Vaření

Houbařská sezona je v plném proudu! Víte jak houby zpracovat?

Houbařská sezona je v plném proudu. Sběrači a milovníci hub se radují a vyrážejí do lesů za vidinou plných košíků a velké zásoby na zimu. Úspěšnost se liší podle krajiny, ve které na houby vyrážíte, podle štěstí a znalosti tajných houbařských místeček.

Důležitá je samozřejmě znalost jedlých, nejedlých a jedovatých hub. Kdo houby nezná, musí sebou do lesa vzít někoho, kdo poradí. Když tedy víte jaké houby sbírat a navíc jste měli štěstí a přinesli si plné koše hub, musíte řešit co s nimi.

houby

Z čerstvých hub většina lidí neodolá smaženici, která povýší obyčejná míchaná vajíčka na něco dokonalého a neodolatelného. Když začnou hříbky, dusící se na másle, vonět po kuchyni, sbíhají se všem sliny.

Houbové přebytky pak můžeme zpracovat různými způsoby. Část hub usušíme, část uložíme v mrazáku a pevné, zdravé houby můžeme naložit do sklenic.

Jak správně zamrazit houby?

Když do mrazáku uložíte čerstvé houby, pouze očištěné a nakrájené na kousky, zmrazíte v nich také mykotoxiny, které rozhodně neprospívají lidskému zdraví. Po rozmražení a následné tepelné úpravě v houbách zůstanou a vy je pěkně zkonzumujete. Nemusí vám být zrovna špatně, ale takto upravenými houbami trpí slinivka.

Proto je vhodnější houby očistit, pokrájet na pokud možno stejnoměrné kousky a lehce tepelně zpracovat. Stačí jen na dno hrnce nalít trochu vody, nechat jí zavřít, pět minut houby v této vodě povařit, scedit, nechat vychladnout, uložit do krabičky a zamrazit. Kromě toho, že máte houby zdravě uchované, tak zaberou v mrazáku mnohem méně místa.

Sušené houby - dokonalé aroma

Část hub, především ty bílé, je vhodnější usušit. Mnohem více se rozvine jejich vůně. Houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a sušíme na vzduchu, na sítích. Občas je prohrábneme, aby se usušily rovnoměrně. Dobře usušené houby se musí lámat. Skladujeme je v uzavřené sklenici, aby nenatahovaly vzdušnou vlhkost.

Kousek lesa ve sklenici

Nakládané houby nemá rád každý. Mají svou specifickou chuť a nehodí se úplně do všech houbových jídel, které vás napadnou. Jsou však dokonalou pochoutkou třeba k obloženému talíři.
K nakládání se hodí houby zdravé, tvrdé, bez červíků a plísně. Doporučujeme naložit je do octového nálevu.

1

Partnerem rubriky je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK
   
09.09.2014 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [11] Jandywoman [*]

    Bez hub ve své kuchyni nedám ani ránu, celá rodina je milujeSml16

    superkarma: 0 21.11.2014, 22:38:02
  2. [10] marilka [*]

    Velmi doporučuji vyzkoušet i kvašení jak na to viz http://www.rady-kutilum.com/kvasene-houby-1474

    Jsou chutnější a pevnější než houby v octu a mají víc využití. Taky je lze naložit do soli (povařit v slané vodě, opláchnout, nacpat do sklenic, zavřít a dlouho sterilovat). U nás půlka hub je vždy sušených a zbylá půlka z většiny kvašená nebo solená a jen mimumum jde do nezdravého octa.

    superkarma: 0 14.09.2014, 16:25:43
  3. avatar
    [9] delfi.na [*]

    Většinou suším, ale docela mě zaujala varianta první, povařit, scedit a zamrazit. Zrovna včera jsem dostala várku hub, takže aspoň vím, co s nimi. Díky za tip Sml67

    superkarma: 0 09.09.2014, 14:07:19
  4. avatar
    [8] kobližka [*]

    rendvo — #7 To se musí umět,aby slizké nebyly Sml58Sml16

    superkarma: 0 09.09.2014, 13:19:34
  5. avatar
    [7] rendvo [*]

    houby suším i zamražuji, ale ty nakládané ve sklenici ráda nemám jsou takové slizkéSml16

    1. na komentář reaguje kobližka — #8
    superkarma: 0 09.09.2014, 12:12:23
  6. [6] Zuza70 [*]

    dasena — #2Dělám to úplně stejně, tak že souhlasím s tebou Sml67

    superkarma: 0 09.09.2014, 12:10:35
  7. avatar
    [5] hubajda [*]

    prvni varku jsem podusila a dala do mrazaku druhou jsem omyla a pokrajela dala do mrazaku coz nevim zda je dobre a byla bych rada za kazdou zkusenost s houbama v mrazaku a treti varku jsem zavarila

    superkarma: 0 09.09.2014, 10:43:54
  8. avatar
    [4] Milala [*]

    Já jěště, když vím,že budu chtít houby konzumovat za tři až sedm dní a nechci je dávat do mrazáku,tak je podusím na sádle a potom je dám do sklenice a vychladlé do lednice. Potom jenom odebírámSml22

    superkarma: 0 09.09.2014, 09:19:11
  9. [3] AlčaD [*]

    Zmražujeme také tak, jen teda už nezcezujeme ani neproplachujeme :-/

    superkarma: 0 09.09.2014, 09:18:16
  10. avatar
    [2] dasena [*]

    Zamrazení hub děláme přesně tak, očistíme, svaříme ve slané vodě a scedíme, propláchneme a jsou krásně čistounké, studené dám do mrazáku a polévka není tak tmavá, když vidím úplně hnědou houbovou polévku, asi bych jí nepozřelaSml23

    1. na komentář reaguje Zuza70 — #6
    superkarma: 0 09.09.2014, 09:00:45
  11. [1] manislava [*]

    nestíhám jít na houby,takže nemám co zpracovávat-ale poradila bych siSml79

    superkarma: 0 09.09.2014, 07:18:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme