Novinky

Houbařům za odměnu aneb dobrou chuť!

Dobré ráno všem! Taky si často lámete hlavu, co připravit rodině dobrého k obědu nebo na večeři? Také já „tento problém“ řeším pořád dokola. :) A teď jsem narazila na velmi chutný recept. A protože jsme poctivě houbařili a máme nasušené plody lesa, zajímají mne hlavně recepty s houbami. Navíc je mám velmi ráda a můžu je jíst pořád.

Takže, milé čtenářky, chci se s vámi o něho podělit. Sice není z mojí hlavy, ale proč se neinspirovat. Svou inspiraci jsem našla v časopise Apetit. Určitě i vám bude pokrm chutnat. :)

ape

Ingredience:
750 gramů středních brambor, dobře omytých a nakrájených na silné plátky
sůl a pepř
1 velká cibule
6 velkých hub nakrájené na plátky (lze nahradit i žampiony)
4 vepřové kotlety
200 ml smetany na vaření 12%
4 lžíce nahrubo nastrouhaného sýra gouda
3 snítky tymiánu

Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Do hlubokého pekáčku vyskládejte plátky brambor, osolte a opepřete. Pak navršte kolečka cibule, přidejte houby, snítky tymiánu a nakonec přidejte opepřené a osolené kotlety. Zalijte vše smetanou a pečte asi 45 minut.

2. Když jsou brambory skoro měkké, zvyšte mírně teplotu a pekáček odkryjte, aby maso zezlátlo. Asi pět minut před vytažením posypte povrch sýrem a zapečte do zlatova.

A jaké pokrmy máte z hub rády vy? Pište do diskuze. A autorka receptu, který se bude líbít nejvíce, získá malou odměnu.

   
15.10.2014 - Redakční novinky - autor: Lucie Ulmanová

Komentáře:

  1. avatar
    [20] blanca [*]

    streamline — #10 včera jsem zkoušela a je to naprosto vynikající, díky za recept Sml67Sml20

    superkarma: 0 21.10.2014, 11:01:50
  2. [19] Ondu [*]

    znám, bez hub... ale hned bych si dala , ještě jsem neobědvala Sml23

    superkarma: 0 15.10.2014, 14:19:11
  3. avatar
    [18] DanaD [*]

    ja delavam takovou min tucnou variantu.. neco jako zapekane brambory

    den dopredu si uvarim brambory ve slupce

    a v den pripravy si napred podusim houby - nejlepsi je smes.. klasicky na trose sadla s kminem a na druhe panvicce tak cca 3 cibule nakolecka.. restuju pomalu do zlatohneda, nesmi byt spalene spis karamelizovane. no a pak vrstvim do vymazaneho pekacku.. brambory houn´by cuíbulku koncim bramknory nahore pokladu lupinky masla a dam zapect do trouby.. je tomoc dobre a docela levne joidlo....

    superkarma: 0 15.10.2014, 12:54:21
  4. avatar
    [17] blanca [*]

    Rikina — #14 toho jsem si vůbec nevšimla Sml52Sml52 tolik nemáme snad ani v celém sklepě na celý rok Sml30

    superkarma: 0 15.10.2014, 12:40:11
  5. [16] IVECO [*]

    Rikina — #14 Sml30Sml30Sml30 budu muset nějaký brambor ještě přikoupitSml30Sml30

    superkarma: 0 15.10.2014, 12:18:11
  6. avatar
    [15] glady [*]

    Rikina — #14 jééé, to sem si nevšimla....to ale bude obídků Sml67

    superkarma: 0 15.10.2014, 12:12:27
  7. [14] Rikina [*]

    cituji z receptu:

    ...750 kg středních brambor, odbře omytých...

    Opravdu? 750 kg? Vaříte pro armádu? Sml57 Nebo jen po sobě nečtete... Sml80

    1. na komentář reaguje glady — #15
    2. na komentář reaguje IVECO — #16
    3. na komentář reaguje blanca — #17
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:51:24
  8. [13] hopsmops [*]

    Milujeme houby cela rodina

    superkarma: 0 15.10.2014, 11:41:58
  9. [12] setury [*]

    Sml16 Pokrmy z hub vařím ráda hlavně kulajdu, miluju tu vůni a protože vedle klasické konzumace si rádi smlsnem hlavně u televize, ostatně na toto téma tady včera vyšel článek, přidávám recept na jednu variantu večerního baštění. Místo přesolených brambůrek a křupek volím hlívu ústřičnou. Je zdravá, dodává tělu vitamíny a posiluje imunitu Sml36, což teď na podzim právě potřebujeme. Houbičku nakrájím na proužky, přidám česnek a obalím v mouce, na malém množství oleje osmažím a jsou vynikající Sml67. Když česnek obměníme za chilli papričku nebo jiné koření, tak máme různé variace chutí kdo má co rád. Takovéhle "brambůrky" si rádi ukuchtí i děti samy a pak jim i víc chutnají Sml22, když se podílí na jejich výrobě.

    superkarma: 0 15.10.2014, 11:09:45
  10. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Recept chválím a někdy vyzkouším.

    Dneska u nás bude květákSml16,roste mi na zahrádce.Sml16

    superkarma: 0 15.10.2014, 10:11:06
  11. avatar
    [10] streamline [*]

    Podělím se s Vámi o receptík. který jsem nedávno vyzkoušela na doporučení své kolegyňky z práce a musím říct, že jsme si doma opravdu pošmákli Sml20 Barevné houby (základem jsou houby, grilovaná zelenina a kuskus) - na cca 3 porce je potřeba: 300g čirůvek dvoubarvých (nebo jiné pevné houby - jedlé:-) ), 100g kuskusu, 150ml vývaru, 250g očištěných a nakrájených paprik (nejlépe od každé barvy trochu), 100g nakrájené cukety, 1 větší cibule žlutá a 1 větší cibule červená, 1-2 šalotky, 3-4 stroužky česneku (raději větší a české), 1-2 chilli papričky, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, černý pepř (čerstvě namletý je super), tymián (také lepší čerstvý) nebo provensálské bylinky, kmín, pažitka na ozdobení, 4-5 plátků Schwarzwaldské šunky pro masožrouty :-) Postup: Připravíme horký vývar (ideálně domácí, rosolovitý z kelímku je přijatelný, bujónu z kostky se vyhneme a vegetariáni ať použijí zeleninový). Kuskus připravíme podle návodu - nedáme do osolené vody, ale do horkého vývaru, přidáme 1 lžíci oleje, zakryjeme a po 5 minutách promícháme a je hotovo. Nakrájenou a očištěnou zeleninu (papriky, cibuli a šalotku, cuketu) dáme na rozpálenou grilovací pánev (není nutná, ale jde to na ní lépe) se 2 lžícemi oleje, osolíme, opepříme, okmínujeme a prohazujeme a grilujeme cca 7-8 minut. Přidáme tymián, nakrájenou chilli papričku, rozmačkaný česnek nakrájený na plátky, masožrouti navíc přidají nakrájenou šunku a grilujeme ještě 2-3 minuty. Souběžně orestujeme na zbylém oleji očištěné a na plátky nakrájené houby, podlijeme trochou vývaru a přiklopené podusíme a v závěru je odryjeme, aby se tekutina odpařila. Kuskus, houby a zeleninu spolu promícháme a ozdobíme nakrájenou pažitkou. Lze podávat teplé i studené.

    1. na komentář reaguje blanca — #20
    superkarma: 0 15.10.2014, 09:55:30
  12. avatar
    [9] marianaant [*]

    Recept je prima, ale nejsou ty houby, u nás opravdu nic nerostlo a neroste.Sml15Sml15

    superkarma: 0 15.10.2014, 09:06:00
  13. [8] Maria28 [*]

    blanca — #6 Také jsem tento recept dělala, ale na mě jsou zapékaná jídla se smetanou dost těžká.

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:53:44
  14. [7] Jakubka [*]

    když byla řeč o těch sušených houbách, tak dám "k dobru" rodinný recept na houbové fleky - na 100 g másla podusit předem namočené sušené houby (plný velký hrnek), ovegetovat. Nakonec do směsi přidat kousky vařeného uzeného, já dávám obraná uzená kuřecí stehna. Uvařit šitoké Babiččiny nudle a vše smíchat, nezapékat. Krásně to klouže do krku a je to moc dobré!

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:48:43
  15. avatar
    [6] blanca [*]

    dobrý tip, vlastně takhle dělám zapečené kotlety ve šlehačce, jen tady jsou houby a tymián navíc. Ale určitě vyzkouším, může to být moc dobré Sml67

    1. na komentář reaguje Maria28 — #8
    superkarma: 0 15.10.2014, 08:40:50
  16. [5] dadma [*]

    Přeji příjemný den.U nás je mlhavě-smogově a prší.

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:39:03
  17. avatar
    [4] dasena [*]

    Krásné ráno, dělám něco podobnéhoSml16

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:37:57
  18. avatar
    [3] ekleinovka [*]

    Hezké ráno všem - no, tyhle brambory peču - ale s kuřecím a se žampioy - protože hub tolik nenasbírámeSml16,ale jídlo je to opravdu vynikající - což mne inspirovalo k tomu, že jsem je už dlouho nedělala, takže v pátek už vím, co uvařím Sml16Sml16 - a s houbama!

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:36:45
  19. avatar
    [2] glady [*]

    krásné ráno přeju všem Sml16

    recept vypadá velmi dobře, asi ho vyzkouším...Sml59

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:27:56
  20. avatar
    [1] marde [*]

    Hezké deštivé ránoSml16

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:18:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme