Vaření

Houbařská sezona je v plném proudu! Jak houby zpracovat?

Houbařská sezona je v plném proudu. Sběrači a milovníci hub se radují a vyrážejí do lesů za vidinou plných košíků a velké zásoby na zimu. Úspěšnost se liší podle krajiny, ve které na houby vyrážíte, podle štěstí a znalosti tajných houbařských místeček.

Důležitá je samozřejmě znalost jedlých, nejedlých a jedovatých hub. Kdo houby nezná, musí sebou do lesa vzít někoho, kdo poradí. Když tedy víte jaké houby sbírat a navíc jste měli štěstí a přinesli si plné koše hub, musíte řešit co s nimi.

houby

Z čerstvých hub většina lidí neodolá smaženici, která povýší obyčejná míchaná vajíčka na něco dokonalého a neodolatelného. Když začnou hříbky, dusící se na másle, vonět po kuchyni, sbíhají se všem sliny.

Houbové přebytky pak můžeme zpracovat různými způsoby. Část hub usušíme, část uložíme v mrazáku a pevné, zdravé houby můžeme naložit do sklenic.

Jak správně zamrazit houby?

Když do mrazáku uložíte čerstvé houby, pouze očištěné a nakrájené na kousky, zmrazíte v nich také mykotoxiny, které rozhodně neprospívají lidskému zdraví. Po rozmražení a následné tepelné úpravě v houbách zůstanou a vy je pěkně zkonzumujete. Nemusí vám být zrovna špatně, ale takto upravenými houbami trpí slinivka.

Proto je vhodnější houby očistit, pokrájet na pokud možno stejnoměrné kousky a lehce tepelně zpracovat. Stačí jen na dno hrnce nalít trochu vody, nechat jí zavřít, pět minut houby v této vodě povařit, scedit, nechat vychladnout, uložit do krabičky a zamrazit. Kromě toho, že máte houby zdravě uchované, tak zaberou v mrazáku mnohem méně místa.

Partnerem diskuse je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

1

Sušené houby - dokonalé aroma

Část hub, především ty bílé, je vhodnější usušit. Mnohem více se rozvine jejich vůně. Houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm a sušíme na vzduchu, na sítích. Občas je prohrábneme, aby se usušily rovnoměrně. Dobře usušené houby se musí lámat. Skladujeme je v uzavřené sklenici, aby nenatahovaly vzdušnou vlhkost.

Kousek lesa ve sklenici

Nakládané houby nemá rád každý. Mají svou specifickou chuť a nehodí se úplně do všech houbových jídel, které vás napadnou. Jsou však dokonalou pochoutkou třeba k obloženému talíři.
K nakládání se hodí houby zdravé, tvrdé, bez červíků a plísně. Doporučujeme naložit je do octového nálevu.

   
04.10.2013 - Vaření - autor: (red)

Komentáře:

  1. [7] y [*]

    Zrovna dnes jsme byli v lese. Úlovek nic moc,ale stačilo to na nějaký řízek z hub. Bylo toho tolik,že jsme se přejedli.A zítra budu vařit hovězí na houbách a v neděli houbovou polévku.

    Kdo na houby nechodí,tak by mohl namítat,že toho bylo dosti.

    Každý rok se těšíme,až začnou houby růst,ale letos byl takový rok,že se nechodilo z lesa s plnými košíky.

    superkarma: 0 04.10.2013, 22:06:37
  2. [6] Pavla_b [*]

    gerda — #5 já je vařímSml22

    hodně uvařit je třeba i hřib modrák - je těžce stravitelný, u někoho může dojít k nevolnosti a zvracení

    superkarma: 0 04.10.2013, 13:24:26
  3. avatar
    [5] gerda [*]

    Pavla_b — #4 ale na ty václavky skutečně bacha, zasyrova jsou lehce jedovaté, potřebují delší přípravu než ostatní.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #6
    superkarma: 0 04.10.2013, 13:13:04
  4. [4] Pavla_b [*]

    gerda — #3 já před zavářením vařím asi 20 minut všechny houby ve vodě s trochou octa, scedím, plním do skleniček, zalévám vařícím lákem, zavíčkuju, hotovo, drží, nekazí se a chutnajíSml22

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 04.10.2013, 13:08:17
  5. avatar
    [3] gerda [*]

    Pavla_b — #1 budeš se divit, v pondělí jsme domů donesli úplně čerstvé václavky, a do druhého dne jsem na pár z nich uviděla plíseň na kloboučku. Někdo by si možná nevšiml.Sml15 Co se týče václavek - jsou naprosto jedinečné naložené v kyselém nálevu. Malé, zavinuté tvrdé kloboučky. Ale před zavařením se musí nechat přejít varem a vodu z nich scedit. Jinak budete sami sebe potkávat ve dveřích wcSml52, jakou chytnete hnačku!

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #4
    superkarma: 0 04.10.2013, 12:28:55
  6. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    3mm silné plátky? takové brzdy? Sml52 

    Jinak milé houbařky a milí houbaři. Do neděle probíhá v královehradeckém muzeu výstava hub s každodenně čerstvými úlovky. Bude to jako vždy super. Přijdˇte  se pokochat i pro radu.

    superkarma: 0 04.10.2013, 10:32:04
  7. [1] Pavla_b [*]

    Předevčírem jsem tři skleničky hub zavařila, něco se suší, ostatní se snědlo - bedly na kmíně, růžovky  a větší hříbky obalené a usmažené a z kotrče "drš´tková" polévka.

    Tahle věta z článku mě pobavila: "K nakládání se hodí houby zdravé, tvrdé, bez červíků a plísně." Tak snad obecně nosíme domů a konzumujeme houby zdravé, bez červíků a plísní, ne?Sml30Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 04.10.2013, 08:24:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme