Houbový pekáček je velká dobrota a něco trochu jiného z hub, než na co jsme všichni zvyklí. Snadná příprava a opravdu skvělá chuť.

houbový pekáček

Sousedka Irenka mi zase udělala radost. Uvařila jídlo, které jsem neznala, ale s chutí jsem se nechala inspirovat. Protože hub jsou opravdu letos plné lesy a já s vařením houbových jídel nedokážu přestat. Polévky už jsme si užili, tak tentokrát jedno super hlavní jídlo. Nebo předkrm, když je vás hodně :-)

Jako přílohu k hlavnímu chodu doporučuji vařené brambory. Těstoviny nebo rýže však budou taky super. Použijete houbový pekáček jako předkrm? Křupavá domácí bageta nebo čerstvých chléb budou to pravé.

Suroviny

  • pevné houby z lesa - množství podle pekáčku, ve kterém pečete
  • máslo
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl, pepř, kmín
  • česnek podle chuti
  • 200 - 400 ml smetany (podle velikosti pekáčku)

Postup

Houby očistíme a nakrájíme na velké kusy, ideálně jen rozpůlíme. V připravené nádobě k zapékání rozpustíme máslo, na kterém osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky. Odstavíme z plotny a do pekáčku přidáme houby. Ty okořeníme solí, pepřem, kmínem, česnekem, případně i grilovacím kořením.

Houby s kořením a anglickou v pekáčku promícháme. Zalijeme smetanou a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Za hodinu máme hotovo, vytáhneme z trouby a už si úžasně pochutnáváme.

Dobrou chuť přeje Elly a sousedka Irenka :-)

Reklama