Vaření

Houbová smaženice! A jak ji děláte vy?

Venku je krásné, téměř letní počasí a z lesa se téměř pokaždé vracíme s košíkem plným hub. Houbové smaženici tedy nemůžeme odolat!

houbová smaženice

Co nesmí ve smaženici chybět?

  • houby :)
  • vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Máslo, nebo sádlo?
Vyzkoušejte obě varianty. S máslem bude smaženice jemnější, ale na sádle vás příjemně překvapí.

Něco navíc?
Výborným doplňkem smaženice je anglická slanina nebo špek. Posypat ji můžete najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Cibule?
Do smaženice cibuli nakrájejte hodně najemno. Obyčejnou cibuli zkuste nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě.

Koření…
Ve smaženici samozřejmě nesmí chybět sůl. Pepř je nejlepší čerstvě namletý – černý nebo bílý. Většinou se přidává také mletý nebo drcený kmín.

Všechno připraveno – do práce!
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo nebo sádlo. Cibuli nakrájíme najemno a vsypeme do rozehřátého tuku na pánvi.

Houby nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce, která nám již zesklovatěla. Maličko stáhneme teplotu a houby osmahneme. Přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Není nutné je podlévat, pustí vodu. Ochutíme kmínem, pepřem a troškou soli. Se solí to nepřeháníme, dochutíme potom i vejce.

Vejce vyklepneme do misky nebo většího hrnku a lehce rozmícháme. Měkké houby jimi zalijeme, lehce osolíme a ihned začneme míchat. Z plotny stáhneme maličko dříve, než jsou vejce úplně ztuhlá.

Co k tomu?
Čerstvý voňavý chleba je to nejlepší, co si ke smaženici můžete dopřát. Výborné budou také křupavé topinky z bílého chleba, namazané máslem. Já jsem tentokrát upekla domácí pletýnky.

Dobrou chuť přeje Elly.

1Partnerem rubriky je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK
   
10.09.2014 - Sýr a vejce - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [57] marilka [*]

    Velmi podobně. Jen v té poslední fázi je míchám převážně mimo oheň abych měla pod kontrolou tuhnutí. Osmažím, stáhnu, míchám, na deset vteřin na oheň a zase pryč. Pak je krásně šťavnatá.

    superkarma: 0 14.09.2014, 16:46:44
  2. avatar
    [56] gerda [*]

    kareta — #53je to prostě takový recept, šmahula s vajíčkama. Jistěže by to mohly být jen houby samotné. Houbových receptů je moře, jsou třebas i houbové lívance, houbové knedlíky...Sml16

    superkarma: 0 11.09.2014, 15:55:53
  3. avatar
    [55] brůča [*]

    přidala bych kmín a u nás v rodině se ještě přidává krupice

    superkarma: 0 11.09.2014, 11:50:27
  4. [54] llkacaba [*]

    Miluju houby a k houbám patří kmín.Ale říká se,když je hodně hub,že bude bída.Sml80

    superkarma: 0 10.09.2014, 22:19:26
  5. avatar
    [53] kareta [*]

    nechápu ta vajíčka..to jako nastavujete, proč ne jen ty houby?????

    1. na komentář reaguje gerda — #56
    superkarma: 0 10.09.2014, 21:16:40
  6. [52] Mischi [*]

    Zkuste do smaženice přidat trošku drcené majoránky Sml67loni mi ji tak připravil přítel a já už ji tam taky dávám Sml22

    superkarma: 0 10.09.2014, 18:53:04
  7. avatar
    [51] samecka [*]

    paníliška — #49 a na lišky!Sml30

    superkarma: 0 10.09.2014, 17:42:16
  8. avatar
    [50] kobližka [*]

    kobližka — #46 Pro ten obsah bílkovin se jim dřív říkalo maso chudých.

    superkarma: 0 10.09.2014, 17:13:44
  9. avatar
    [49] paníliška [*]

    gerda — #48 No vidíš, brouci prý jsou taky zdraví. Sml57 Na hlívu nedám dopustit ani já, ale ani jiné houby nejsou bezcenné.

    1. na komentář reaguje samecka — #51
    superkarma: 0 10.09.2014, 17:07:53
  10. avatar
    [48] gerda [*]

    paníliška — #45někde jsem četla, že hlavní složka je chitin, stejně jako krovky broukůSml30 Ale není houba jako houba. Třeba hlíva ústřičná, na tu nedám dopustit.Sml67 Protože má dobré zdravotní účinky.Sml58

    1. na komentář reaguje paníliška — #49
    superkarma: 0 10.09.2014, 16:55:56
  11. avatar
    [47] paníliška [*]

    kobližka — #46I nějaký ten minerál by se našel. Sml33 A bílkoviny jsou základní stavební jednotkou.

    superkarma: 0 10.09.2014, 16:46:56
  12. avatar
    [46] kobližka [*]

    paníliška — #45 Za výživový přínos lze pokládat poměrně vysoký obsah bílkovin, potravní vlákniny a provitaminu D2 a nízkou energetickou hodnotu jen kolem 350-400 kcal/kg čerstvé hmoty.

    1. na komentář reaguje paníliška — #47
    2. na komentář reaguje kobližka — #50
    superkarma: 0 10.09.2014, 16:00:13
  13. avatar
    [45] paníliška [*]

    gerda — #39No, že by houby měly nulovou výživovou hodnotu - s tím bych moc nesouhlasila. Sml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #46
    2. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 10.09.2014, 15:46:28
  14. avatar
    [44] gerda [*]

    A vůbec - jakápak smaženice - dycinky ŠMAHULA!!Sml30

    superkarma: 0 10.09.2014, 15:19:00
  15. avatar
    [43] Lukáš Čejka [*]

    my je delame bez vajicka - kdyz smazenice tak smazenice Sml22- michana vajicka s houbama Sml23 Sml32

    superkarma: 1 10.09.2014, 14:39:49
  16. [42] Klára Křížová [*]

    Náš Bert jí žampiony, ale normální houby zatím vůbec nejí... ani ho nenutím, mě to taky trvalo a dodnes jím jen houby s hnědými klobouky, holubinky a jiné podobné nemůžu..Můj kamarád Petr Šváb nosí z lesa skoro všechno a je nadšený, jak si pochutná... já bych tam toho většinu nechala, s tím, že k tomu nemám důvěru

    superkarma: 0 10.09.2014, 13:56:48
  17. avatar
    [41] kobližka [*]

    ladouch — #36 No, v 6ti letech mu je asi nedávala,ostatně pro to ani není důvod.

    superkarma: 0 10.09.2014, 13:41:10
  18. avatar
    [40] ladouch [*]

    gerda — #39Tak to si napsala přesně, vnouček řízky miluje kuřecí nejvíc a já mu houby nenutím, i z té bramboračky mu je vybírám. A držťkovku taky nejí.Sml22

    superkarma: 0 10.09.2014, 13:32:35
  19. avatar
    [39] gerda [*]

    ladouch — #30dětem se houby pro těžkou stravitelnost (a už vůbec radši nevzpomínám bezpečnost) údajně vůbec dávat nemajíSml80 Docela chápu, proč jim nechutnají, když jsou v úpravě jako je tato - jsou pro ně slizké. Je to jako s dršťkovou polévkou - málokteré dítě zblajzne dršťku, když vypadá jak housenka. Myslím, že v rizotu nebo zapékané s brambory by to bylo průchodnější. Ale vzhledem k téměř nulové výživové hodnotě jsou houby spíš pochutina, a tak dítě o nic nepřichází, když má místo nich třebas řízek.Sml30

    1. na komentář reaguje ladouch — #40
    2. na komentář reaguje paníliška — #45
    superkarma: 1 10.09.2014, 13:24:07
  20. [38] Vladuš [*]

    Houby s manželem milujeme. Dneska byly k obědu zrovna jako řízek s bramborovou kaší a okurkový salát. Houby sušíme, mrazíme a samozřejmě smaženice. Do ní nakonec přidávám i trochu česneku. Dobrota.

    superkarma: 0 10.09.2014, 12:41:09
  21. avatar
    [37] Danila [*]

    nijak

    superkarma: 0 10.09.2014, 12:36:36
  22. avatar
    [36] ladouch [*]

    kobližka — #31Bude mu 6 let, tak to by už je snad mohl jíst, ale nejí je ani v bramboračce.Sml23

    1. na komentář reaguje kobližka — #41
    superkarma: 0 10.09.2014, 12:29:58
  23. avatar
    [35] elly [*]

    ladouch — #30Myslím, že to tak má hodně dětí, že nejí houby a začnou až v dospělosti...

    superkarma: 0 10.09.2014, 12:16:50
  24. avatar
    [34] kobližka [*]

    vladka321 — #33 Jo,jasně.

    superkarma: 0 10.09.2014, 11:59:31
  25. avatar
    [33] vladka321 [*]

    kobližka — #32Já je opravdu jen nechám krátce přejít varem a dám je již do vroucí vody. Poté opláchnu ledovou vodou a nechám okapat. Nevím, mám to tak naučené. Snad že se lépe properou? V každém případě jde pouze o chviličku, aby nebyly v následném pokrmu rozměklé. To je potom vážně smaženice "blejucha".

    1. na komentář reaguje kobližka — #34
    superkarma: 1 10.09.2014, 11:50:31
  26. avatar
    [32] kobližka [*]

    vladka321 — #29 Já mám za to,že když se houby ovaří a následně propláchnou vodou,ztratí svoje typické aroma i chuť Sml80

    1. na komentář reaguje vladka321 — #33
    superkarma: 0 10.09.2014, 11:44:27
  27. avatar
    [31] kobližka [*]

    ladouch — #30 Nevím,kolik je tvému vnoučkovi let,ale houby se dětem podávat stejně nemají kvůli jejich špatné stravitelnosti.

    1. na komentář reaguje ladouch — #36
    superkarma: 0 10.09.2014, 11:42:14

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ladouch [*]

    elly — #25Můj vnouček, houby nesnáší nejí ani žampiony, když je dělám tak odchází z kuchyně, dělá se mu špatně už jen z jejich vůně.Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #31
    2. na komentář reaguje elly — #35
    3. na komentář reaguje gerda — #39
    superkarma: 0 10.09.2014, 11:39:10
  2. avatar
    [29] vladka321 [*]

    Dobrý den, já osobně houby před tím, než jdou na smaženici, krátce povařím, nato prudce opláchnu studenou vodou. Dám okapat. Poté na zezklovatěné cibulce opražím kmín a hned vyklopím již předem připravené a okapané houby. Orestuji, dochutím solí, pepřem, málokdy česnekem. Vmíchám vaječné bílky, které nechám za stálého míchání srazit. Vypnu vařič a vmíchám žloutky. Ty zamíchám do horké smaženice. Sundám z ohně, přikryji na chvilku poklicí, aby žloutky došly, ale přitom se úplně nezdrcly a byly pěkně vláčné, nikoli však syrové. Mezitím si nakrájím pečivo, a pokud jsem si do smaženice přidala česnek, tak ještě doplním česnekovým toustem. Takto ji máme opravdu nejraději.

    1. na komentář reaguje kobližka — #32
    superkarma: 0 10.09.2014, 11:10:14
  3. [28] Klára Křížová [*]

    elly — #25To je jasné, u nás taky děti houby moc nemusí

    superkarma: 0 10.09.2014, 11:08:04
  4. avatar
    [27] Milala [*]

    Smaženici jedině na sádle,sůl.kmín a míň vajíček !

    superkarma: 1 10.09.2014, 10:39:45
  5. avatar
    [26] Ivásek [*]

    elly — #25 1000 lidí = 1000 chutí... záleží na každém, co mu vyhovuje Sml16

    superkarma: 0 10.09.2014, 10:35:42
  6. avatar
    [25] elly [*]

    Ivásek — #14poměr vajíček a hub je určitě na chuti každého. Naštěstí pro to žádná pravidla neexistují ;-) Já vařím pro děti, které vzaly houby na milost teprve vloni, když s námi začali sbírat a proto se snažím nepřehánět. A navíc to tak i více chutná nám dospělým.

    1. na komentář reaguje Ivásek — #26
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #28
    3. na komentář reaguje ladouch — #30
    superkarma: 0 10.09.2014, 10:22:21
  7. [24] Elis19 [*]

    Já smaženici nedělám, protože houby nejímSml22manžel si ji dělá sám.Sml22Sml22

    superkarma: 0 10.09.2014, 10:01:36
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    No,tak u nás ve smaženici nesmí chybět především kmín,pepř ani náhodou.A rozhodně míň vajec,než je na obrázku.

    superkarma: 0 10.09.2014, 10:00:20
  9. avatar
    [22] kareta [*]

    já ani vej vejce nedávám, jen máslo, houby, sůl a kmín.

    superkarma: 0 10.09.2014, 09:42:31
  10. [21] Rikina [*]

    Mně chybí ty houby. Takže nic. Sml80

    superkarma: 0 10.09.2014, 09:37:53
  11. avatar
    [20] DanaD [*]

    Smazenici muzu kdykoliv, davam jen sadlo cibulku, houby mlety kmin a vajicka a jim to vetsinou bez chleba.. cesnek ani slaninu nedavam, mam pocit, ze toprerazi chut hubSml16

    superkarma: 1 10.09.2014, 09:14:40
  12. avatar
    [19] Ivásek [*]

    gerda — #17 viděla jsem Sml16 česnek není marný, vyzkoušej Sml23

    superkarma: 0 10.09.2014, 09:09:59
  13. avatar
    [18] ToraToraTora [*]

    Tak u nás je to podobné, ale skutečně tam není tolik vajec jako na obrázku. Děláme smaženici houbovou , ne vaječnou. Tatínek je z Moravy a ten ji zahušťuje ještě krupicí. To mi ale moc nechutná. Samozřejmě, když je hodně hub a dá se vybírat, tak mám nejraději hříbky, kozáky, křemeňáky, klouzky a zjemnit trochou holubinek.

    superkarma: 0 10.09.2014, 09:03:30
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Ivásek — #14asi jsme z jednoho kraje, píšeš to, jako bych psala já sama - ostatně se můžeš přesvědčit, jsem s příspěvkem na začátkuSml16 Akorát česnek jsme ještě nezkusili - proč ne? Příště přidám, ten to ještě vylepší.

    1. na komentář reaguje Ivásek — #19
    superkarma: 0 10.09.2014, 09:00:54
  15. [16] Pavla_b [*]

    Na fotce jsou to spíš vajíčka s houbamiSml57, u nás je smaženice opravdu houbová, dávám cibulku, houby, sůl, kmín, pepř a vajíčka. A dělám na sádlě.

    superkarma: 0 10.09.2014, 08:59:45
  16. avatar
    [15] gerda [*]

    IVECO — #10on taky trošku pomůže trávení, houby jsou těžké a vajíčka taky.Sml22

    superkarma: 0 10.09.2014, 08:55:13
  17. avatar
    [14] Ivásek [*]

    tož na obrázku mi to připadá jako míchaná vejce, do kterých se přidalo ze pár hubek Sml80 u nás na pohled výsledek opačný: houby s vejcem, které je pouze zahušťuje - když je hmota hodně řídká, hustíme krupičkou... a přidáváme kmín, česnek a petržel Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    2. na komentář reaguje elly — #25
    superkarma: 0 10.09.2014, 08:47:11
  18. avatar
    [13] hubajda [*]

    manislava — #6muj muz take nerad kmin tak jsem to vyresila drcenym kminem a vse je ok

    superkarma: 0 10.09.2014, 08:37:12
  19. avatar
    [12] rendvo [*]

    Když je málo hub tak to nastavujeme ještě krupicíSml16Letos nic nastavovat nemusíme když je taková úrodaSml30

    superkarma: 0 10.09.2014, 08:21:18
  20. avatar
    [11] polla [*]

    Jako lehčí variantu přidávám místo vajíček uvařené těstoviny, nejlépe drobná vřetýnka. A vždy přidávám česnek a drcený kmín.

    superkarma: 0 10.09.2014, 08:11:07
  21. [10] IVECO [*]

    gerda — #1u nás se dělá smaženice taky tak, bez kmínu by to nebylo ono Sml67 Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 10.09.2014, 08:03:28
  22. [9] tressne [*]

    Mňam, mňam Sml22

    superkarma: 0 10.09.2014, 07:59:12
  23. [8] bobo23 [*]

    Na houby chodím velice ráda, ale nejím.

    superkarma: 0 10.09.2014, 07:25:58
  24. [7] mvendy82 [*]

    Smaženici dělám zřídka, ale mám ji ráda.

    superkarma: 0 10.09.2014, 07:19:40
  25. [6] manislava [*]

    smaženici jednou za čas můžu-a jelikož manžel nejí kmín,tak si jí hojně posypu já sama kmínem-mnam

    1. na komentář reaguje hubajda — #13
    superkarma: 0 10.09.2014, 07:18:16
  26. avatar
    [5] buldok [*]

    Smaženici mám moc ráda.

    superkarma: 0 10.09.2014, 07:08:52
  27. avatar
    [4] marde [*]

    Přidávám majoránku a někdy i česnekSml16

    superkarma: 0 10.09.2014, 06:55:14
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Jo - zapomněla jsem - dělám na pánvi zásadně odkryté, abych odpařila co nejvíc vody.

    superkarma: 0 10.09.2014, 05:58:29
  29. avatar
    [2] glady [*]

    dělávám stejně,jen houby dusím zvlášť a pak je dávám na cibulku...Sml22

    superkarma: 1 10.09.2014, 05:48:28
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    Dělávám podobně, ale asi dávám víc hub a méně vajec, houby barevně převažují. Já ještě dávám i kmín, a když se vajíčka srazí, zapráším troškou dětské krupičky, aby to nebylo tolik tekuté. A hodně zelené petrželky.Sml20

    1. na komentář reaguje IVECO — #10
    superkarma: 0 10.09.2014, 05:31:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme