Vaření

Hotová těsta ušetří čas při pečení vánočního cukroví

Díky předpřipraveným těstům hospodyňky během příprav na Vánoce ušetří čas, který by jinak strávily sháněním surovin na jejich domácí výrobu a následnou přípravu. Takto budou mít možnost zakoupit již hotová těsta a soustředit se pouze na samotné pečení a zdobení vlastního cukroví. „Všechna těsta jsou vyráběna podle tradiční domácí receptury táborskou pekárnou Domita,“ říká Jana Vokálová, manažerka zodpovědná za kategorii lahůdek společnosti Tesco a dodává: „Jejich velkou výhodou oproti domácím těstům je snadné rozválení během zpracování. To je zajištěno přesně dodržovaným postupem výroby a zejména pak kvalitním strojovým promícháním.“

Těsto vám v ledničce vydrží 2 až 3 týdny od jeho nákupu. Součástí rozšířeného sortimentu vánočních potravin bude i prodej vanilkových a čokoládových krémů do cukroví, polev, náplní a fondánů. Ty bude pro Tesco připravovat pražská Smetanová cukrárna.

LINECKÉ TĚSTO (300 g, 26,90 Kč)

TescoTextové pole: V nabídce Tesco naleznete: těsto linecké 300 g, 26,90 Kč; těsto na vanilkové rohlíčky 300 g, 26,90 Kč; těsto kokosové 300 g, 26,90 Kč; těsto kakaové 300 g, 26,90 Kč; těsto kombinované (šachovnice) 300 g 34,90 Kč; těsto oříškové 300 g, 26,90 Kč; těsto perníkové s medem 500 g, 54,90 Kč. Kromě těst budou k dostání pro přípravu cukroví například vanilkový a čokoládový krém, mléčná a kakaová poleva, fondán a ovocné náplně.Mezi nejvíce oblíbené vánoční pochoutky patří linecké cukroví se zavařeninou. Z lineckého těsta snadno vytvoříte nejrůznější tvary
a navíc skvěle chutná.

TIPY – TRIKY PŘI PEČENÍ A ZDOBENÍ CUKROVÍ

  • Křehké těsto na vanilkové rohlíčky se bude lépe tvarovat, když ho posypeme jemně umletými mandlemi.
  • Před vykrajováním cukroví můžeme formičky poprášit hladkou moukou. Cukroví se tak na formičky či tvořítka nepřilepí.
  • Ideální teplota pro získání dorůžova propečeného cukroví je 180 °C. Při nízké teplotě vytéká tuk, při vysoké zase těsto rychle zhnědne, ale není upečené.
  • Chceme-li předejít popraskání cukroví při pečení, můžeme vložit do trouby menší hrnec s vodou.
  • Každého zaujme lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, pokud cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky.
  • Srazí-li se čokoládová poleva, přidáme do ní lžíci horké vody a důkladně promícháme.
  • Srazí-li se máslový krém, dáme misku s krémem do hrnce s vařící vodou, a když začne tuk řídnout, odstavíme ho a znovu vyšleháme.
  • Med do perníčků nesmí být zkrystalizovaný, jinak by těsto znehodnotil.
  • Na slepování „ředíme“ marmeládu citrónovou šťávou (nebo rumem), tak aby se dobře roztírala. Cukroví má pak pikantnější chuť a je měkké – těsto „natáhne“ z marmelády vlhkost.
  • Cukroví by mělo být upečené v takovém předstihu, aby se v chladu (maximálně do

5 °C) dobře proleželo a chutě a náplně se prolnuly.

  • Pokud chceme, aby cukroví zvláčnělo, můžeme do krabice, ve které ho skladujeme, vložit jablko.
  • Jestliže nechceme, aby cukroví určené k odležení chytilo různé pachy, vyložíme krabice alobalem.

TRADIČNÍ RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

LINECKÉ TĚSTO

TescoVánoční linecké se zavařeninou

Z lineckého těsta vyválíme plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme různé tvary (kytičky, srdíčka, hvězdičky…) a odsazujeme na čisté plechy. U poloviny cukroví vykrojíme střed. Pečeme při 180 °C cca 8 minut. Těsto je upečené, pokud začíná zespoda mírně hnědnout. Po upečení a vychladnutí kusy s vykrojeným středem posypeme moučkovým cukrem. Poté spojujeme obě části (spodní kousek a horní pocukrovaný) se zavařeninou. Doporučujeme rybízovou.

TĚSTO NA VANILKOVÉ ROHLÍČKY

TescoRohlíčky s tmavou polevou

Těsto rozdělíme na dílky o hmotnosti 10 g. Z nich vyválíme válečky a na čistém plechu formujeme do tvaru rohlíčků. Pečeme při 180 °C, a to cca 8 minut. Rohlíčky jsou hotové, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Dokonale vychladlé kousky namáčíme do poloviny
ve tmavé cukrářské polevě.

KOKOSOVÉ TĚSTO

TescoKokosové pracny

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na pracny, pečeme při 180 °C cca
10 minut. Pracny jsou upečené, pokud začínají zlátnout. Po upečení a vyklopení ihned obalujeme v moučkovém cukru.

Kokosové košíčky

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na košíčky, pečeme při 180 °C cca 10 minut. Košíčky jsou upečené, pokud začínají zlátnout. Po upečení, vyklopení a důkladném vychladnutí plníme. Nejdříve na dno košíčku dáme malé množství višňové náplně
a zakryjeme vrstvou krému (například vyšlehaná nutela s máslem v poměru 1:1). Nakonec naplněný košíček posypeme kokosem.

KAKAOVÉ TĚSTO

TescoKakaové dortíky s mandlí

Těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm, pečeme při
180 °C cca 8 minut. Kolečka jsou upečená, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po upečení
a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Horní kolečko potáhneme tmavou polevou
a dozdobíme ještě před ztuhnutím mandlí.

KOMBINOVANÉ TĚSTO

TescoKostky s kakaovým krémem

Vychlazené hranoly z kombinovaného těsta krájíme nožem na plátky cca 4 milimetry a pečeme při 180 °C cca 8 minut. Jednotlivé kostky jsou upečené, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po důkladném vychladnutí slepujeme máslovým kakaovým krémem.

OŘÍŠKOVÉ TĚSTO

TescoPlněné ořechy

Propracované těsto vmáčkneme do klasických formiček na ořechy, pečeme při 180 °C cca 10 minut. Ořechy jsou hotové, pokud začínají zlátnout. Po upečení, vyklopení a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým kakaovým krémem. Polovinu plněného ořechu namočíme do tmavé cukrářské polevy.

Oříškové dortíky

Těsto vyválíme na plát o tloušťce cca 4 milimetry, vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm, pečeme při 180 °C cca 8 minut. Kolečka jsou upečená, pokud začínají zespoda mírně hnědnout. Po upečení a důkladném vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Horní kolečko potáhneme cukrovou polevou a dozdobíme ještě před ztuhnutím oříškem.

PERNÍKOVÉ TĚSTO S MEDEM

TescoPerníčky s cukrovou polevou

Propracované těsto vyválíme na plát o tloušťce 4 – 6 milimetrů a vykrajujeme různé tvary. Pokud chceme perníčky použít ke zdobení vánočního stromečku, můžeme rovnou při vykrajování oddělit střed. Pečeme při 220 – 235 °C, po dobu cca 4–7 minut. Perníčky jsou upečené, pokud jsou zespoda mírně hnědé. Po důkladném vychladnutí perníčky zdobíme cukrovou polevou.

   
22.11.2012 - Vaření - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [97] Myskdalen [*]

    KOMBINOVANÉ TĚSTO

    http://zena-in.cz/media/2012/11/22/tes6....Kostky s kakaovým krémem

    Nemůžu letos nikde sehnat...

    superkarma: 0 13.12.2014, 22:35:32
  2. [96] Karfigolka [*]

    Přesně tak, já jsem si na vánoční cukroví našla pár receptů, které mě skutečně zaujaly a letos je určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 23.10.2014, 11:54:55
  3. [95] magies [*]

    Pouze vlastní těstoSml59

    superkarma: 0 09.01.2013, 00:09:19
  4. [94] sludka [*]

    Určitě bych si hotové těsto nekoupila. Zase to nedá tolik práce udělat si vlastní.Sml16Sml16

    superkarma: 0 19.12.2012, 23:31:06
  5. avatar
    [93] Yannize [*]

    tak letos přišla chvilka, kdy jsem nad kupovným i uvažovala. co mně se všechno stalo při přípravě domácího těsta na perníčky, to zoufalství a vztek, a k tomu skoro zničená kuchyň Sml30

    superkarma: 0 23.11.2012, 17:25:59
  6. [92] planda0 [*]

    Perníčky u nás zdobí dcerka

    superkarma: 0 23.11.2012, 14:31:49
  7. avatar
    [91] navia [*]

    Těsta si dělám sama. Jedou jsem těsně před vánoci koupila těsto na perníčky, protože dcerka byla malá, chtěla si něco vykrájet a nazdobit a já už neměla čas se dělat s těstem a tohle perníkové už měli za polovinu. Něco tak hnusného jsem v životě nejedla, vůbec to nemělo perníkovou chuť, u medu to ani neleželo...Sml43 Prostě, víckrát to zkoušet nebudu, ačkoliv uznávám, že to mohlo být firmou a od jiné může být fajn. Ale vánoce jsou jednou za rok, vloni jsme už s holkou jely jak kombajn, já jí to vážila a než jsem navážila další těsto, tak ona mělo to první v hroudě. Kdybych měla robot, tak to vůbec neřeším, to pak je otázka pár minut. Ale nevejde se mi do kuchyňky, tak jsem pořád na vážkách - koupit/nekoupit Sml30 Pekárnu mám, ale to by mě kleplo, čekat než se to umíchá... to to mám v ruce rychleji.

    superkarma: 0 23.11.2012, 07:59:43

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [90] kapkamore [*]

    těsta si dělám sama..

    superkarma: 0 22.11.2012, 23:32:39
  2. avatar
    [89] Krupová [*]

    kupuji během roku jen listové. Na vánoce si dělám těsto sama

    superkarma: 0 22.11.2012, 23:14:16
  3. avatar
    [88] nelysek [*]

    Občas si hotová těsta koupím, kromě listového je ale raději dělám sama... když už peču, tak se vším všudy.

    superkarma: 0 22.11.2012, 23:02:33
  4. avatar
    [87] tajnostii [*]

    to néSml23

    superkarma: 0 22.11.2012, 22:52:15
  5. [86] DCOlga [*]

    Těsta si dělám sama, kupuji pouze listové.

    superkarma: 0 22.11.2012, 22:51:51
  6. avatar
    [85] hubajda [*]

    marilka — #63 take listove kupuji ale jen to jinak vse si doma delam

    superkarma: 0 22.11.2012, 22:48:35
  7. avatar
    [84] hubajda [*]

    kukátko — #29 jo je to dobre jen ja pouzivam tu orechovou ta je lepsi na krem chutove nez ta obyc delam spicky linecke kolecko a nahoru natocenej krem a polevane cokoladou

    superkarma: 0 22.11.2012, 22:45:33
  8. [83] Evuš [*]

    Hotové těsto jsem nikdy nezkoušla, cukrovíčko peču sama, většinou osvědčené.

    superkarma: 0 22.11.2012, 22:11:48
  9. avatar
    [82] ala 312 [*]

    svoje domácí nejlepšíSml22

    superkarma: 0 22.11.2012, 21:48:47
  10. avatar
    [81] arminka [*]

    nevím ,zatím jsem si těsto vždy dělala sama... ale všechno je jednou poprvé Sml54

    superkarma: 0 22.11.2012, 20:42:23
  11. [80] Jarulka [*]

    není nad svoje domácí těsto, cukr taky ubírám všude Sml16

    superkarma: 0 22.11.2012, 19:59:02
  12. avatar
    [79] kobližka [*]

    Holky,neříkejte,že příprava těsta nezabere žádný čas,to zase malinko kecáteSml30....vyloupat,namlít oříšky,rozbordelovat kuchyň Sml30,pak zase všechno uklidit.A když si děláte třeba 5 těst najednou,chce to taky svůj čas...

    superkarma: 0 22.11.2012, 19:58:36
  13. avatar
    [78] kobližka [*]

    ekleinovka — #59 Od "oka" dělám spoustu věcí,ale vánoční cukroví ne,to poctivě vážím.Všechno chce svoje.

    superkarma: 0 22.11.2012, 19:56:10
  14. [77] olinka55555 [*]

    Jednou jsem koupila v Makru a těsta byla docela dobrá. Ale mám před Vánoci nejvíc práce, takže se mi i stalo, že jsem nepekla vůbec. Pokud peču, udělám si těsta sama podle receptů, které mám od mámy, protože žádné jiné prostě nemá tu chuť, na kterou jsem u cukroví zvyklá:-)))) Navíc dnes, kdy má hodně hospodyněk i domácí pekárnu, je výroba těsta bez problému. Nepoužívám Heru, jenom máslo.

    superkarma: 0 22.11.2012, 19:13:51
  15. [76] musilovahana [*]

    datura — #75

    Mně také připadají sladká. Ve všech receptech třetinu cukru ubírám a osvětšilo se mi to.

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:27:08
  16. avatar
    [75] datura [*]

    Taky si dělám těsta sama, kupované mi přijdou moc sladká Sml80

    1. na komentář reaguje musilovahana — #76
    superkarma: 0 22.11.2012, 18:20:29
  17. avatar
    [74] Makynka [*]

    Udělat těsto je zrovna to nejmenší. Když nemám čas tak si buď rovnou objednám hotový cukroví a nebo si dělám všechno sama.

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:18:15
  18. [73] jukl [*]

    těsta si dělám sama

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:12:49
  19. [72] hannika [*]

    Já kupované nezatracuji. Většinou 2-3 kusy koupím a mám s nimi jen dobré zkušenosti. Ostatní si dělám sama, výsledek - no většinou ujdou, někdy jsou lepší, někdy ne. Mě drobné cukroví moc nebaví. Čím víc se snažím, tím hůř dopadnou ... Sml15

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:08:32
  20. avatar
    [71] karlak [*]

    Raději si dělám svoje.

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:08:04
  21. [70] salynka01 [*]

    hotová těsta nikdy nekupuji, domácí je domácí Sml22 a zadělat těsto zas tolik času nezabere... A navíc to neobsahuje žádné éčka, barviva, aroma a další....

    superkarma: 0 22.11.2012, 18:01:49
  22. [69] dadma [*]

    Mám moc dobrý recept na perníčky.Budu ho muset vložit.Získala jsem ho od jedné paní, které je více než 80 let.

    superkarma: 0 22.11.2012, 17:56:15
  23. [68] musilovahana [*]

    Na vánoční cukroví si nikdy těsta nekupuji.

    superkarma: 0 22.11.2012, 17:14:59
  24. avatar
    [67] gerda [*]

    dasena — #65 však já to taky psala s ironií, proto ten čertík.Sml58

    superkarma: 0 22.11.2012, 17:04:25
  25. [66] doginka [*]

    Já také listové kupujiSml16

    superkarma: 0 22.11.2012, 17:03:40
  26. avatar
    [65] dasena [*]

    gerda — #60 nj, ale konzervanty, to se mi nelíbíSml23

    1. na komentář reaguje gerda — #67
    superkarma: 0 22.11.2012, 16:23:28
  27. avatar
    [64] bonda [*]

    Peču ty kostky a podobné válečky, to se nikomu doma udělat nepodaří, obdivují mě pak, jak jsem šikovná. Kupovaná těsta se chutí vůbec neliší od doma dělaných.

    superkarma: 0 22.11.2012, 15:37:00
  28. [63] marilka [*]

    blesksoft — #51 listové je snad jediná výjimka Sml22 ale ono nejde ani tak o těžkost jako o pracnost

    1. na komentář reaguje hubajda — #85
    superkarma: 0 22.11.2012, 15:36:45
  29. [62] FAXÍK [*]

    těsto si vyrábím sama, nekupuji ho

    superkarma: 0 22.11.2012, 15:24:11
  30. avatar
    [61] gerda [*]

    blesksoft — #51 pokud chceš na trubičky, zkoušela jsem těsto snadné - 1 strouhaný ztužený tuk (250 g), 1 tekutá šlehačka, 1 žloutek, špetka soli, 400 g polohrubé mouky. Všechno zpracovat do hladkého bochánku a v mikrotenu nechat do příštího dne v chladu. Pak rozděl na 4 části a vyvaluj postupně obdélníkové těsto, rozkrájet na pruhy a navinout na trubičky. Je spolehlivé - samozřejmě ale nelístkuje!

    superkarma: 0 22.11.2012, 14:43:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme