Vaření

Hovězí maso na houbách 

Přinášíme vám skvělý recept na hovězí maso na houbách, které snadno připravíte pomocí chytrého hrnce Panasonic Multicooker. Recept pro vás sestavila Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů na serveru Stream.cz.

Hovězí maso na houbách 

Ingredience na 4 porce

houby

  • 500 g hovězího masa na dušení 
  • 2 menší cibule
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu (můžete přidat i rozmarýn, saturejku, majoránku, oregano...)
  • lžička drceného kmínu
  • 250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva, shi-take nebo lesní) 
  • sůl
  • pepř
  • 20 g másla / nebo 5 lžic oleje pro 2. způsob na restování na pánvi

V případě dušených mas a kýžených silných omáček k nim můžeme postupovat s multicookerem dvěma způsoby. Ten první je jednodušší, nezabere téměř žádný čas navíc krom toho všechno umístit do nádoby, jít podnikat cokoli jiného než vaření, pak se vrátit a mít téměř hotovo - jen dochutit a doladit konzistenci. Máte-li ale čas, doporučuji cestu vedoucí přes klasickou pánev a sporák, tato časová investice se vám v multicookeru dvojnásob zúročí. 

1. Způsob: Zapněte program „Zapékání“, nastavte na 10 minut a během této doby nechte restovat na másle na jemno pokrájenou cibulku. Vždy při otevřeném víku, pokud byste ho zavřely, odpařující se voda by se srážela a cibulka by se dusila místo restování. V poslední minutě sem zarestujte také lžíci hladké mouky. Poté přidejte hovězí maso nakrájené na kousky, očištěné houby, bylinky, sůl, pepř a koření. Zalijte vodou jen tak, aby bylo maso téměř všechno ponořené. Přiklopte a nastavte na „Dušení“ a podle typu masa na cca 2 - 4 hodiny, ale nikdy neuškodí, pokud byste se vydávali na delší cyklovýlet, a proto by se dusit muselo třeba i 6 hodin, vlastně tím lépe, bude se krásně rozpadat. Až doba uplyne, vyjměte větvičky čerstvých bylinek (proto je praktické je na začátku pevně svázat kuchyňským provázkem, nebudete je nikde muset lovit), zkontrolujte chuť a případně dosolte či dopepřete. Je-li omáčka příliš tekutá a potřebuje zahustit, spusťte program „Zapékání“ ještě na 15 minut a vlijte do omáčky další lžíci mouky rozmíchanou v troše vody. 

2. Způsob: Nejlepší chuť omáčky a nejšťavnatější maso dělá zarestování a zlatavá cibulka. Doporučuju proto zvlášť zarestovat cibuli ( i s moukou na konci) na pánvi a přemístit do nádoby multicookeru. Na vysoké teplotě nechat zatáhnout na pánvi do hněda i maso (je důležité, aby byla pánev opravdu rozpálená, aby maso mělo kolem sebe prostor a abyste ho během restování nemíchali, jinak začne pouštět šťávu). I maso přidat do nádoby. A stejně tak si můžete orestovat i houby. Pak už rovnou zalíváte vodou a necháváte na „Dušení“ multicooker pracovat stejnou dobu, jako v prvním případě. 

Panasonic Multicooker

Pozn.: Tento recept je připraven pro model SR-TMJ501 (nerez-černá) s 10 programy. V případě, že máte doma Panasonic Multicooker SR-TMH501 (stříbrná-bílá) s 6 programy – využijte při vaření místo programu „Zapékání“ (který SR-TMH model nemá) program „Koláč“ – dosahuje vyšších teplot ihned při spuštění programu a skvěle zastoupí chybějící program „Zapékání“ u tohoto modelu.

   
11.06.2014 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme