Vaření

Houbový quiche

houbový koláč

Recept na houbový koláč mě zaujal svou jednoduchostí, i když se to tak na první pohled, podle délky receptu nezdá. Nejdelší je příprava koláčového korpusu, ale vyrobíte si tak výborné těsto, že času nebudete litovat.
Navíc je tento recept na koláčový korpus univerzální a můžete ho naplnit čímkoliv, co vás napadne.

Suroviny

těsto
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
8 lžic másla, velice dobře vychlazeného
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
4 až 6 lžic velice chladné vody

náplň
2 lžíce olivového oleje
2 středně velké šalotky, nakrájené na tenké plátky
asi 500 g různých hub (můžou být i žampiony)
sůl a čerstvě mletý pepř
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku smetany
3 velká vejce
špetka muškátového oříšku
150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra

Postup

Máslo nasekané na drobné kousky dáme nejméně na čtvrt hodiny do mrazáku, aby pořádně vychládlo. Můžeme ho tam ale nechat i hodinu.
Vychlazené máslo dáme do kuchyňského robota se sekacími noži. Přidáme mouku, cukr sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto. Stále byste měli v těstě vidět kousky másla, které se v žádném případě nesnažíme rozmačkat do těsta. Právě díky těmto kouskům je potom těsto krásně křupavé.
Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou tlustou placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice, minimálně na hodinu.
Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme na průměr asi 30 cm.
Připravené těsto dáme do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Forma by měla mít průměr cca 25 cm, zbytek těsta bude sloužit jako okraj. Necháme půl hodiny vychladnout mrazničce.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z mrazničky, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolem, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.

V hlubší pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm tenké plátky šalotky. Přidáme na plátky nebo čtvrtky nakrájené houby a dusíme doměkka. Povrch vychladnutého korpusu koláče posypeme polovinou sýra, na něj dáme podušené houby a zasypeme druhou polovinou sýra.
V misce smícháme vejce, smetanu a mléko, se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Touto směsí zalijeme houby.
Pečeme asi 35 až 40 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.

Dobrou chuť přeje elly.

   
09.09.2011 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [4] brnky [*]

    Vypadá dobře, vyzkouším ho. díky za recept

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:28:29
  2. [3] Pilz [*]

    Mňam,houby mám ráda,jen můj muž by to nechtěl nerad houby

    superkarma: 0 04.02.2012, 14:21:52
  3. avatar
    [2] SStream [*]

    to je úžasný nápad. Skladba perfektní. Už to vidím. Já to snad už i cítím. Snědla bych to nejraději rovnou z toho obrázku Sml30

    superkarma: 0 09.09.2011, 14:13:59
  4. avatar
    [1] Florencie [*]

    Mňam Sml20

    superkarma: 0 09.09.2011, 08:01:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme