Vaření

Houbová pizza - rychlá a chutná

Základní těsto na pizzu už znáte. Ale proč pořád dokola dělat stejné druhy? Využijme sezonní surovinu - houby a připravme skvělou a voňavou pizzu.

pizza s houbami

Mé děti si oblíbily jeden jediný druh pizzy. Pizza těsto s česnekem a posypané sýrem. Občas snesou pod sýrem pár plátků anglické slaniny, ale nic více a nic méně. Ale letošní léto je jiné. Děti s námi sbírají velkou houbovou úrodu, která je téměř v každém lese a o nemilých houbách začínají přemýšlet trochu jinak.

Houby přece voní. Když se suší, když se vaří, když se pečou. Je to voňavý dar přírody, tak ho zkusí vzít na milost. Ne že by jásali třeba nad masem na houbách. Tam jich plave až moc a jsou divně měkké. Ale houby ve smaženici nebo na pizze, to se dá!

A tak já jsem jako matka ráda, že jsem svým konzervativním potomkům opět rozšířila obzory a vám nabízím recept na výbornou pizzu. Těsto je na pět kusů pizzy, které si můžete ozdobit po libosti. Do těsta používám speciální mouku na pizzu, se kterou je pizza výrazně chutnější než z obyčejné hladké mouky.

Suroviny

těsto

  • 1 kg hladké mouky nebo ideálně mouky na pizzu
  • 500 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžičky soli


náplň

  • houby nasbírané v lese - suchohřiby, praváky, babky :-)
  • pár plátků libové anglické slaniny
  • 2 šalotky
  • trochu smetany - místo rajčatového základu
  • pár kousků mozzarelly nebo trochu jiného nastrouhaného sýra

Postup

Do vlažné vody rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme rozpustit. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké a vláčné těsto. To rozdělíme na pět stejných bochánků, které po jednom hodíme do mikrotenového sáčku, který pevně zauzlujeme.

Sáčky dáme do lednice a necháme do druhého dne, přes noc. Těsto bude úžasné, mnohem lepší než kdyby jste pekli pizzu hned.

Na druhý den rozválíme pláty těsta, která dáme na kulatou formu. Okraje pomažeme olejem, ve kterém jsme nechali už od minulého dne rozdrcený česnek. Do středu těsta dáme plátky anglické, plátky hub, které jsme předem podusili a půlkolečka šalotky. Zalijeme trochou smetany, posypeme sýrem a dáme do trouby.

Důležité je, aby byla vyhřátá na maximum. Ideálně horkovzduch. Teplota musí být co nejvyšší. Rošt umístíme do středu trouby. Pizza bude hotová do deseti minut. Záleží na druhu trouby a maximální teplotě, kterou je schopná udělat.

Okraje by měly být zlaté a potom ihned pizzu vyndáme ven.

Dobrou chuť přeje Elly.

1Partnerem rubriky je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK
   
27.08.2014 - Slané pečení - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [45] PEPI11 [*]

    paníliška — #30Plně s Vámi souhlasím. To, že zde někco dodá svůj osvědčený recept je spíš chvályhodné, že se podělí nezištně. Já třeba nové jednoduché recepty vítám, a je na mne jestli je vyzkouším. Takhle se může stát, že na články z Ž-I nebude reagovat nikdo, a bude to jen nudné čtení.

    superkarma: 1 31.08.2014, 16:49:45
  2. avatar
    [44] gerda [*]

    Milé ženy, já jsem sice jinde napsala, že se pod tenhle článek nevrátím, ale nakoukla jsem a vidím, že se vede diskuse dál. Cítím se tedy trochu odpovědná za to, že jsem nechtěně a velmi nerada zavdala příčinu k tomu všemu cirkusu, co tu vypukl. Pročetla jsem si své diskusní příspěvky a stále nechápu, čím jsem paní redaktorku tolik rozlítila? V dobré víře přispět něčím jiným, jsem čekala debatu na téma vaření. A místo toho jsem byla poučena o správném chování. Děkuji tedy za podporu, které se mi tu dostalo a v osobě paní redaktorky jsem si bohužel potvrdila pořekadlo, že není všechno zlato, co se třpytí.

    superkarma: 2 29.08.2014, 09:16:22
  3. avatar
    [43] peetrax [*]

    Libča — #42 vaření je jedna věc, vyjadřování věc druhá. Nevím, čím se živíš, ale kdybych se takto směrem ke klientům/lidem, se kterými spolupracuji nebo jim nabízím cokoliv, ať už jakékoliv služby nebo psaný text, vyjadřovala, tak bych v zaměstnání velice rychle skončila, a navíc s pořádnou ostudou. Tady to ale bohužel zapadá do celkové koncepce bulvárního magazínu pokleslé úrovně, kde padají hranice ve vyjadřování a slušnosti. Holt náš šálek kávy to ale není, proto se čtenářky ozývají.

    To, že každá máme jiný styl kuchyně je OK, pokud to dokáže i paní "redaktorka" uznat. A ne se ofrňovat nad receptem, který není podle jejích vznešených představ. Sml80 Slovesem "kvičet" směrem ke čtenářům se u mě zařadila mezi hysterky, kterým, když docházejí argumenty, tak kolem sebe kopou a jsou tak nějak k politování než k čemukoliv jinému. Opět to vypovídá něco o ní, ne o čtenářkách.

    Ono tu stejně za chvíli nebude na koho kvičet, tak jsou moje výhrady vlastně passé. Sml80

    superkarma: 6 28.08.2014, 21:24:29
  4. avatar
    [42] Libča [*]

    Tak jsem si to cele precetla a priznam se ze mi moc neprislo ze elly by nejak utocila, jelikoz ji znam tak jsem psany text uplne pochopila jak to myslela a verim ze nic zleho tim nesmyslela. Ono psane slovo vyzni jinak nez mluvene. Elly je podle mych zkusenosti uzasna kucharka a znalkyne vim jak kazdy rezept vyzkousi, otestuje a overi nez ho sem nebo kamkoliv da. Kazda z nas varime jinak a mame jiny styl kuchyne, to bych se mohla taky doma urazet kdyz starsi syn rika " Mami stejne to tak dobre nedokazes uvarit jako elly, tak to ani nezkousej" 😃😃 no a ja se neurazim naopak si rikam ze je super kdyz nekdo umi to ci ono bo dela to ci ono jinak. Toz devcata kliiid kolik zla uz na tom svete je 😉

    1. na komentář reaguje peetrax — #43
    superkarma: 0 28.08.2014, 20:42:02
  5. avatar
    [41] glady [*]

    tolik vášní kolem receptu ???? Sml80Sml80nestačím se divit...Sml32

    a pak proč jsou pořád nějaké války....Sml80 prostě kvůli lidské sebestřednosti a neschopnosti přijmout jiný názor.....Sml68

    superkarma: 2 28.08.2014, 11:07:08
  6. avatar
    [40] vopis [*]

    Páni (vlastně dámy), no to je úroveň Sml68

    superkarma: 0 28.08.2014, 10:00:29
  7. avatar
    [39] Ivásek [*]

    ty kráso, mě vomejou z toho, co se tady děje Sml52 Sml52 Sml80

    superkarma: 0 28.08.2014, 09:48:22
  8. avatar
    [38] Eva_CZ [*]

    Slunecna Elly, ten tvuj ti doma nedal, ci co? Nebo ze bys uz sla do prechodu? No, je to mozne.... Sml80Sml22Sml22Sml22Sml22

    Mozna by ses v tom pripade mela na psani uplne vysrat, protoze dnes jsi to proste tezce nezvladla. Sml24

    superkarma: 7 27.08.2014, 22:46:44
  9. avatar
    [37] peetrax [*]

    margot — #35 tak. Sml22 Přitom žena-in jako taková víceméně kopíruje články z bulváru, takže nechápu, proč se místní redaktorka pohoršuje nad Hruškou, ať je jaký chce. Sml15 Ne, tohle jsem fakt nečekala.

    superkarma: 3 27.08.2014, 21:05:07
  10. avatar
    [36] paníliška [*]

    peetrax — #32Asi nevyhrála v Prostřeno, tak si tady chladí žáhu. Sml68

    superkarma: 7 27.08.2014, 20:34:06
  11. avatar
    [35] margot [*]

    elly — #29ve vší úctě jsem velmi překvapena Vašimi reakcemi a útoky, donedávna jste tu byla mojí oblíbenou redaktorkou, ale tohle vůbec nechápu. k Vašemu odsudku "jedů" co používá pro Vás zřejmě plebs a Vašemu ohrnování nosu - tuším zrovna Vy jste tváří jakéhosi vaření s Maggi a pokud se nepletu z Vašeho pera tu byly recepty, co propagovaly výrobky této firmy? takže Váš postoj je dost pokrytecký. a když budu v té chvíli pravdy, Vaše psaní na úrovni bulváru právě o tom Hruškovi apod. je také dost otřesné a povýšené.

    1. na komentář reaguje peetrax — #37
    superkarma: 9 27.08.2014, 20:31:47
  12. [34] Klára Křížová [*]

    Tak uhaste vášně a dejte si něco dobrého k večeři, něco, co vám chutná, protože požitek z jídla přináší slastné pocity Sml16.

    superkarma: 0 27.08.2014, 20:19:15
  13. avatar
    [33] peetrax [*]

    elly — #29 "to očekávám i od druhých" - měla jsem za to, že to tady snad znáš za ty roky a když jsi sem začala psát, tak jsi srozuměna s tím, že tohle je magazín pro široké spektrum lidí, ne pouze pro gurmány a biolesany. Škoda, bývala jsi fajn, než jsi tak nějak podivně zfanfrněla a bůhví proč zpychla. Skoro mi to tady přijde jako léčení komplexů nebo nedoceněnosti - to ale není problém zdejších čtenářek. Sml24 Já už tuhle rubriku číst nebudu, receptů je na netu habaděj a nechat se urážet se můžu nechat zajít po půlnoci do čtvrté cenové. Sml3 Sml53

    superkarma: 7 27.08.2014, 19:43:50
  14. avatar
    [32] peetrax [*]

    paníliška — #30 inu, jaký pán, takový krám. Přeber si to. Sml32

    1. na komentář reaguje paníliška — #36
    superkarma: 1 27.08.2014, 19:31:51
  15. avatar
    [31] peetrax [*]

    elly — #27 proč "kvičet"? Jsi jedna z mých nejoblíbenějších zdejších autorek, ale dnes jsi to ty, kdo vyskakuje, jako by se dělo kdoví co. A to jen čtenářka napsala svůj recept, názor.

    Chytla jsi moresy od pana Kříže, či co? Sml68 Vidím, že to tady jde fakt od desíti pěti na všech frontách. Sml15 Za chvíli si tady celá redakce bude kvičet sama se sebou, s tím slovníkem a postojem možná tak uspěješ u slečny Škaldovic, na nás s tímhletím fakt nechoď. Proč bychom měly chodit někam, kde se na nás osopuje osoba jen proto, že si myslí, že je chytřejší a nedokáže respektovat cizí názor nebo vaření... to konkrétně mě dlouho bavit nebude. Sml23

    superkarma: 10 27.08.2014, 19:31:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] paníliška [*]

    elly — #27 Ano, v houbách umělá éčka nebudou, zato těžkých kovů by se dalo najít dost. Vgetu v kuchyni občas používám a žiju, takže jedovatá asi nebude (pravda, vybírám si) anebo já budu něco jako Kostěj Nesmrtelný.

    Ano, italská pizza se nedělá z vegety a oleje, ale gerda sem dala svůj tip, recept, který má vyzkoušený a vyhovuje jí. Na tom není nic špatného a nevšimla jsem si, že by to bylo zakázáno. Ta, která musí být za každou cenu nejchytřejší, jste, bohužel, Vy, a to dost nevybíravým způsobem. Magazínu tím opravdu škodíte. Kdybych se takto chovala já ke svým klientům, dávno bych byla bez práce a místo vaření se mohla chodit akorát pást.

    A ještě k tématu - gerda dala do těsta olej, Vy na něj anglickou slaninu. Která varianta je zdravější, o tom, myslím, netřeba polemizovat.

    1. na komentář reaguje peetrax — #32
    2. na komentář reaguje PEPI11 — #45
    superkarma: 5 27.08.2014, 15:59:04
  2. avatar
    [29] elly [*]

    gerda — #28Bohužel je trochu škoda, že si dnes někteří čtenáři myslí, že můžou za každou cenu vyjadřovat jakékoliv názory a redaktor si je musí nechat líbit ;-) Jak jsem již několikrát psala, nikoho nenutím, aby podle mě vařil a aby se mu mé recepty líbily. Stejně jako mě se nelíbí styl Hruška a Babica, proto podle nich nevařím a NESLEDUJI je. To očekávám i od druhých.

    A pokud vyznávám zdravou stravu a stěžuji si, že někdo vaří příliš kaloricky, tučně a nezdravě, tak mi přijde divné o pár dní později propagovat těsto nacpané tukem a vegetou. To se, dle mého názoru, více než neslučuje. To by mi potom zavánělo trochu tím, že se za každou cenu snažím být pod každým receptem ta chytřejší ;-)

    1. na komentář reaguje peetrax — #33
    2. na komentář reaguje margot — #35
    superkarma: 1 27.08.2014, 15:29:40
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    elly — #27možná bych se měla rovněž urazit a vrátit míček na druhou stranu stejným způsobem, ale jestliže se zvolily tyto výrazy, už tu dnes skutečně nemám co dělat. Paní redaktorko, uvědomujete si, že zastupujete celou jednu rubriku v hodně čteném magazínu, kterému takto můžete docela uškodit? Ale to už konečně není moje starost. Jsem pouhá čtenářka, která má občas nějaký názor.

    1. na komentář reaguje elly — #29
    superkarma: 4 27.08.2014, 15:17:20
  4. avatar
    [27] elly [*]

    paníliška — #26Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá ;-) Je zvláštní u jednoho receptu kvičet, jak je to kalorické a mastné a u druhého cpát kvanta oleje a jedovaté vegety zbytečně :-)))

    Slaninu máme domácí, takže vím přesně co v ní je. V houbách bych žádná éčka nečekal Sml52 To bych se dost divila... A jaké si koupím sýry, tak si důkladně vybírám a vím co obsahují.

    Italská pizza se nedělá z polohrubé mouky a vegety. Tak to prostě je. Je to jediný správný názor ;-)

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    2. na komentář reaguje paníliška — #30
    3. na komentář reaguje peetrax — #31
    superkarma: 0 27.08.2014, 15:12:44
  5. avatar
    [26] paníliška [*]

    Podle obrázku to spíš vypaá jako slaninová pizza než houbová.

    A k éčkům - copak víte, co vše je ve slanině, co je v těch vlastnoručně sbíraných houbách nebo v sýru? A proč je nutné shodit každý nápad nebo připomínku čtenářky a za každou cenu podávat svůj názor jako ten jediný správný?

    1. na komentář reaguje elly — #27
    superkarma: 2 27.08.2014, 14:37:37
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    ToraToraTora — #24ještěže mají lidi rozum a nenechají si nakukat rozum cizí.

    superkarma: 1 27.08.2014, 12:21:41
  7. avatar
    [24] ToraToraTora [*]

    gerda — #23 Sml52Sml52 To bude dělat jeho druhá nebo třetí žena.

    Hlavně u nás začaly povážlivě mizet trafiky. Na každé zastávce vždycky byla trafika, kde si čtivec zakoupil denní tisk a pomněnka zapomněnka lístek na MHD. Dneska je všude kebab. Před nedávnem byla jakási snaha překopat opuštěnou synagogu na mešitu. Ovšem vzedmula se občanská opozice a peticí jim byla modlitebna zatržena.

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 1 27.08.2014, 12:06:40
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    ToraToraTora — #21na práci zapomeň. Doma budeš!!! Načechrávat trepky živiteliSml32

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #24
    superkarma: 1 27.08.2014, 11:11:55
  9. [22] Pavla_b [*]

    gerda — #20 tak tak, krom posledních dvou dnů kolem Pardubic nepršelo, všechny letní bouřky vždycky odešly pryč, tady jen zahřmělo, zablýsklo a ani kapka. A i po těch deštích teď je půda na zahradě maličko mokrá asi do 15 cm pod povrch a pak sucho sucho.

    superkarma: 0 27.08.2014, 11:07:55
  10. avatar
    [21] ToraToraTora [*]

    gerda — #18 Mno, včera mi přišel katalog ručníků a ložního prádla, tak už jsem si vybrala jeden květovanej model. Z osušky bude nikáb a z cejchy zheftnu casual model do práce. Sml54

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 27.08.2014, 11:07:14
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Pavla_b — #19dejte si do vyhledávače "Na houby" a tam - podle mapky - zjistíte, kde rostou a naopak. Na Pardubicku je prý bída a v lese paradoxně sucho!!

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #22
    superkarma: 0 27.08.2014, 11:01:41
  12. [19] Pavla_b [*]

    kobližka — #15 Všude vážně nerostou, kolem Pardubic nic! A na orlickoústecko jsme nasbírali minulý týden dva košeSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 27.08.2014, 10:54:51
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    ToraToraTora — #17však jo, hned jak jsem to odklepla, mi došlo, že tam chodí nakupovat chlapi!! Jenom. A já bych byla zavřená doma se všemi svými šperkySml52 a čekala na pána tvorstva, až mi přinese jídlo.Sml39 Šabatová včera pokárala školu, která si dovolila požadovat dodržování Školního řádu, takže je to na velice dobré a pro muslimy slibné cestěSml57

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #21
    superkarma: 0 27.08.2014, 10:31:23
  14. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    gerda — #13 Já mám pocit, že za pár let ti ani ten kebab chlap s ručníkem na hlavě neprodá, protože jsi ženská a to je fuj a hybaj k plotně.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 1 27.08.2014, 10:26:32
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    kobližka — #15ano, to potvrzuju. Včera jsme měli kastrol řízků z pýchavek obrovských, které narostly pod dubem před naším barákem.

    superkarma: 0 27.08.2014, 10:25:56
  16. avatar
    [15] kobližka [*]

    Věrulinka — #4 Věrko a chodíš vůbec do lesa?Houby rostou snad všude....

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #19
    superkarma: 0 27.08.2014, 10:17:33
  17. avatar
    [14] vopis [*]

    Elly, díky za recept Sml59

    superkarma: 0 27.08.2014, 10:08:39
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    elly — #10jojo, Hanáci jsou rozežraní a originál pizzu neoceníSml52 - však je to tradiční jídlo chudých Italů a těsto je podle toho. U nás se z okýnka prodávaly napřed bramboráky, pak langoše a teď je v módě pizza nebo hamburgry. Co bude za pár let, nikdo neví. Možná už bude všude jenom kebabSml57 a půjdem si pro něj v burce. Každý si najde to svoje, co mu chutná, já samozřejmě nikomu nic nenutím. Jen se prostě podělím o to, co má úspěch.Sml16

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #17
    superkarma: 2 27.08.2014, 08:17:58
  19. [12] vladka60 [*]

    Mám ráda jakoukoliv pizzu.

    superkarma: 0 27.08.2014, 08:05:13
  20. avatar
    [11] buldok [*]

    Houby mám ráda a pizzu taky, takže dobré spojení chutí.

    superkarma: 0 27.08.2014, 08:00:38
  21. avatar
    [10] elly [*]

    gerda — #8používám speciální italskou mouku na pizzu, která do těsta na pizzu patří Sml24 Takže věřím, že váš slaný koláč si všichni opisují, ale s pizzou to nemá nic společného ;-)

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 27.08.2014, 07:30:54
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    gerda — #8PROTI zásadám - omlouvám se na výpadek textuSml16

    superkarma: 0 27.08.2014, 07:13:16
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    elly — #7však já netvrdím, že tenhle recept je jediný správný. Moje zkušenost je, že každému chutná a každý si toto těsto opisujeSml80 A co se týče éček atd...doufám Elly, že používáte mouku z vlastnoručně namletého obilí z bio zahrádkySml30 - omlouvám se za blbý vtip, ale je velká iluze doufat, že se dá koupit něco zcela zdravého zcela od nulySml58. Pizzu nejíme denně, dávám k ní většinou rajský salát, čili si myslím, že se zásadám zdravé kuchyně až tak neprohřešuju.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 3 27.08.2014, 07:12:05
  24. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #5mastné těsto je zbytečně těžké a kalorické. Navíc s vegetou se zbytečnými éčky a umělou chutí navíc... Raději vařím z opravdových surovin...

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 1 27.08.2014, 07:05:19
  25. avatar
    [6] elly [*]

    Věrulinka — #4fakt ne? My jsme byli na dovolené v Jeseníkách a tam jsme o ně zakopávali. U nás (přelom Valašska a Hané Sml52 ), rostou taky, ale méně...

    superkarma: 0 27.08.2014, 07:03:26
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    elly — #3jojo, možná to není pravé italské, ale opravdu je skvělá a každý chce recept. Já mám radši mastnější těstoSml80

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 27.08.2014, 07:00:51
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Ještě houby, tady letos nerostou Sml15

    1. na komentář reaguje elly — #6
    2. na komentář reaguje kobližka — #15
    superkarma: 0 27.08.2014, 06:53:52
  28. avatar
    [3] elly [*]

    gerda — #1 tak tohle je všechno, jen ne recept na pizzu. To by italové hleděli. Zbytečně složité a pizza se z polohrubé mouky nedělá. Vegeta do těsta na pizzu? No tedy... Sml68

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 27.08.2014, 06:53:30
  29. [2] MagdaN [*]

    hmm, díky za tip, myslím že vyzkoušíme

    superkarma: 0 27.08.2014, 06:17:19
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    Houbovou pizzu naši kluci taky milujíSml22. Těsto dělám trochu jinak - 60 dg polohrubé mouky, 3 dl teplého mléka, 50 g droždí, 1 PL lžíce cukru (na kvásek), 1 a 1/2 dl oleje, 1/2 PL lžíce sypké Vegety, 1 PL oregana, 1 čajová lžička soli. Z tohoto množství vyválím udělám 4 pizzy.

    I na houbovou náplň nasypu oregano, bez něj se žádná pizza neobejde! Je výborné, když se můžou náplně obměňovat a houbová patří k těm nejlepšímSml67

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 27.08.2014, 05:42:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme