Vaření

Houbová smaženice. Jak připravit tu nejlepší?

Nasbírali jste v lese velkou úrodu hub a kromě zamrazení či usušení na horší časy si chcete užít čerstvou voňavou smaženici? Výborný nápad!

smaženice

Co nesmí ve smaženici chybět?

  • houby :)
  • vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Máslo, nebo sádlo?
Vyzkoušejte obě varianty. S máslem bude smaženice jemnější, ale na sádle vás příjemně překvapí.

Něco navíc?
Výborným doplňkem smaženice je kvalitní anglická slanina nebo špek. Posypat ji můžete najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Cibule?
Do smaženice cibuli nakrájejte hodně najemno. Obyčejnou cibuli zkuste nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě.

Koření…
Ve smaženici samozřejmě nesmí chybět sůl. Pepř je nejlepší čerstvě namletý – černý nebo bílý. Většinou se přidává také mletý nebo drcený kmín.

Všechno připraveno – do práce!
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo nebo sádlo. Cibuli nakrájíme najemno a vsypeme do rozehřátého tuku na pánvi.

Houby nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce, která nám již zesklovatěla. Maličko stáhneme teplotu a houby osmahneme. Přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Není nutné je podlévat, pustí vodu. Ochutíme kmínem, pepřem a troškou soli. Se solí to nepřeháníme, dochutíme potom i vejce.

Vejce vyklepneme do misky nebo většího hrnku a lehce rozmícháme. Měkké houby jimi zalijeme, lehce osolíme a ihned začneme míchat. Z plotny stáhneme maličko dříve, než jsou vejce úplně ztuhlá.

Co k tomu?
Čerstvý voňavý chleba je to nejlepší, co si ke smaženici můžete dopřát. Výborné budou také křupavé topinky z bílého chleba, namazané máslem.

   
13.09.2013 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [27] anastasska [*]

    Mam vyzkousene jak na masle,tak na sadle,oboje je dobre,ale co k tomu mame  moc radi,je uvareny brambor,mirne pokapany sadlem nebo maslem a okurkovy salat.

    superkarma: 0 25.09.2013, 09:34:29
  2. [26] Jiřina Bartošová [*]

    MňamSml30

    superkarma: 0 24.09.2013, 14:50:54
  3. [25] Leena [*]

    díky za tip, kde rostou, ale já jak o houbu nezakopnu, tak ji nemam(do lesa chodim, ale prostě je nevidim).

    Loni jsem našla 6 hub v jednom pangejtu a manžel se smál, že to tam asi vypadlo opilýmu houbákovi, když je okolo Sml30

    Jinak u nás smaženice taky musí bejt s česnekem!

    superkarma: 0 16.09.2013, 13:37:53
  4. avatar
    [24] gerda [*]

    najděte si svůj kraj a pak jděte hledat, rostou!

    http://www.nahouby.cz/kderostou.php

    superkarma: 0 14.09.2013, 13:46:27
  5. avatar
    [23] gerda [*]

    Rybulka — #13 to neber vážně, já si tu jen tak provokujuSml24

    superkarma: 0 14.09.2013, 13:44:33
  6. avatar
    [22] gerda [*]

    evusche — #19 a proč?? Houby obsahují velké množství vody, takže když se vydusí, plavou ve vodě přece taky.Sml52 Ale proti gustu žádný dišputát!Sml30

    superkarma: 0 14.09.2013, 13:44:04
  7. avatar
    [21] vmarta [*]

    DanaD — #1 ja taky, aspon mám jistotu že jsou jedlé Sml30

    superkarma: 0 13.09.2013, 22:11:33
  8. avatar
    [20] kobližka [*]

    evusche — #19 Vždyť je to úplně zbytečné,vyvařená houba už nemůže mít ani chuť,ani vůni...to jsem v životě neslyšela.

    superkarma: 0 13.09.2013, 20:28:14
  9. avatar
    [19] evusche [*]

    Nikdy bych si nedala smaženici z nevařených hub! Sml68Sml43

    My houby očistíme, nakrájíme a dáme povařit se solí a kmínem a teprve pak to přidáváme k cibuli na pánev.

    1. na komentář reaguje kobližka — #20
    2. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 1 13.09.2013, 17:15:23
  10. avatar
    [18] Jitullinka [*]

    Já dělám houbovou smaženici jedině na sádle a přidávám i cibuli.

    superkarma: 0 13.09.2013, 16:41:36
  11. [17] Evelyn1 [*]

    Smaženici mám nejraději na sádle bez cibulky.Sml16

    superkarma: 0 13.09.2013, 15:40:40
  12. avatar
    [16] Rybulka [*]

    kobližka — #15 No to se mi bohužel asi nepodaří. A i kdyby nakrásně podařilo, tak já skoro nikdy nic nenajduSml28

    superkarma: 0 13.09.2013, 13:39:25
  13. avatar
    [15] kobližka [*]

    Rybulka — #11 Jdi do lesa - rostou všude!

    1. na komentář reaguje Rybulka — #16
    superkarma: 0 13.09.2013, 13:35:19
  14. avatar
    [14] kobližka [*]

    No,tak pepř teda nedávám vůbec,ale bez čeho si neumím smaženici představit,to je kmín!

    superkarma: 0 13.09.2013, 13:34:18
  15. avatar
    [13] Rybulka [*]

    gerda — #12 Žampiony dělám několikrát týdně v různých podobách, tohle je něco jinýho přece!Sml33

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 13.09.2013, 13:05:00
  16. avatar
    [12] gerda [*]

    Rybulka — #11 jdi a kup i žampiony. Mají i stejkovéSml30

    1. na komentář reaguje Rybulka — #13
    superkarma: 0 13.09.2013, 12:54:04
  17. avatar
    [11] Rybulka [*]

    To je mučení! Já chci houby!!!! Kde je mám sebrat??? AůůůůSml52 Jinak dělám smaženici stejně, jak je popsáno v článku. A teď se asi uslintám...

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    2. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 13.09.2013, 12:31:33
  18. avatar
    [10] Žábina [*]

    Pavla_b — #9 je to dobrý Sml16

    superkarma: 0 13.09.2013, 12:10:19
  19. [9] Pavla_b [*]

    Žábina — #8 papriky a rajče - to už je spíš lečo s houbama-ale může to být dobrý

    1. na komentář reaguje Žábina — #10
    superkarma: 0 13.09.2013, 11:36:51
  20. avatar
    [8] Žábina [*]

    dělala jsem ji včera...my ještě přidáváme papriky a rajče...chutná nám to tak

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #9
    superkarma: 0 13.09.2013, 11:05:39
  21. avatar
    [7] gerda [*]

    při dokončování se může s citem přisypat malé množství dětské krupičky, pak to neteče.

    superkarma: 0 13.09.2013, 10:29:32
  22. avatar
    [6] amphora [*]

    Sml16 zrovna včera jsme ji měli a byla výýýýýborná.Ještě teď se oblizuji.Pěkný denSml59Sml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 13.09.2013, 10:02:31
  23. avatar
    [5] *modrá [*]

    Mňam

    superkarma: 0 13.09.2013, 08:46:49
  24. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Jedině na sádle, je nejchutnější Sml67

    superkarma: 0 13.09.2013, 08:44:02
  25. avatar
    [3] marde [*]

    Přidávám majoránku a česnekSml16

    superkarma: 0 13.09.2013, 08:16:31
  26. [2] kimil [*]

    my dáváme i trochu česneku

    superkarma: 0 13.09.2013, 07:43:55
  27. avatar
    [1] DanaD [*]

    ja pridavam jeste nadrobno nasekaneou zelenou petrzelku

    1. na komentář reaguje vmarta — #21
    superkarma: 0 13.09.2013, 06:07:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme