme. Průběžně mícháme, až cibule získá zlatohnědou barvu a změkne. To je ideální čas k tomu ji zasypat trochou cukru, a ten nechat zkaramelizovat.
Maso vrátíme k cibuli a zalijeme balsamikovým octem.
Opět zesílíme na nejvyšší teplotu a necháme asi tři minuty pořádně probublávat. Nato zalijeme trochou vývaru nebo vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme doměkka. Doba závisí na tloušťce i kvalitě masa, které použijete.

Podáváme s rýží, těstovinami nebo, jako my, s bulgurem.

Dobrou chuť přeje elly.

   
20.05.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] gerda [*]

    enka1 — #8 a já po něm tak toužím...Sml26 na maminé zahrádce teprve začíná růst, budu ho muset koupit na trhu. Koprovka, salát z raného zelí s tím koprem, kopr miluju ze všech natí nejvíc. Libeček ani tak moc ne, taky ho spotřebuju, kéž by byl kopr tak vydatný, jako libečkový keřSml30

    superkarma: 0 20.05.2014, 10:42:22
  2. avatar
    [8] enka1 [*]

    gerda — #7 Néé, kopr nééééééééé!!!Sml30

    Jinak máme dneska česnečenku a topinky s Putimskou pomazánkouSml16

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 20.05.2014, 10:30:27
  3. avatar
    [7] gerda [*]

    enka1 — #4 z přemíry kuřecího u nás nic nehrozíSml52 Maso nemusíme mít častěji, jak 2x týdně, většinou dělávám zeleninová, luštěninová...zkrátka taková prostá lidová jídla. Dnes ale máme vinnou klobásu, čili je výjimka - ovšem zeleninová polévka, nové brambory a okurkový salát s jogurtem. Ještě kdyby do něj byl kopr, neměl by chybu.

    1. na komentář reaguje enka1 — #8
    superkarma: 0 20.05.2014, 10:25:55
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    elly — #5 určitě šlo, bylo by to i rychlejší. Z vepřového se dá dělat všecko, včetně ptáčků i rolád. Jako koření jsem objevila mletý koriandr, na maso je opravdu dobrý a zajímavý. Ze směsí nám chutná Adžika a Čubrica.

    superkarma: 0 20.05.2014, 10:24:11
  5. avatar
    [5] elly [*]

    gerda — #3 já myslím, že by to v pohodě šlo i z vepřového. My máme hovězí levnější, právě od kamarádky, tak je to super.

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 20.05.2014, 08:45:55
  6. avatar
    [4] enka1 [*]

    gerda — #3 Sml16Tak já si ho dovolím tak dvakrát do roka a mrzí mě, že ne častěji.Sml24

    Jinak jsem kdysi slyšela, že dna může být z přemíry kuřecíhoSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    superkarma: 0 20.05.2014, 08:16:47
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    Tak hovězí je pro nás téměř cenově nedostupné. Dát tři stovky za kilo masa - Sml23 Sice slibují přidávat důchodcům AŽ 2 stovky, takže mnozí si budou moci levnější druh hověziny 1x měsíčně jistě dopřátSml57, ale i tak věřím, že si za to radši koupím něco na kloubySml24 Naštěstí hovězí není moc zdravé, červené maso lékaři nedoporučují, nerada bych pakostnici, necítím tedy žádnou újmu. Pochutnám si lépe na klasickém vepřovém nebo raději na drůbeži. Na fotce vypadá recept mimořádně chutně, věřím, že je to dobrotaSml67.Sml20 A bulgur můžu jedině doporučit, dělávám ho taky.

    1. na komentář reaguje enka1 — #4
    2. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 20.05.2014, 06:27:36
  8. avatar
    [2] buldok [*]

    Když to vidím na tom talíři hned bych si to dala.

    superkarma: 0 20.05.2014, 00:15:44
  9. [1] vladka60 [*]

    Vypadá to lahodně.

    superkarma: 0 20.05.2014, 00:11:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme