Reklama

houbový kuba

Tradice vánočního houbového kuby nepatří do všech rodin a je to škoda. Na zlaté prasátko už stejně nevěříme, tak proč si nedat chutný staročeský oběd. Je to jídlo prosté a voňavé, s minimem surovin a navíc zdravé. Pojďte ho zkusit s námi.

Moje verze vánočního houbového kuby není až tak dietní a zdravá jako ta tradiční. Dávám do ní totiž navíc kousek anglické slaniny. No jo! Jsme prostě masoví. Ale vy si udělejte bezmasou verzi. Na osmahnutí cibule a hub se používá sádlo, můžete však zkusit i kombinaci másla a trochy olivového oleje. Chuť bude maličko jiná, ale určitě vás příjemně překvapí.

Množství hub závisí na vaší chuti. Někdo houby miluje a někdo je v tomhle jídle jen trpí. Podle toho přizpůsobte množství.

Suroviny

  • 500 g ječných krup - velikost necháme na vás, podle mě jsou lepší ty velké
  • 50 - 100 g sušených nebo mražených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 2 velké cibule
  • 100 - 150 g sádla
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • kmín

Postup

Kroupy opláchněte v cedníku, pod tekoucí vodou. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Do hrnce můžete přidat i lžíci sádla. Vařte asi půl hodiny. Sceďte.

Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a kousky hub. Sundejte pánev z plotny, přidejte rozmačkaný česnek, pepř, majoránku a kmín. Směs z pánve smíchejte s kroupami.

Větší pekáč vymažte sádlem a vyklopte do něj kroupy s houbami a slaninou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, půl hodiny.

Ihned podávejte.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také: