Díky předpřipraveným těstům hospodyňky během příprav na Vánoce ušetří čas, který by jinak strávily sháněním surovin na jejich domácí výrobu a následnou přípravu. Takto budou mít možnost zakoupit již hotová těsta a soustředit se pouze na samotné pečení a zdobení vlastního cukroví. „Všechna těsta jsou vyráběna podle tradiční domácí receptury táborskou pekárnou Domita,“ říká Jana Vokálová, manažerka zodpovědná za kategorii lahůdek společnosti Tesco a dodává: „Jejich velkou výhodou oproti domácím těstům je snadné rozválení během zpracování. To je zajištěno přesně dodržovaným postupem výroby a zejména pak kvalitním strojovým promícháním.“

Těsto vám v ledničce vydrží 2 až 3 týdny od jeho nákupu. Součástí rozšířeného sortimentu vánočních potravin bude i prodej vanilkových a čokoládových krémů do cukroví, polev, náplní a fondánů. Ty bude pro Tesco připravovat pražská Smetanová cukrárna.

LINECKÉ TĚSTO (300 g, 26,90 Kč)

TescoTextové pole: V nabídce Tesco naleznete: těsto linecké 300 g, 26,90 Kč; těsto na vanilkové rohlíčky 300 g, 26,90 Kč; těsto kokosové 300 g, 26,90 Kč; těsto kakaové 300 g, 26,90 Kč; těsto kombinované (šachovnice) 300 g 34,90 Kč; těsto oříškové 300 g, 26,90 Kč; těsto perníkové s medem 500 g, 54,90 Kč. Kromě těst budou k dostání pro přípravu cukroví například vanilkový a čokoládový krém, mléčná a kakaová poleva, fondán a ovocné náplně.Mezi nejvíce oblíbené vánoční pochoutky patří linecké cukroví se zavařeninou. Z lineckého těsta snadno vytvoříte nejrůznější tvary
a navíc skvěle chutná.

TIPY – TRIKY PŘI PEČENÍ A ZDOBENÍ CUKROVÍ

  • Křehké těsto na vanilkové rohlíčky se bude lépe tvarovat, když ho posypeme jemně umletými mandlemi.
  • Před vykrajováním cukroví můžeme formičky poprášit hladkou moukou. Cukroví se tak na formičky či tvořítka nepřilepí.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Chceme-li předejít popraskání cukroví při pečení, můžeme vložit do trouby menší hrnec s vodou.
  • Každého zaujme lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, pokud cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.
  • Srazí-li se čokoládová poleva, přidáme do ní lžíci horké vody a důkladně promícháme.
  • Srazí-li se máslový krém, dáme misku s krémem do hrnce s vařící vodou, a když začne tuk řídnout, odstavíme ho a znovu vyšleháme.
  • Med do perníčků nesmí být zkrystalizovaný, jinak by těsto znehodnotil.
  • Na slepování „ředíme“ marmeládu citrónovou šťávou (nebo rumem), tak aby se dobře roztírala. Cukroví má pak pikantnější chuť a je měkké – těsto „natáhne“ z marmelády vlhkost.
  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do

5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.

  • Pokud chceme, aby cukroví zvláčnělo, můžeme do krabice, ve které ho skladujeme, vložit jablko.
  • Jestliže nechceme, aby cukroví určené k odležení chytilo různé pachy, vyložíme krabice alobalem.

TRADIČNÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

LINECKÉ TĚSTO

TescoVánoční linecké se zavařeninou

Z lineckého těsta vyválíme plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme různé tvary (kytičky, srdíčka, hvězdičky…) a odsazujeme na čisté plechy. U poloviny cukroví vykrojíme střed. Pečeme při 180 °C cca 8 minut. Těsto je upečené, pokud začíná zespoda mírně hnědnout. Po upečení a vychladnutí kusy s vykrojeným středem posypeme moučkovým cukrem. Poté spojujeme obě části (spodní kousek a horní pocukrovaný) se zavařeninou. Doporučujeme rybízovou.

TĚSTO NA VANILKOVÉ ROHLÍČKY

TescoRohlíčky s tmavou polevou

Těsto rozdělíme na dílky o hmotnosti 10 g. Z nich vyválíme válečky a na čistém plechu formujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme při 180 °C, a to cca 8 minut. Rohlíčky jsou hotové, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Dokonale vychladlé kousky namáčíme do poloviny
ve tmavé cukrářské polevě.

KOKOSOVÉ TĚSTO

TescoKokosové pracny

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na pracny, pečeme při 180 °C cca
10 minut. Pracny jsou upečené, pokud začínají zlátnout. Po upečení a vyklopení ihned obalujeme v moučkovém cukru.

Kokosové košíčky

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na košíčky, pečeme při 180 °C cca 10 minut. Košíčky jsou upečené, pokud začínají zlátnout. Po upečení, vyklopení a důkladném vychladnutí plníme. Nejdříve na dno košíčku dáme malé množství višňové náplně
a zakryjeme vrstvou krému (například vyšlehaná nutela s máslem v poměru 1:1). Nakonec naplněný košíček posypeme kokosem.

KAKAOVÉ TĚSTO

TescoKakaové dortíky s mandlí

Těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm, pečeme při
180 °C cca 8 minut. Kolečka jsou upečená, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po upečení
a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Horní kolečko potáhneme tmavou polevou
a dozdobíme ještě před ztuhnutím mandlí.

KOMBINOVANÉ TĚSTO

TescoKostky s kakaovým krémem

Vychlazené hranoly z kombinovaného těsta krájíme nožem na plátky cca 4 milimetry a pečeme při 180 °C cca 8 minut. Jednotlivé kostky jsou upečené, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po důkladném vychladnutí slepujeme máslovým kakaovým krémem.

OŘÍŠKOVÉ TĚSTO

TescoPlněné ořechy

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na ořechy, pečeme při 180 °C cca 10 minut. Ořechy jsou hotové, pokud začínají zlátnout. Po upečení, vyklopení a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým kakaovým krémem. Polovinu plněného ořechu namočíme do tmavé cukrářské polevy.

Oříškové dortíky

Těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm, pečeme při 180 °C cca 8 minut. Kolečka jsou upečená, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po upečení a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Horní kolečko potáhneme cukrovou polevou a dozdobíme ještě před ztuhnutím oříškem.

PERNÍKOVÉ TĚSTO S MEDEM

TescoPerníčky s cukrovou polevou

Propracované těsto vyválíme na plát o tloušťce 4 – 6 milimetrů a vykrajujeme různé tvary. Pokud chceme perníčky použít ke zdobení vánočního stromečku, můžeme rovnou při vykrajování oddělit střed. Pečeme při 220 – 235 °C, po dobu cca 4–7 minut. Perníčky jsou upečené, pokud jsou zespoda mírně hnědé. Po důkladném vychladnutí perníčky zdobíme cukrovou polevou.

Reklama