Vaření

Horké zimní nápoje: inspirace z trutnovska

Město Trutnov nemá v zimě díky blízkosti Krkonoš nouzi o sněhovou nadílku. Kouzelná podhorská krajina nabádá k pěším i běžkovým výletům mezi stromy obtěžkanými sněhovou peřinou, po kterých je vždy příjemné zahřát se v některé z trutnovských kaváren či hospůdek. A čím jiným, než některým z tradičních zimních nápojů?

Krkonošská medovina - hřejivá tradice

horké nápojeProkřehlé tělo spolehlivě zahřeje horký nápoj, nejlépe s kapkou něčeho silnějšího. Trutnovské hospůdky nabízejí jak zimní klasiku, tedy svařené víno, ale také nápoje s medovinou. Krkonošská medovina je tradiční krajovou „medicínou“, jež vzniká v malé obci Rudník nedaleko Vrchlabí z kvalitního krkonošského medu. Působí jako přírodní antibiotikum, mírní trávicí potíže a celkově posiluje organismus. Je možné ji přidávat do čaje, nebo v čisté podobě ohřát na teplotu mezi 50 - 60°C. Medovina by se nikdy neměla vařit, aby se nezničily její blahodárné složky. Najde uplatnění i v přípravě sladkostí a marinád. Horkou medovinu podáváme ve sklenici bez stopky nebo ve skleněném hrníčku. Nebo ji můžeme po vzoru Irů vychutnávat z hliněných pohárů.

Trutnovské - medové jablko

horké nápojeNa přípravu potřebujeme:
1dcl jablečného džusu

1dcl medoviny
skořici

Do kastrůlku dáme jablečnou šťávu, přidáme kousek skořice a medovinu. Pomalu zahříváme, až je směs horká, dáváme však pozor, aby se nevařila. Nalijeme do silnostěnné sklenice a ozdobíme plátkem jablka. Na zdraví!

Historie medoviny

horké nápojeMedovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením roztoku medu a vody. Patří mezi nejstarší alkoholické nápoje, určitě starší než pivo a víno. Vyráběla se ve všech civilizacích a na různých místech světa, není tedy typickým nápojem pouze Čechů nebo Keltů. Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, moudrosti, odvahy a síly a jako taková se přednostně podávala králům a hrdinům. Lidé věřili, že má účinky afrodiziaka. Vzhledem k tomu, že med byl vždy vzácnou surovinou, byla i medovina ve starověku a středověku určena především pro panovnické dvory, slavnostní příležitosti apod. Později se rozšířila i do měst, kde byly běžné šenky medné a vinné. Když Karel IV. zavedl u nás pěstování vinné révy, byla postupně medovina vytlačována vínem a také pivem. V posledních letech však její obliba opět stoupá.

Jde to i bez promile

Těm, jimž alkohol nic neříká, a také malým návštěvníkům, kteří se potřebují zahřát po stavění sněhuláka či koulovačce v mrazivém krkonošském vzduchu, udělá dobře horké pitíčko se zázvorem.
Oddenek s nevábným vzhledem v sobě po oloupání skrývá žlutý šťavnatý střed, který je pro své prohřívající účinky velmi vhodný právě v zimním období, ať už čerstvý, sušený či kandovaný.horké nápoje

Zázrak z podzemí

Nikdo přesně neví, jak dlouho lidstvo používá zázvor. Mnozí soudí, že rostlina původem z jihovýchodní Asie může být jednou z nejstarších kulturních plodin. Slovo označující zázvor dokonce podle lingvistů patří mezi nejstarší dochovaná slova. Do Evropy se tento kořen ostře nasládlé a hřejivé chuti dostal s arabskými kupci, pravidelný obchod probíhal od 9. století. Od té doby se zázvor objevoval v receptech po celé Evropě. Používá se čerstvý, nakládaný nebo sušený a namletý. Pro své prohřívající účinky je vynikající jako přísada do zimních horkých nápojů.

Trutnovská - hrušková zázvoráda

horké nápojeNa přípravu potřebujeme:
2 dl hruškového džusu
asi 2 cm zázvoru
mletá skořice

Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme do hruškového džusu a ohřejeme pod bod varu. Můžeme, avšak nemusíme přecedit a nalijeme do sklenice či hrníčku. Posypeme špetkou mleté skořice a podáváme.

Zdroj: TZ

   
28.12.2011 - Sezona - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [27] arminka [*]

    Sml16medovinou také nepohrdnu ...

    superkarma: 0 28.12.2012, 22:17:26
  2. [26] magic11 [*]

    medovinku já ráda Sml67

    superkarma: 0 28.12.2012, 20:10:59
  3. [25] free [*]

    V Beskydech jsem dostala vařonku ... nedá se popsat chuť ale má to grády.

    superkarma: 0 28.12.2012, 19:02:19
  4. [24] anina4 [*]

    zakoupila jsem dnes zázvor i hruškový džus a udělala si zázvorádu, je vynikající,chutná

    superkarma: 0 28.12.2012, 17:54:31
  5. avatar
    [23] daska59 [*]

    Co se šmrncne kolem medu, všechno je dobré Sml16

    superkarma: 0 28.12.2012, 17:21:39
  6. avatar
    [22] delfi.na [*]

    zsuzsika — #20 nápodobně, s tím hruškovým džusem to může být dobrá kombinace

    superkarma: 0 28.12.2012, 13:28:15
  7. avatar
    [21] Žofie [*]

    Kdyby mi to tak někdo podal už hotové ve sklenici Sml30

    superkarma: 0 28.12.2012, 13:17:24
  8. avatar
    [20] zsuzsika [*]

    dala bych si tu zázvoráduSml22

    1. na komentář reaguje delfi.na — #22
    superkarma: 0 28.12.2012, 11:30:43
  9. avatar
    [19] dasena [*]

    jen tak malého panáčkaSml30

    superkarma: 0 28.12.2012, 10:24:50
  10. [18] jithule [*]

    štamprle medoviny klidně na chut.

    superkarma: 0 28.12.2012, 09:31:17
  11. [17] anina4 [*]

    zázvorový čaj dělám,asi zkusím s hruškovým  džusem

    superkarma: 0 28.12.2012, 08:50:18
  12. avatar
    [16] Kytinkak [*]

    zázvorový čaj i chutnáSml67

    superkarma: 0 28.12.2012, 07:13:14
  13. avatar
    [15] lenig [*]

    děláme si svaříčka nebo grog, dokonce manžel letos dělal i vánoční punč,ale vypili ho hosté, mně to nechutnalo...já jsem spíš na zázvorový nebo rakytníkový čaj Sml67Sml59

    superkarma: 0 28.12.2012, 06:45:36
  14. avatar
    [14] ekleinovka [*]

    Medovinu bych si klidně dala, ale jen pro chuť,slaďáky nemusím

    superkarma: 0 28.12.2012, 06:28:57
  15. [13] lidicka [*]

    Nápoje vypadají chutněSml22

    superkarma: 0 28.12.2012, 06:16:27
  16. avatar
    [12] tepito [*]

    nemám ráda nic teplýho-barbarsky bych si vše vychladilaSml16

    superkarma: 0 28.12.2012, 05:43:53
  17. avatar
    [11] hubajda [*]

    medovinu mam moc rada

    superkarma: 0 28.12.2012, 05:38:01
  18. [10] jerenika [*]

    Věrulinka — #3 i my :)

    superkarma: 0 28.12.2012, 01:23:04
  19. avatar
    [9] Jindriska8 [*]

    Medovinu v zimě přidáváme do čajeSml22

    superkarma: 0 28.12.2012, 01:06:56
  20. avatar
    [8] saruz [*]

    medové jablko bych si dala

    superkarma: 0 28.12.2012, 00:55:12
  21. [7] MichaelaPol1 [*]

    Hrušková zázvoráda? tak to slyším poprvé

    superkarma: 0 06.04.2012, 12:02:02
  22. avatar
    [6] Lubička [*]

    mám doma od vánoc jednu láhev medovinky,tak bych mohla něco připravit pro návštěvu.Sml22

    superkarma: 0 01.04.2012, 14:54:37
  23. avatar
    [5] kobližka [*]

    Zlatá medovina je moc dobrá.Ale jen tak občas Sml55

    superkarma: 0 28.12.2011, 19:39:47
  24. avatar
    [4] honzik101 [*]

    medovina mi také chutná, přestože alkohol nemusím

    superkarma: 0 28.12.2011, 12:25:27
  25. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    medovinu můžu Sml22Sml30

    1. na komentář reaguje jerenika — #10
    superkarma: 0 28.12.2011, 10:02:09
  26. [2] lidicka [*]

    Na vánočních trzích jsem ochutnala poprvé medovinu - byla moc dobráSml22

    superkarma: 0 28.12.2011, 06:38:38
  27. [1] stripek.stesti [*]

    Jejdamane, zase mi delate chute :-)) tyhle asi vyzkousim oba, i kdyz na ne neni ta spravna zima, zatim :-)

    superkarma: 0 28.12.2011, 00:38:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme