Reklama

houby

Houby si uchovejte na zimu, až jich nebudou plné lesy. Ale také si je užívejte v jejich sezóně, kdy je nosíte domů čerstvé a voňavé. Byla by škoda nevyužít toto období naplno a nevyzkoušet ty nejoblíbenější houbové recepty.

Každý má svůj oblíbený houbový recept. Tedy ten, kdo má rád houby. Někdo nedá dopustit na vepřové nebo hovězí plátky na houbách. Jiný si léto nedokáže představit bez smaženice z čerstvých hub. Další má zase rodinný a milovaný recept na tu nejlepší kulajdu.

Co děláte s čerstvými houbami vy? My pro vás máme několik vyzkoušených receptů na ty nejklasičtější houbové dobroty.

houbová smaženice

Houbová smaženice

  • houby :)
  • vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • máslo nebo sádlo
  • cibule
  • kmín

V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo nebo sádlo. Cibuli nakrájíme najemno a vsypeme do rozehřátého tuku na pánvi.

Houby nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce, která nám již zesklovatěla. Maličko stáhneme teplotu a houby osmahneme. Přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Není nutné je podlévat, pustí vodu. Ochutíme kmínem, pepřem a troškou soli. Se solí to nepřeháníme, dochutíme potom i vejce.

Vejce vyklepneme do misky nebo většího hrnku a lehce rozmícháme. Měkké houby jimi zalijeme, lehce osolíme a ihned začneme míchat. Z plotny stáhneme maličko dříve, než jsou vejce úplně ztuhlá.

 

Kulajda

Kulajda

  • 250 g brambor
  • houby podle chuti a momentálního stavu spíže či mrazáku
  • 200 g husté kysané smetany 
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • trochu kmínu
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ocet na okyselení, když se vám zdá málo kyselá od smetany
  • vejce (podle počtu strávníků)
  • vývar

Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.

Brambory spolu s houbami dáme vařit do vývaru, do kterého jsme přidali i všechno koření - kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor. 

V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění. Až jsou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.

Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme pochopitelně raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným.

Důkladně promícháme a už nevaříme.

Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ještě další porce houbových pochoutek. To všechno na našem magazínu...

bramborový guláš s pýchavkou

těstoviny s houbami

kuřecí vývar s houbami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková