Vaření

Hovězí líčka na portském víně

hovězí líčka

Jemné maso hovězích líček je v poslední době velice oblíbené. Vyžaduje sice delší a pomalé dušení či pečení, výsledek je ale opravdu delikátní. Připravte si s námi luxusní nedělní oběd s minimem surovin.

Nejoblíbenější úprava hovězích líček v naší rodině je s kořenovou zeleninou, na červeném víně. Ta se nám snad nikdy nepřejí. Líčka jsou výborná také se špenátem, s houbami nebo vídeňskou cibulkou. Naposledy jsme trochu experimentovali a použili pouze cibuli a portské víno.

Výsledek byl skvělý, i díky příloze, kterou bylo bramborovo batátové pyré.

Suroviny

  • 1 kg hovězích nebo telecích líček
  • 4 velké červené cibule
  • 250 ml portského vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • olej na opékání

na přílohu

  • 500 g brambor
  • 500 g batátů
  • sůl a pepř
  • horké mléko
  • kus másla

Postup

Očištěná hovězí líčka si nakrájejte na co nejvíce stejnoměrné kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší kostičky.

Ve velkém hrnci, ideálně litinovém, si rozehřejte oleje. Líčka osolte a opepřete a ze všech stran pěkně dohněda opečte. Vyndejte z hrnce a na výpeku osmahněte cibuli. Stačí jen trochu, maximálně pět minut.

Vraťte do hrnce k cibuli líčka a zalijte portským vínem. Prudkým varem vyvařte téměř všechnu tekutinu z hrnce. Zalijte vývarem, případně i trochou vody, aby bylo maso ponořené.

Duste na mírnou teplotu. Čím déle, tím lépe, až se začne maso rozpadat. Bude to trvat déle, pokud jste nakrájeli větší kusy masa. Naopak kratší dobu při menší kouscích. Většinou maso doma dusíme asi 3 - 4 hodiny.

Těsně před dokončením si připravte pyré. Brambory a batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a společně uvařte doměkka v osolené vodě.

Rozmixujte spolu s horkým mlékem a kouskem másla do konzistence a hustoty, jakou máte rádi.

Z uvařených líček ještě můžete odvařit přebytečnou tekutinu, jestli ji v hrnci máte. Tím se omáčka zredukuje a bude dostatečně hustá.

Podávejte se sklenkou portského vína.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na nedělní oběd

coq au vin

   
11.03.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] bobani [*]

    dobrůtka

    superkarma: 0 11.03.2016, 17:00:13
  2. [7] bouzina [*]

    Dcera ma licka moc rada

    superkarma: 0 11.03.2016, 10:25:48
  3. avatar
    [6] hubajda [*]

    licka miluji je to velka dobrota

    superkarma: 0 11.03.2016, 09:59:46
  4. [5] Pavla_b [*]

    Líčka a portské, to musí být výborné.Sml59

    superkarma: 0 11.03.2016, 08:36:02
  5. [4] meme [*]

    Tedy, vypadá to úžasně.Ráda bych se nechala pozvat...

    superkarma: 0 11.03.2016, 07:52:58
  6. avatar
    [3] Vivian [*]

    To slyším prvně, že by se do br. kaše dával pepř... Já dávám špetku muškátového oříšku. Pepř bych ráda vyzkoušela, ale doma by mi to neprošlo, mí strávníci ho nesnesou Sml31

    superkarma: 0 11.03.2016, 07:10:25
  7. [2] alenabl [*]

    líčka jsou delikatesa - milujiSml67

    superkarma: 0 11.03.2016, 06:57:43
  8. [1] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.03.2016, 04:00:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme