Vaření

Houbová sezóna: Jak zamrazit nebo sušit houby?

Houbová sezóna je tady. Určitě na vás na sociálních sítích vyskakují fotky houbových úlovků vašich známých, možná jste už byli sami v lese a donesli jste si pěknou nadílku. Houbové pokrmy jsou velmi oblíbené, jen houby samotné nemají v syrové podobě velkou trvanlivost, musí se co nejdříve zpracovat. Ideálním postupem je sušení nebo zamražení.

houby

Zeptali jsme se naší redaktorky Vaření a foodblogerky Elly, jak zpracovává houby, protože nás toto téma velmi zajímá.

Z jakých hub nejraději vaříš?
Ráda vařím z hub, které posbírám. Nejsem vybíravá. Houby zpracovávám jako mix, netřídím je. Když mám hodně václavek, tak nezapomenu uvařit houbovou omáčku. S václavkami je totiž nejlepší.  

Jak houby zpracováváš, sušíš nebo zamrazuješ?
Houbový úlovek zpracuji na různé způsoby. Část usuším, část podusím a zmrazím, a když mám hodně malinkých houbiček, tak je zavařuji. Ze zbytků a čistých odkrojků vyrábím houbové koření. Odřezky hub usuším a pomelu. Uchovávám v pevně uzavřené sklenici. Tímto kořením potom rozvoníte cokoliv. Polévky, omáčky, omelety, slané koláče. 

Jak ideálně houby zamrazit? Je několik postupů, jaký ti z nich přijde nejlepší?
Když houby mrazím, tak vždycky podušené. Nakrájím je na malé kousky a podusím na sádle. Část rovnou ochutím kmínem, část nechám neochucenou. Takto podušené houby nechám vychladnout, přendám do sáčků nebo do plastových krabiček a zamrazím. Hlavně nikdy nesmím zapomenout popsat si krabičky - kde jsou houby neochucené a kde s kmínem.

Když se houby usuší, jak je ideálně skladovat, aby je nenapadli potravinoví moli?

Dříve se mi bohužel stalo několikrát, že mi pečlivě nasušené houby sežrali moli. Byla jsem pěkně naštvaná. Od té doby mám zaručený postup a nad moly jsem vyzrála. Pořádně vysušené plátky hub nasypu do mikrotenového sáčku, pevně uzavřu a skladuju stejně jako podušené houby v mrazáku. Usušené houby zaberou málo místa a jsou v bezpečí.

houby

Jak zpracovávají houby ostatní z redakce? 

Katka Růžičková: Já houby suším. Pak je dávám do uzavíratelných sklenic kvůli potravinovým molům.

Klára Křížová: Houby, které nesníme, nakrájím na kousky nebo na plátky, osmažím na oleji, případně i na cibulce a rozporcuju do mikrotenových sáčků, ty pak dám do mrazáku.

Jitka Turková: Je je buď usuším, nebo je naložím do octa, do malých skleniček.

Klára Tichá: Houby nesbírám, když mi je někdo dá, tak je hned sním.

Míša Malečková: Houby zamražuju, nejprve po plátkách a pak je sesypu do pytlíčku, aby se mi neslepily.

 

Naše tipy:

Jak správně zamrazit houby?

Když do mrazáku uložíte čerstvé houby, pouze očištěné a nakrájené na kousky, zmrazíte v nich také mykotoxiny, které rozhodně neprospívají lidskému zdraví. Po rozmražení a následné tepelné úpravě v houbách zůstanou a vy je pěkně zkonzumujete. Nemusí vám být zrovna špatně, ale takto upravenými houbami trpí slinivka.

Proto je vhodnější houby očistit, pokrájet na pokud možno stejnoměrné kousky a lehce tepelně zpracovat. Stačí jen na dno hrnce nalít trochu vody, nechat jí zavřít, pět minut houby v této vodě povařit, scedit, nechat vychladnout, uložit do krabičky a zamrazit. Kromě toho, že máte houby zdravě uchované, tak zaberou v mrazáku mnohem méně místa.

Sušené houby - dokonalé aroma

Část hub, především ty bílé, je vhodnější usušit. Mnohem více se rozvine jejich vůně. Houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a sušíme na vzduchu, na sítích. Občas je prohrábneme, aby se usušily rovnoměrně. Dobře usušené houby se musí lámat. Skladujeme je v uzavřené sklenici, aby nenatahovaly vzdušnou vlhkost.

houby

Naše články:

   
28.07.2017 - Vaření - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. avatar
    [23] vladka321 [*]

    Wally — #18Ano děkuji za radu, i když raději použiji plastovou dózu určenou do mrazáku, alespoň nebudu mít strach z rozbití... Ale radou jste se dokonale trefila, poněvadž já bych ten sáček použila 100% už jen pro ušetření místa. Pěkně šup do šuplíku k zelenině a už by byl problém Sml16

    superkarma: 0 29.07.2017, 14:38:46
  2. avatar
    [22] kobližka [*]

    No,tak sušené houby by mě do mrazáku dát nenapadlo.Celý život skladuju sušené houby ve sklenicích s patentním uzávěrem,kde jsou téměř hermeticky uzavřené.A ještě prosypu,jak psala Gerda,pepřem.

    Zamrazuju jedině podušené na sádle,syrové rozhodně ne.

    superkarma: 0 28.07.2017, 19:37:05
  3. avatar
    [21] datura [*]

    Zatím mám v mražáku plno borůvek, ale houby zatím nerostou Sml23

    superkarma: 0 28.07.2017, 17:38:05
  4. avatar
    [20] jarka1234 [*]

    Wally — #15Sml16super nápad, díkySml16Sml67

    Jen doufám, že u nás konečně porostou. Zatím nicSml23

    superkarma: 0 28.07.2017, 15:38:13
  5. [19] babinka [*]

    Wally — #18Souhlasím...jen kdyby už u nás začaly růst...Sml79

    superkarma: 0 28.07.2017, 15:38:01
  6. [18] Wally [*]

    vladka321 — #17Doporučuji dávat do mrazáku raději uzavřené ve sklenici. Jejich pronikavé aroma v pytlíku vám "provoní" celý obsah mrazáku.

    1. na komentář reaguje babinka — #19
    2. na komentář reaguje vladka321 — #23
    superkarma: 0 28.07.2017, 14:36:22
  7. avatar
    [17] vladka321 [*]

    Sušit a následně zamrazit je zajímavá vychytávka - vyzkouším Sml67

    1. na komentář reaguje Wally — #18
    superkarma: 0 28.07.2017, 14:04:43
  8. [16] V19 [*]

    Huby mrazím, suším - keď rastú... žiaľ zatiaľ u nás po hubách ani stopaSml52

    superkarma: 0 28.07.2017, 12:53:54
  9. [15] Wally [*]

    Obalím, na tácu zmrazím, sesypu do pytlíku. A v zimě jsou řízečky z hub jak čerstvé.Sml16Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje jarka1234 — #20
    superkarma: 0 28.07.2017, 12:19:46
  10. avatar
    [14] denkas [*]

    U Tabora nerostou Sml80 Borůvky letos nebyly vůbec a houby zatim ani prasivky. Sml15

    superkarma: 0 28.07.2017, 11:33:45
  11. [13] ivettaa [*]

    U nás se houby suší, mrazí, zavařují a smaží Sml16 Letos jsme z lesa došli bez hub a mokří Sml16 Ale to nás neodrazuje k další návštěvě Sml58

    superkarma: 0 28.07.2017, 11:33:01
  12. avatar
    [12] elly [*]

    Klára Křížová — #8už jedem! :-D

    superkarma: 0 28.07.2017, 10:02:39
  13. [11] MARIE MATEJKOVA [*]

    Prý už někde rostou,tak snad bude na polévku a smaženici. Víc jich stejně mít nebudu. Jinak u nás se jen suší

    superkarma: 0 28.07.2017, 08:59:29
  14. [10] bobani [*]

    nezamrazuji , jen suším

    superkarma: 0 28.07.2017, 08:38:35
  15. avatar
    [9] gerda [*]

    Už jsem zpátky. 3 větší a dvě malé pýchavky - budou řízečky. A kolik jich tam ještě bude! Malé jsem nechala dorůstat.

    superkarma: 0 28.07.2017, 08:37:53
  16. [8] Klára Křížová [*]

    caj60 — #1Brdy hlásí houbové plantáže Sml59

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 28.07.2017, 08:31:40
  17. avatar
    [7] amphora [*]

    kristagg — #3 Sml16 já pravidelně mrazím, nedusím, jen pokrájím a rovnou zamrazím. Dělám to již spoustu let a vždycky mi vydrží zamražené až do příští sezony. Nikdy jsme se z nich neotrávili. Ale fakt je ten, že opravdu během doby skladování nesmí rozmrznout.Takže je mrazím v sáčku v takové dávce, kterou spotřebuji najednou. Letos už mám 8 nových dávek zamražených. Sml22Sml59

    superkarma: 0 28.07.2017, 08:28:48
  18. [6] 511 [*]

    když nerostouSml15

    superkarma: 0 28.07.2017, 08:19:03
  19. avatar
    [5] gerda [*]

    A já si teď půjdu pro pýchavky, které nám po dešti narostly v trávníku před panelákem.Sml36 Tedy správně, pro vatovce obrovské.

    superkarma: 0 28.07.2017, 07:49:01
  20. avatar
    [4] gerda [*]

    Dostávám sušené houby od kolegyně, co se přestěhovala do Jižních Čech a ta sušené houby prosypává mletým pepřem.

    superkarma: 0 28.07.2017, 07:47:50
  21. avatar
    [3] kristagg [*]

    Jak dlouho mohou být uloženy v mrazáku - víte někdo?

    1. na komentář reaguje amphora — #7
    superkarma: 0 28.07.2017, 07:46:37
  22. avatar
    [2] elly [*]

    caj60 — #1Záleží odkud jste. U nás (střední Morava), taky nerostou, ale teď pěkně zalívá, tak snad se to změní. Ale třeba Jeseníky nebo Krkonoše, co mám kamarády, tak dávají houbařských fotek dost.

    superkarma: 0 28.07.2017, 07:31:29
  23. [1] caj60 [*]

    zatím není CO mrazit ani sušit Sml68

    1. na komentář reaguje elly — #2
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #8
    superkarma: 0 28.07.2017, 06:52:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme