houby

Houbová sezona se musí naplno využít. Vyzkoušejte další skvělý recept z naší sbírky ověřených polévek. Zahřejí, zasytí a zachutnají. Třeba po takové procházce v lese, kdy si donesete plný košík hub.

Protože už jste si určitě všimli, že houby rostou po celé republice. V Čechách, hlavně v těch jižních, trochu více. Na Moravě začínají, ale po výpravě na houby už se ani tady houbaři nevrací s prázdnou.

Suroviny

  • 450 g lesních hub (může být směs)
  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla

houbový krém

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme cibulku. Tu můžeme pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chceme a jak se nám podaří. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékáme asi tři minuty a potom přidáme většinu hub, pokrájených na silnější plátky. Necháme si asi jen tak pět hub na ozdobu.

Houby v hrnci opékáme asi pět minut. Mícháme. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Přidáme na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté houby a brambory zalijeme vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijeme 1 litr. Promícháme, ztlumíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny.

houbový krém

Uvařeno. Odstavíme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme.

Ozdobíme houbami, které jsme si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky nebo kostičky a opekli mezitím, co se nám vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Horké podzimní polévky na váš stůl

bramborová houbová

kmínová polévka

podzimní polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama