Vaření

Housky s lněným semínkem

housky se lněným semínkem

Domácí housky potěší děti i dospělé. Pečivo s láskou doma dělané je prostě nejlepší. Náš dnešní recept je navíc velice snadný a na pomoc můžete přizvat všechny členy rodiny.

Rádi teď používáme špaldovou mouku, takže i do tohoto receptu se nám skvěle hodila. Lněné semínko je velice užitečné a prospěšné pro naše zdraví, takže šup s ním do těsta. Proč?

Proč jíst lněné semínko

  • velké množství omega 3 mastných kyselin
  • velké množství vlákniny
  • velké množství bílkovin
  • vitamíny a minerály
  • upravuje trávení, pomáhá při žaludečních problémech, zácpě
  • obsahuje látky, které mají antivirové účinky
  • snižuje krevní tlak a cholesterol
  • pomáhá při boji s kožními problémy
  • zmírňuje nejrůznější „ženské“ problémy - potíže s menstruací, přechodem, usnadňuje porod

Len byste měli konzumovat vždycky rozdrcený, rozmixovaný, ne vcelku.

U nás doma přidáváme lněné semínko do všech kváskových chlebů, občas si ho přidám do smoothie nebo jogurtu.

Suroviny

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 4 lžíce lněného semínka
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 12 g soli
  • špetka cukru
  • 1 vejce na potření housek

Postup

Lněné semínko rozmixujte na prášek v kvalitním mixéru. Smíchejte oba druhy mouky, sůl a rozmixované lněné semínko.

Mléko ohřejte tak, ať je vlažné. Dejte do něj asi lžičku cukru a nadrobte droždí. Nechejte kvasit, dokud nemáte na hladině bublinky z droždí - kvásek je hotový.

Smíchejte sypké suroviny s kváskem, přidejte olej a vypracujte nelepivé těsto. Ideální je vzít si na pomoc kuchyňského robota.

Těsto nechejte na teplém místě vykynout. Bude to trvat asi hodinu.

Z těsta odtrhávejte kousky, vyválejte „hada“ a zauzlujte do tvaru, jaký vidíte na fotce. Nebo klidně do jakéhokoliv jiného.

Housky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejce a můžete ještě posypat lněným semínkem i na povrchu.

Pečte na 190 °C, asi 20 minut. Povrch housek by měl zezlátnout.

Čtěte také

rychlovka

hamburger

   
19.02.2016 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [7] pinokio [*]

    Jáq teď přidávám do těsta chia semínka.

    superkarma: 0 20.02.2016, 19:35:37
  2. [6] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 19.02.2016, 13:43:32
  3. avatar
    [5] gerda [*]

    Boros — #4No vidíš, lidi jsou vynalézaví. Mají tam jen tak zbůhdarma trdlovat? Jen ať pěkně (nohama) pracují a je po nich vidět výsledekSml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 19.02.2016, 12:48:21
  4. [4] Boros [*]

    gerda — #2 Za nás se sypal vosk a nebo nastrouhané mýdlo

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 19.02.2016, 12:25:34
  5. avatar
    [3] misa.35 [*]

    kozeluhova — #1 Vždyť je to tam uvedeno " Len byste měli konzumovat vždycky rozdrcený, rozmixovaný, ne vcelku"

    superkarma: 0 19.02.2016, 11:28:49
  6. avatar
    [2] gerda [*]

    To může být dobré. Lněné semínko - jiné využití než v kuchyni - se prý sypávalo na podlahu tanečního sálu v hospodách, aby při tanci tanečníci podlahu vyleštili do vysokého lesku.

    1. na komentář reaguje Boros — #4
    superkarma: 0 19.02.2016, 11:08:29
  7. [1] kozeluhova [*]

    Lněné semínko má být prý rozdrceno nebo nějak rozmělněno,aby z něho tělo něco mělo

    1. na komentář reaguje misa.35 — #3
    superkarma: 0 19.02.2016, 09:04:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme