Vaření

Houbový pekáček

Houbový pekáček je velká dobrota a něco trochu jiného z hub, než na co jsme všichni zvyklí. Snadná příprava a opravdu skvělá chuť.

houbový pekáček

Sousedka Irenka mi zase udělala radost. Uvařila jídlo, které jsem neznala, ale s chutí jsem se nechala inspirovat. Protože hub jsou opravdu letos plné lesy a já s vařením houbových jídel nedokážu přestat. Polévky už jsme si užili, tak tentokrát jedno super hlavní jídlo. Nebo předkrm, když je vás hodně :-)

Jako přílohu k hlavnímu chodu doporučuji vařené brambory. Těstoviny nebo rýže však budou taky super. Použijete houbový pekáček jako předkrm? Křupavá domácí bageta nebo čerstvých chléb budou to pravé.

Suroviny

  • pevné houby z lesa - množství podle pekáčku, ve kterém pečete
  • máslo
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl, pepř, kmín
  • česnek podle chuti
  • 200 - 400 ml smetany (podle velikosti pekáčku)

Postup

Houby očistíme a nakrájíme na velké kusy, ideálně jen rozpůlíme. V připravené nádobě k zapékání rozpustíme máslo, na kterém osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky. Odstavíme z plotny a do pekáčku přidáme houby. Ty okořeníme solí, pepřem, kmínem, česnekem, případně i grilovacím kořením.

Houby s kořením a anglickou v pekáčku promícháme. Zalijeme smetanou a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 °C. Za hodinu máme hotovo, vytáhneme z trouby a už si úžasně pochutnáváme.

Dobrou chuť přeje Elly a sousedka Irenka :-)

   
18.08.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [27] babinka [*]

    Parádní mňamka...Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 09.11.2016, 08:44:08
  2. avatar
    [26] Jandywoman [*]

    gerda — #6To odlehčení sněhem je výborný nápad! Beru si to za své Sml16

    Jinak recepty jsou to všechny fajn, já bych ale určitě dala přednost těstovinám, to miluju. Jo, a to s tím pečením na 250 st., to je fakt nějak hodně, to taky nikdy na nic nepoužívám, takže Sml80

    superkarma: 0 08.08.2016, 10:10:10
  3. avatar
    [25] cibulicka [*]

    Jejda,už jen nalézt v lese houby a jdu do toho

    superkarma: 0 27.08.2014, 22:45:42
  4. avatar
    [24] denkas [*]

    Loni sme to jednou dělaliSml22

    superkarma: 0 18.08.2014, 23:00:43
  5. avatar
    [23] HankaPU [*]

    helikoptera — #17Moje řeč, přidala bych pár brambor Sml16.

    superkarma: 0 18.08.2014, 22:38:57
  6. avatar
    [22] paníliška [*]

    Vypadá to dobře, jen bych to nekazila tou slaninou.

    superkarma: 0 18.08.2014, 16:06:45
  7. avatar
    [21] kobližka [*]

    Rikina — #18 My dvě asi nebude ty nejlepší kuchařinky.Já taky v životě nezapla troubu na 250°C.

    superkarma: 0 18.08.2014, 13:16:24
  8. [20] Zuza70 [*]

    Tento recept běhá po netu už dost dlouho a můj soused tvrdí, že je to pěknej humus, páč je to prý děsně nezdravé. Ale mě je to fuk, houby mám ráda v jakékoliv podobě, tak že hurá do lesa a bude pekáček Sml58

    superkarma: 0 18.08.2014, 13:05:42
  9. [19] Rikina [*]

    No a ty houby pořád nerostou, tak nevím, kde jsou jich plné lesy. Sml80 No nic, holt si dám samotnou slaninu.

    superkarma: 0 18.08.2014, 10:41:17
  10. [18] Rikina [*]

    Jestli jsem to dobře pochopila, jsou to jen houby a slanina - co se teda na tom peče hodinu? Sml80 Navíc při 250°C, to je teplota, kterou jsem v životě na nic nepoužila. Sml57 Končím u 180°C a i tak mi to přijde hodně. Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #21
    superkarma: 0 18.08.2014, 10:37:22
  11. avatar
    [17] helikoptera [*]

    Mňamka, já bych tam teda přidala ještě něco kromě hub a slaniny, třeba trochu brambor.

    Jinak u nás zatím úroda není, u nás až tak od půlky září

    1. na komentář reaguje HankaPU — #23
    superkarma: 0 18.08.2014, 10:28:22
  12. [16] Helena Svatková [*]

    Mňam, to bych si teda pochutnala. Vypadá to krásně.Sml59

    superkarma: 0 18.08.2014, 09:49:50
  13. [15] Maria28 [*]

    Taky bych si dala, ale u nás stále nic, o úrodě hub stále jen čtu...Sml80

    superkarma: 0 18.08.2014, 09:22:47
  14. avatar
    [14] delfi.na [*]

    dělala jsem včera, ale na pánvičce, vypražila na olivovém ojeli anglickou slaninu, pak cibulku na drobno nakrájenou, pak orestovala houby poté zalila smetanou a nechala probublávat. Přidala nasekanou petrželku, bazalku, trošku soli a pepře a hotovo ... vynikající jídlo

    superkarma: 0 18.08.2014, 09:16:44
  15. avatar
    [13] řeřicha [*]

    vypadá to velice dobře a určitě vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 18.08.2014, 09:11:36
  16. [12] Danulka K. [*]

    Super nápad, jistě uděláme, už se mi sbíhají sliny...

    superkarma: 0 18.08.2014, 09:08:27
  17. avatar
    [11] hubajda [*]

    ukladam a jak se zas pujde na houby tak udelam

    superkarma: 0 18.08.2014, 08:48:48
  18. avatar
    [10] Eldridge [*]

    To zní dobře:)

    superkarma: 0 18.08.2014, 08:45:30
  19. [9] ruzka [*]

    Recept znám od loňska,kdy jsme ho měli poprvé a letos se nám poštěstilo s houbama,tak jsme ho minulý týden měli.Byl opět vynikající.

    superkarma: 0 18.08.2014, 08:04:55
  20. [8] MagdaN [*]

    hmmm, vypadá to dobře, jakmile zase donesou plný koš, tak není co řešit, je jasné co bude k obědu Sml16

    superkarma: 0 18.08.2014, 07:33:41
  21. [7] magic11 [*]

    jéé, uložím si na později, houbovou nadílku z minulého víkendu u rodičů jsem už zpracovala a u nás zatím nerostou. Ale že jich bylo Sml59Sml59Sml67

    superkarma: 0 18.08.2014, 07:28:01
  22. avatar
    [6] gerda [*]

    na noc bych to nedoporučovala - je to dost těžké do žaludku - ale na pohoštění tlupy chlapů ve vývinu jako dělané! Já před pár dny udělala klasické zapékané brambory s houbovou směsí (cibule, houby, zelené papriky - to vše zlehčené sněhem z bílků), bylo to úžasné. Zas mám v lednici krabičku suchohřibů, ale ty si nakrájím do mrazáku na horší časy.

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #26
    superkarma: 0 18.08.2014, 05:49:39
  23. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    tady rostou jenom babky zatím Sml15, ale recept určitě vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 18.08.2014, 05:49:34
  24. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Sml29 poslete mi houbyyyyyyyyyyyyy Sml6

    superkarma: 0 18.08.2014, 02:07:36
  25. [3] jija [*]

    Nedávno mi přišel tento recept mailem, vyzkoušela jsem, je to božskéSml67, vřele doporučuji

    superkarma: 0 18.08.2014, 00:52:55
  26. avatar
    [2] Suzanne [*]

    A tak tohle jooooo Sml29Sml67Sml20

    superkarma: 0 18.08.2014, 00:25:43
  27. [1] hada [*]

    mňam mňam já snad půjdu na houby ještě teď Sml16 takové chutě mi dělat o půl jedné v nociSml30

    superkarma: 0 18.08.2014, 00:21:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme