Reklama

líčka na červeném víně

Maso, které bylo dlouhou dobu zapomenuto. Hovězí líčka. Nový život jim vdechl až kuchař Zdeněk Pohlreich, který je ve svých pořadech vychvaloval až do nebes. Kdo je jednou ochutnal, tomu jemné a křehké maso úplně učarovalo. Uvařte si je s námi na sváteční oběd.

Když jsem na našem magazínu psala o hovězích líčkách poprvé, byl ještě celkem velký problém je sehnat. Naštěstí už je to dnes trochu jinak a na toto skvělé, celkem levné maso, se můžete zeptat i u svého řezníka.

Suroviny

  • hovězí nebo vepřová líčka
  • sůl a pepř
  • 300 ml kvalitního červeného vína
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • 2 + 2 mrkve
  • 2 + 2 petržele
  • kus celeru
  • trochu vývaru
  • trochu rostlinného oleje
  • pár žampionů
  • majoránka

Postup

Ve velké pánvi si rozehřejeme oleje, na kterém osmahneme osolená a opepřená líčka, aby se maso zatáhlo. Dvě mrkve, dvě petržele a polovinu celeru oloupeme a nakrájíme na kolečka, přidáme k líčkům. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka. Podle velikosti líček je to asi 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají.

Maso vyndáme z omáčky, kterou prudkým varem zredukujeme na požadované množství a nakonec zjemníme a zahustíme kouskem vychlazeného másla. Dochutíme troškou majoránky.

Jako příloha je výborná bramborová kaše a restovaná zelenina. Zbytek zeleniny očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na drobnější kousky. Společně orestujeme na pánvi, lehce osolíme, můžeme opepřit.

Dobrou chuť přeje Elly.

Slavnostní oběd? Inspiraci najdete na našem magazínu

kachní prsa s fíky

kachna

hovězí líčka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová