Vaření

Houbový kuba

houbový kuba

Tradice vánočního houbového kuby nepatří do všech rodin a je to škoda. Na zlaté prasátko už stejně nevěříme, tak proč si nedat chutný staročeský oběd. Je to jídlo prosté a voňavé, s minimem surovin a navíc zdravé. Pojďte ho zkusit s námi.

Moje verze vánočního houbového kuby není až tak dietní a zdravá jako ta tradiční. Dávám do ní totiž navíc kousek anglické slaniny. No jo! Jsme prostě masoví. Ale vy si udělejte bezmasou verzi. Na osmahnutí cibule a hub se používá sádlo, můžete však zkusit i kombinaci másla a trochy olivového oleje. Chuť bude maličko jiná, ale určitě vás příjemně překvapí.

Množství hub závisí na vaší chuti. Někdo houby miluje a někdo je v tomhle jídle jen trpí. Podle toho přizpůsobte množství.

Suroviny

  • 500 g ječných krup - velikost necháme na vás, podle mě jsou lepší ty velké
  • 50 - 100 g sušených nebo mražených hub
  • 4 stroužky česneku
  • 2 velké cibule
  • 100 - 150 g sádla
  • 150 g anglické slaniny
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • kmín

Postup

Kroupy opláchněte v cedníku, pod tekoucí vodou. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Do hrnce můžete přidat i lžíci sádla. Vařte asi půl hodiny. Sceďte.

Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a kousky hub. Sundejte pánev z plotny, přidejte rozmačkaný česnek, pepř, majoránku a kmín. Směs z pánve smíchejte s kroupami.

Větší pekáč vymažte sádlem a vyklopte do něj kroupy s houbami a slaninou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, půl hodiny.

Ihned podávejte.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Čtěte také:

   
21.12.2015 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] Majoranka1997 [*]

    delfi.na — #5 elly — #6 Říkáte se slaninou? ...ale potom tomu dáváte stále dokola tu samou chuť. Já si prošla obdobím masovým , poté vegetariánkým a nato zeleninovým s trochou masíčka a zjistila jsem, že vše má něco do sebe. Nejhorší je míchat chutě. Potom necítíte protě nic, v tomto případě ani pořádně kroupy, ani houby a vše vám nakonec přebije jen a jenom slanina.

    superkarma: 0 23.12.2015, 01:05:39
  2. avatar
    [16] SNÍŽEK [*]

    kubu dělám vždycky na štědrý den a bez slaniny.Sml55

    superkarma: 0 21.12.2015, 18:10:02
  3. avatar
    [15] Deafina [*]

    milkagu — #11 Taky ty houby napřed namočím i povařím. Vodu z nich pak přidám do vody, ve které se vaří kroupy.

    gerda — #13 Právě proto, že kroupy vařím s vodou, ve které se máčely houby, je pak kuba pěkně tmavý.

    superkarma: 0 21.12.2015, 17:35:54
  4. avatar
    [14] hyenka [*]

    gerda — #13 Díky, nějak to udělám. Pokud se ještě do svátků dostanu do nějakého hypersuper, tak kouknu po mražených houbách, jinak asi to portobello.

    superkarma: 0 21.12.2015, 15:18:06
  5. avatar
    [13] gerda [*]

    hyenka — #10Jo, a ještě mi napadlo - houbový Kuba má být černý, už i proto jsou lepší houby tmavé.

    1. na komentář reaguje hyenka — #14
    2. na komentář reaguje Deafina — #15
    superkarma: 0 21.12.2015, 12:09:11
  6. avatar
    [12] gerda [*]

    hyenka — #10kup radši tmavé žampiony, ty mají typičtější chuť - prodávají se buď malinké, anebo můžeš pokrájet i ten velký, stejkový - Portobello. Hlíva nemá tak výrazné aroma a je tužší.

    superkarma: 0 21.12.2015, 11:34:17
  7. [11] milkagu [*]

    Sušené houby nejdříve namáčím ve vodě a pak ještě povařím. neumím si přestavit jen tak suché je dát na pánev

    1. na komentář reaguje Deafina — #15
    superkarma: 1 21.12.2015, 10:51:12
  8. avatar
    [10] hyenka [*]

    Holky zkušené, mám dotaz- poprvé za celé roky jsem letos totálně bez hub, šla by použít hlíva ústřičná?

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    2. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 21.12.2015, 10:11:06
  9. [9] janasohlichova [*]

    Mňam, taky se chystám dělat Sml22 Jedno z mých oblíbených jídel Sml30

    superkarma: 0 21.12.2015, 09:58:22
  10. [8] bobulebob [*]

    dělám ale bez slaniny a majoránky Sml22

    superkarma: 0 21.12.2015, 09:54:05
  11. avatar
    [7] ladouch [*]

    Kuba u nás musí být, ale také ho dělám bez slaniny.Sml22

    superkarma: 0 21.12.2015, 09:15:23
  12. avatar
    [6] elly [*]

    delfi.na — #5Právě klasika velí BEZ slaniny. Ale my jsme mlsné jazýčky, takže už jsem si na tu naši "nepostní" verzi dost zvykli :-D

    1. na komentář reaguje Majoranka1997 — #17
    superkarma: 0 21.12.2015, 09:13:59
  13. avatar
    [5] delfi.na [*]

    Bez slaniny to není ono, právě ta dodá kubovi tu správnou chuť Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #6
    2. na komentář reaguje Majoranka1997 — #17
    superkarma: 0 21.12.2015, 08:52:19
  14. avatar
    [4] marianaant [*]

    Majoranka1997 — #1 Souhlasím s Vaším názorem. Děláme to taky tak a mám ráda ty malé krupky.

    superkarma: 0 21.12.2015, 08:47:47
  15. avatar
    [3] gerda [*]

    Kroupy je dobré den předem namočit, stejně jak se dělá s fazolemi. Proprat, propláchnout, při vaření se dělá šlem a rády utíkají z hrnce. Ale i tak se vaří dost dlouho, půlhodinka podle mě nestačíSml80. Kuba by mě nenadchnul, kroupy mám ráda, ale jindy - taková nastavovaná kaše....mňam!Sml20

    superkarma: 0 21.12.2015, 06:25:19
  16. avatar
    [2] vladka321 [*]

    Také bez slaniny!!!

    superkarma: 0 21.12.2015, 03:47:22
  17. avatar
    [1] Majoranka1997 [*]

    U nás houbový kuba k tradici patří a letos bude 100% také. Máme přibližně stejný recept, jenom nepřidáváme tu slaninu. Prostě potom je tam znát jiná chuť a to není ono. Sádlo dáváme také Sml16, a krupky raději malé Sml22

    1. na komentář reaguje marianaant — #4
    superkarma: 0 21.12.2015, 00:11:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme