Vaření

Hotovky versus vaření

Potýkám se s tím pokaždé, když vyrážíme na dovolenou, pod stan nebo na chalupu.

Mí rodiče, co si pamatuji, řešili výlety, vandry i dovolené v kempech konzervami s hotovým gulášem, lečem a paštikami, k čemuž jsme potřebovali pak už jen kotlík, otvírák, lžíci a přikousnout chleba. Stejně tak si živě vybavuji naše sousedy, kteří nejen, že se do svého žlutého žigulíku povinně zouvali, kromě otce-řidiče, jež měl výsadu řídit v papučích, ale také před každým výletem či dovolenou navařili jídlo pro všechny do zásoby, pečlivě zavařili do sklenic a poté je na dovolené do poslední zbaštili. Takže my jsme dlabali z jednoho hrnce a připadalo nám to super, oni dlabali z porcelánových talířů domácí svíčkovou s knedlíkem a byli také maximálně spokojení.

Dnešní doba nahrává nejen zastáncům konzerv, ale i těm, kteří mají v oblibě jídla už hotová. Na cesty nebo i k použití v domácí kuchyni je k dispozici nepřeberné množství polotovarů i hotových jídel.  Zatímco náš národ se s tímto způsobem stravování teprve seznamuje a sžívá (řekla bych, že velmi dobře a rychle, a nemyslím tím konzervy s lečem a maďarským gulášem), v zahraničí už hospodyňky kolikrát ani jiný způsob přípravy jídel neznají. Tím však netvrdím, že ženy v zahraničí vůbec nevaří.

Věděly jste, že

-          na trhu je v současnosti k dostání více než dvě stě druhů hotových jídel či polotvarů včetně zahraničních kuchyní počínaje svíčkovou, koprovou omáčkou, gulášem, plněnými paprikami s rajskou omáčkou, knedlem, zelem, vepřem, přes exotickou kuchyni v podobě gyrosu, kung-paa, číny s ryží až po italské lasagne, nejrůznější těstoviny a pizzy?

-          jídla dostanete jak chlazená, tak i zmrazená, sterilovaná v konzervách či sklenicích, i známé pytlíky instantních směsí?

-          cena těchto hotových jídel i polotovarů je celkem příznivá, pohybuje se od 25,- Kč do 80,- Kč za 2-3 porce?

 Výhody „hotovek“
-   úspora času (většina jídel je do 10–15 minut hotová)
-    minimum ušpiněného nádobí (s tím spojená úspora energie i vody)
-    dlouhá trvanlivost jednotlivých výrobků (můžete dlouhodobě skladovat, avšak po otevření musíte zkonzumovat co nejrychleji)
-    jednoduchost přípravy (zvládnou i děti či manžel)
-    u většiny výrobků i chutnost

 Nevýhody „hotovek“
-   snad jedinou je použití konzervačních látek, které však už nejsou pravidlem – stále častěji se na našem trhu objevují hotová jídla bez jejich použití
-   obsahují-li glutaman sodný, není vhodné tyto výrobky podávat dětem do tří let

Při nákupu zmrazených hotových jídel či polotvarů si dobře prohlédněte obal, neměl by být namrzlý, ale suchý a čistý. Jakákoliv námraza či led signalizují výkyvy teplot, kterými výrobek prošel. Nepoužívejte ani v rámci úspor konzervy s nafouklými víčky, obsahují totiž zdraví nebezpečný botulin (tzv. klobásový jed), a to i přesto, že ještě výrobek neprošel záruční lhůtou. Kontrola doby spotřeby je snad samozřejmostí.

Musím říct, že ráda sáhnu po náročném dni i na chatě po hotovém jídle či polotovaru, ale dědův guláš je dědův guláš. Nebo ne?

 
   
08.10.2004 - Sezona - autor: Eliška

Komentáře:

  1. avatar
    [26] terezalah [*]

    nekupuji ...

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:33:44
  2. [25] jithule [*]

    nekupuji

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:59:12
  3. avatar
    [24] ivory [*]

    konzervační látky, moc soli...nene, radši uvařit, hotovky jen ve výjimečných případech

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:12:35
  4. avatar
    [23] hubajda [*]

    kupuji jen listove testo ,mrazenou zeleninu,ryby,

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:05:53
  5. avatar
    [22] hubajda [*]

    nemam rada hotovky Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml68

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:03:15
  6. [21] lucsej [*]

    co si asi tak vybrat?

    superkarma: 0 18.07.2009, 19:54:36
  7. avatar
    [19] Suzanne [*]

    Miluju bramborovou kaši z pytlíku, tu "opravdovou" už jsem pár let nedělala. A těstoviny Dobrý hostinec, střihnout smetanou a mňam...

    superkarma: 0 10.10.2004, 21:56:06
  8. avatar
    [18] Landriel [*]

    Já z polotovarů miluju bramboráčky do trouby, pizzu a pak mraženou zeleninu, listové těsto a občas nějaké ty plněné knedlíky. Pytlíkovky a konzervy nerada, a se sklinkama nemám moc zkušeností.

    superkarma: 0 10.10.2004, 17:24:04
  9. avatar
    [15] Luciš [*]

    Petique: přesně, táta mi vykládal, jak v 67mém jedli konzervy ze zásob druhé světové

    superkarma: 0 08.10.2004, 13:11:26
  10. avatar
    [13] Midsummer [*]

    Výběr je možná větší - spletla jsem se asi 2x, možná 3x v posledních asi 10ti letech. A vždy: nechutné, hnusné, nepoživatelné. To je tedy lepší vyrobit nějakou rychlovku typu např. míchaná vajíčka. Dřív možná nebyl takový výběr, ale pamatuji si z různých výletů a čundrů, že obsah "hotovek" byl nesrovnatelěn chutnější (a to prosím bez přidání brambor, vajec, těstoviny, zelenina a koření ). Takže tedy, ač nemám ráda když vařením ztratím příliš mnoho času, který jinak můžu využít mnohem lépe, tak u mně tedy "hotovky" rozhodně nemají místo.

    superkarma: 0 08.10.2004, 12:45:42
  11. avatar
    [12] gerta [*]

    Tak hotová jídla jen v krajní nouzi.Nají se člověk,ale žádný požitek.Není nad domácí vývařovnu.

    superkarma: 0 08.10.2004, 12:22:24
  12. avatar
    [11] sunnynka [*]

    sasa: to mi vadí taky Hlavně na instantních těstovinách

    superkarma: 0 08.10.2004, 11:27:39
  13. avatar
    [10] sunnynka [*]

    já když kupuju hotovky, tak většinou mražené a ještě si je dotvořím . Můj má třeba moc rád masové knedlíčky v rajské omáčce od Nowaco (myslím), a já do té hotové omáčky ještě nakrájím ze čtyři čerstvé rajčata a podusím

    superkarma: 0 08.10.2004, 11:18:30
  14. [9] Sasa [*]

    mě vadí 2-3 porce a přitou se nají jeden. A to nejsme žraví, fakt! A navíc nic moc chuťově, snad jen pissa, ta špagetka a konec. Mám to doma jen když je krizovka.

    superkarma: 0 08.10.2004, 10:58:05
  15. avatar
    [8] šája [*]

    Hotovky jsou prima někam ven na čundr.....a děti jednou za prázdniny na glutman taky neumřou

    superkarma: 0 08.10.2004, 10:36:02
  16. avatar
    [5] Petique [*]

    No, brácha tadyty hnusy tahal z vojny. Takže ne, děkuji.

    superkarma: 0 08.10.2004, 08:01:00
  17. avatar
    [4] Ladia [*]

    A věděly jste že - hotovky dopadly v testu velmi bídně http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2004M229T05A

    superkarma: 0 08.10.2004, 07:59:46
  18. avatar
    [2] Tanzi [*]

    Můj muž občas nosí z práce tzv.mražáky..to ale jsou norm.jídla co ten den kuchyně uvařila jako teplou stravu..jenom část se dá zamrazit. Nosí to i celkem za slušnou cenu /kolem 25kč/..a tak když je honička, nebo nevím co jim dát k večeři je to šikovně při ruce. Vzpomínaly jsme nedávno na auditku na tzv čínské vepřovky..pamatujete?? ty byly vynikající!!!!!!!!!!to co se prodává dnes se nedá srovnat. O ostatních konzervách nic nevím, protože je nekupuju. Vlastně ani ty dnešní vepřovky..stačilo se splést 1x.

    superkarma: 0 08.10.2004, 07:13:29
  19. avatar
    [1] zonan [*]

    Nedávno jsem viděla německý dokument (Spektrum nebo Discovery) o výrobě hotových jídel pro hypermarkety. Konkrétní část se týkala něčeho, co mělo obsahovat rajčata. Tedy, rajčata to nevidělo ani z rychlíku. Všechno čistá chemie. Tým ochutnávačů zjišťoval, zda se jídlo chuťově blíží přírodnímu produktu. Náklady na výrobu prostě musí být co nejnižší. Po zhlédnutí onoho dokumentu budu dál vařit a hotovky nechám raději v obchodech.

    superkarma: 0 08.10.2004, 06:58:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme