Zdraví

Holka krev a mlíko

Mléko a mléčné výrobky patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku. Často se však vyskytuje otázka, zda je mléko užitečné, či škodlivé. Většina z nás tuto otázku považuje za zbytečnou, protože obecně platí, že je mléko zdravé a užitečné. Ano, ale jen za určitých podmínek.

Kvalita
Základním předpokladem, aby nebylo mléko škodlivé, jsou zdravé dojnice krmené nezávadným krmivem. Mléko pak musí být správně ošetřeno a technologicky zpracováno, nesmí být znečištěno ani při výrobě ani z obalů, a v neposlední řadě musí být také správně konzumováno. Při současné úrovni ošetření mléka před uvedením do oběhu jej už není nutné převařovat. Po otevření obalu je třeba mléko co nejdříve zkonzumovat, či krátkodobě uchovat v chladničce.

Ve výživě hraje mléko významnou roli nutriční (výživovou), ochrannou i detoxikační (odstraňuje jedovaté látky). Obsahuje řadu významných, jinak obtížně dosažitelných látek. Z nutričního hlediska se jedná zejména o mléčné bílkoviny, především o tzv. syrovátkové nebo „sérové“ bílkoviny a dále o kasein.

Význam
Mléčné bílkoviny jsou – stejně jako bílkoviny slepičího vejce – vysoce biologicky hodnotné. Světovou zdravotnickou organizací jsou brány jako standard biologické hodnoty pro hodnocení bílkovin, protože se svým složením nejvíce blíží bílkovinám lidským (s koeficientem 0,97 až 0,98).

Obsah bílkovin v mléce činí v průměru 3,4 % (z toho 2,8 % kaseinu, 0,5 % albuminu a 0,1 % globulinu). Biologicky cenné jsou především sérové bílkoviny. Kasein, kterého je nejvíce, vykazuje u člověka ochrannou funkci pro jaterní buňky a značně ovlivňuje růst. Je hlavní bílkovinou obsaženou v tvarohu.

Zastoupení bílkovin v mléce, dále zinku a lysozymu se podílí na zvýšení obranyschopnosti organizmu. V mléce se vyskytují také polypeptidy a malé množství nukleotidů. I tyto látky se podílejí na ochranných pochodech v organismu.

Pozor na tuk!
Při spotřebě mléka a mléčných výrobků je nejzávažnějším problémem z výživového hlediska obsah tuku. Mléčný tuk a tedy i máslo obsahuje nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin ve srovnání s jinými běžně užívanými živočišnými tuky. Část těchto nasycených mastných kyselin je snadno stravitelná. Další nasycené mastné kyseliny však mohou způsobit při vyšší spotřebě zdravotní rizika onemocnění srdce a cév. Nenasycené mastné kyseliny jsou v mléce zastoupeny kyselinou olejovou a z vícenenasycených mastných kyselin, kterých je v mléčném tuku 1 až 5 %, má hlavní zastoupení kyselina linolová.

Máslo obsahuje 230 až 250 mg cholesterolu ve 100 gramech, tvaroh ale pouze 5 až 9 mg ve 100 gramech. Plnotučné mléko obsahuje 110 až 140 mg cholesterolu v 1 litru, nízkotučná mléka zhruba o tolik méně, o kolik je snížen podíl tuku v mléce. Je však nutné připomenout, že mléko nemá žádný vliv na zvyšování hladiny cholesterolu, dokonce mléko s dvouprocentním obsahem tuku cholesterol v krvi snižuje. Výraznější vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi mají netučné zakysané mléčné výrobky. Na tomto efektu se podílejí též mikrobiální buňky mléčných kultur, ať živé či mrtvé, na jejichž povrch se váže cholesterol a vylučuje se ze střeva.

Kromě toho se ve vyšší míře obdobným způsobem vylučují ze střeva také žlučové kyseliny, které jsou v lidském těle vytvářeny z cholesterolu. Lidský organismus s nimi „šetří“, protože je ze střeva ve značném podílu vstřebává a vrací zpět do jater k dalšímu použití. Čím méně se tímto způsobem žlučových kyselin vrátí do jater, tím více cholesterolu musí organismus použít na tvorbu nových a výsledkem je snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Prospěšný vápník
Stejně tak působí i vápník, který se žlučovými kyselinami ve střevě tvoří nerozpustná mýdla, a ta se pak vylučují stolicí. Tím následně dojde ke snížení hladiny cholesterolu výše popsaným způsobem, ale vyloučí se taky nevstřebaný vápník vázaný se žlučovými kyselinami na nerozpustné, a tedy nevstřebatelné sloučeniny. Vápník, pro další významné procesy v organismu, by pak měl být doplňován vyšší spotřebou mléka a mléčných výrobků.

Při současné nízké spotřebě mléka, jako nejdůležitějšího zdroje vápníku, je v naší stravě tohoto významného prvku nedostatek. Tento nedostatek může být ještě prohlouben různými látkami, které snižují vstřebávání vápníku, a tím snižují jeho využití v procesech přeměny látkové a biologických funkcích; příkladem může být olovo. Nedostatek vápníku se značnou měrou podílí na zvýšeném výskytu osteoporózy (řídnutí kostí), která bývá ve vyšším věku příčinou zlomenin končetin.

„Mléčné“ plusy a mínusy
Nízkotučné mléko má řadu předností. Mléko a mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, především zakysané, mají svůj pozitivní podíl i v prevenci nádorových onemocnění.
Určité problémy může vyvolávat mléčný cukr – laktóza. U některých lidí (s přibývajícím věkem jejich procento vzrůstá) se může vyskytnout nesnášenlivost mléka na základě nedostatku enzymu, který mléčný cukr rozkládá. Zakysané mléčné výrobky, kde již je mléčný cukr rozložen, žádné potíže tohoto rázu nevyvolávají. Skutečných případů alergie na mléko se však vyskytuje mizivé procento.

Zejména pro děti je důležité, aby mléko bylo v jakékoliv formě obsaženo v denní spotřebě. Diskuse o mléce nízkotučném či plnotučném, slazeném či neslazeném, ochuceném či neochuceném není u dětí tak důležitá, jako potřeba, aby každé dítě konzumovalo mléko nebo vhodné mléčné výrobky podle chuti. Průměrná denní spotřeba mléka u dětí by měla být minimálně 250 ml klasického mléka, a k tomu odpovídající množství mléčných výrobků, například jogurtů a sýrů. Optimální spotřeba by však měla být mnohem vyšší.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Je podle vás mléko určené pouze děti? Pijete kravské mléko, nebo dáváte přednost sójovému? Kupujete mléko z biofarem, či běžně zpracované? Konzumujete běžně i kysané mléčné nápoje?

 

   
23.01.2008 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [39] Bubunka [*]

    dříve jsem mléka vypila opravdu hodně, teď jím jogurty a piji sojové mléko, teď jsem si koupila biosyrovátku Amálku. Mohu vřele doporučit.

    superkarma: 0 27.01.2008, 15:09:19
  2. avatar
    [38] juha [*]

    já jsem astmatik a mléko ani mléčné výrobky mi moc neříkají, taky u mě platí, že po mléčných výrobcích více kašlu.

    superkarma: 0 26.01.2008, 22:18:23
  3. [37] Lipačka [*]

    Kravské mléko jsem pila i na žízeň, mléčné výrobky jsem měla vždycky ráda. Pak jsem se ale dozvěděla, že ve svém věku (přes 50) už to nemám přehánět. Piji ho tedy minimálně, do kávy si dávám sušené sojové mléko. Jogurt nebo kefír si občas také koupím.

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:34:51
  4. [36] Lipačka [*]

    Kravské mléko jsem pila i na žízeň, mléčné výrobky jsem měla vždycky ráda. Pak jsem se ale dozvěděla, že ve svém věku (přes 50) už to nemám přehánět. Piji ho tedy minimálně, do kávy si dávám sušené sojové mléko. Jogurt nebo kefír si občas také koupím.

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:34:13
  5. [35] majka59 [*]

    mléko a mléčné nápoje mám ve svém jídelníčku. Sojové

    superkarma: 0 24.01.2008, 14:38:59
  6. avatar
    [33] danca79 [*]

    mamoch: mam dojem ze s tou zahlenenosti je to uz prokazane, ale tyka se to jen urciteho procenta lidi kde jsou k zahlenenosti dalsi dispozice (astma a tak podobne)....ja treba muzu rict ze mi mleko chutna, ale poslednich par mesicu mi po nem bylo vzdycky hrozne zle, tak jsem ho musela odbourat - brichobol po kazde sklence, to si radsi to mleko odpustim....zajimave je ze kefir mi povetsinou nic nedela

    superkarma: 0 23.01.2008, 21:15:52
  7. [32] mamoch [*]

    Jak to tak čtu, tak si myslím, že buďto lidé milují mléko od dětství celý život, nebo nenávidí- také celoživotně.U nás celá rodina - MILUJEME MLÉKO.Nevím,jestli je to jen domněnka nebo je to výzkumem potvrzené, ale že by mezi konzumací mléka a zahleněním byla souvislost..u nás rozhodně ne.

    superkarma: 0 23.01.2008, 19:13:19

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] Vivian [*]

    U nás pije mlíko jen kojenec

    superkarma: 0 23.01.2008, 18:35:06
  2. [30] Bellana [*]

    Juana: Kolik toho máku je třeba místo dvou deci mléka?

    superkarma: 0 23.01.2008, 15:39:46
  3. [29] mindulinka [*]

    Mlíko piju občas, ale jogurty se u nás jí denně - týdně naše rodina spotřebuje min. 20 jogurtů - vše polotučné. Nízkotučné mi nesmí do lednice - to je jen obarvená bílá voda, bez minerálů a vitamínů, která se dříve lila prasatům.

    superkarma: 0 23.01.2008, 14:38:17
  4. avatar
    [28] Luciš [*]

    Já u babičky na prázdninách vypila každý den ráno 0,5 l smetany a karlovarský rohlík, máti říkala, že jsem měla za těch 14 dní pleť jak alabastr.
    Dneska piju mlíko jen k nečemu (kafe, brambory, bramborová kaše), bíle jogurty mám ráda ne ty moc kyselé

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:50:34
  5. avatar
    [27] Ťapina [*]

    Já mléka zkonzumuju celkem dost, i když se nedá říct, že bych ho přímo pila

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:43:10
  6. avatar
    [26] Meander [*]

    Ještě že jsem objevila mléko sojové, jinak bych už nevypila ani hrnek kávy. S kravským, ač mi chutná, jsem musela přestat. Bylo mi po něm hrozně zle.

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:31:50
  7. avatar
    [25] Kassy [*]

    Prakticky v žádné mojí snídaní mléko nechybí - buď jím müsli zalité mlékem nebo jogurt nebo k pečivu piju kakao. Jogurty mám nejradši bílé s trochou marmelády nebo čerstvým ovocem. A sýry miluju téměř všechny. Nikdy mi nic z toho nedělalo problémy, mléčné výrobky obecně mám ráda, akorát kefír nemusím. A zásadně nekupuju nízkotučné - to prostě není ono. Stejně tak sojové.

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:30:31
  8. avatar
    [24] Krustýna [*]

    Já piju kravské mléko, nedokázala bych si představit den bez sklenky mléka, mé děti ho pijí také, mají z něho rádi kakao, jen manželovi nechutná a to už od dětství.

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:27:40
  9. avatar
    [23] Juana [*]

    Jasně, za budu cpát děti mlíkem a zas budou mít permanentně rýmu a kluk bude několikrát do roka doma se zánětem dutin. Děkuju, nechci. Jsou i jiné zdroje vápníku, například mák. Jogurt nebo dvě decky mléka jednou za čas ano, ale každodenní napájení půllitrem mléka ani náhodou.

    superkarma: 0 23.01.2008, 12:19:50
  10. [22] Pianistka [*]

    Mlíko v jakékoli podobě mi chutná a svědčí. Když je mi zle, mám migrénu, menses, jsem po tahu, po chřipce - tak jediné co udržím v žaludku je mlíko

    superkarma: 0 23.01.2008, 11:24:48
  11. [21] Violeta [*]

    Mléčné výrobky dnes prostě musím, i když bych nechtěla. Mám silnou osteoporózu a tak mi jiného nezbývá, než jíst co nejvíce mléčných výrobků. Ale mléko z biofarem nekupuji, na to mi moje peněženka nestačí. Zakysané výrobky mám také ráda, takže žádný problém.

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:57:19
  12. [20] Jasminek [*]

    Bez mléka a mléčných výrobků,hlavně zakysaných, si nedovedu představit normální den...

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:56:22
  13. avatar
    [19] wich [*]

    Mám ráda pravé neupravované čerstvé kravské mléko, co je ještě cítit po krávě. Akorát kde ho tady sehnat. Takže si ho užívám u příbuzných a známých na venkově

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:55:36
  14. avatar
    [18] Aelin [*]

    Mám ráda mléko a mléčné výrobky

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:40:48
  15. [17] Bébina [*]

    Mleko zvladam akorat v podobe bramborove kase, kakaa, pudinku atd. Jen tak bych ho do ust nevzala. Z mlecnych vyrobku pouze maslo, syry, slehacku a nebo zakysanou smetanu zapracovanou do nejakeho jidla. Z jogurtu se mi dela zle uz jen kdyz je vidim v regalu. Mam to tak od mala, uz jako nemluvne jsem odmitala mlecne vyrobky.

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:37:55
  16. avatar
    [16] Evikus [*]

    Já piju mléko, kefír, jím jogurty, tvarohy. Je mi úplně jedno jestli je to zdravé nebo ne. Prostě jím a piju to protože mi to chutná

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:34:04
  17. [15] mamoch [*]

    Každý den mám teplé mléko k snídani od dětství až dosud a to už je 50 let!! A vždy s chutí!

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:33:28
  18. avatar
    [14] MEK [*]

    mléko i mléčné výrobky milujeme,takže u nás doma nesmí chybět

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:24:32
  19. [13] meme [*]

    Já mám mléko ráda.Piju každé ráno sklenku mléka,studeného,na snídani.Zvykla jsem si na nízkotučné.

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:15:02
  20. avatar
    [12] Solei [*]

    lilithheta: to chápu, taky mám gurmánský orgasmus spíše po dobrém steaku, nebo výborně připravené rybě

    superkarma: 0 23.01.2008, 10:00:44
  21. avatar
    [11] sanvean [*]

    Kravské mléko miluju, nejlépe plnotučné a vychlazené. Nesedne mi jen mléko s označením "čerstvé", stejně jako cokoliv z kozího mléka, brrr.

    superkarma: 0 23.01.2008, 09:57:59
  22. avatar
    [9] lilithheta [*]

    Mléko mi nechutná. Nechápu, jak ho někdo může pít samotné. Jediné k čemu jsem ochotna mléko pozřít, jsou olomoucké syrečky a brambory na loupačku. Kefír jsem pozřela nedopatřením jen jednou jako malá a hned jsem potupně vrhla, a že mám jinak žaludek celkem odolný. Občas si dám jogurt, ale to spíš kvůli tomu, že to je údajně zdravé, než že bych z toho měla gurmánský orgasmus

    superkarma: 0 23.01.2008, 09:40:20
  23. [8] gentiana [*]

    Za chvilku sem začně nějakej maniak psát, že mlíko je pro kojenced a dospělé pomalu zabíjí a že pití mlíka je proti přírodě....

    superkarma: 0 23.01.2008, 09:16:54
  24. avatar
    [7] Solei [*]

    Lidé už po celá tisíciletí pijí mléko i jako dospělí jedince, takže jejich organismus je schopen ho zpracovávat a není důvod se mu vyhýbat. Nejpřirozenější pro konzumaci člověka je mléko kravské, kozí a kobylí (i když to se spíše používalo při léčbě plicních chorob), v některých zemích velbloudí.
    Sojové mléko není mléko ale jen rostlinný výtažek a je to to nejhorší čeho se člověk může napít, soja obsahuje nejvíce aflatoxinů a speciálně pro ni je povolený obsah nežádoucích látek třikrát vyšší než pro ostatní plodiny na trhu.
    Osobně mám nejraději spíše mléčné výrobky jako sýry a jogurty.

    superkarma: 0 23.01.2008, 09:03:03
  25. [6] FAXÍK [*]

    mléko a mléčné výrobky máme doma všichni rádi

    superkarma: 0 23.01.2008, 08:14:52
  26. [5] mirriss [*]

    Už jsem vícekrát slyšela názor odborníků, že kravské mléko není vhodné, protože obsahuje nějaké alergeny. Na druhou stranu, vždycky ho všichni pili a nikomu se nic nestalo... já mléka střídám, kupuji jak kravské, tak sojové. normální i zákysy, kefírové mléko a podobně. ale třeba takové kozí, které je údajně hodně zdravé...to mi nejede...E!E

    superkarma: 0 23.01.2008, 07:14:52
  27. avatar
    [4] Valíčková [*]

    mléko miluju v jakékoliv podobě, bílé jogurty si doma vyrábím sama a denně je snídám

    superkarma: 0 23.01.2008, 07:10:37
  28. avatar
    [3] malenina [*]

    Teď se mléka napiju jen občas. Dávám si ho do kafe. Jogurty, kysané mléčné výrobky apod. nemám ráda, takže to nejím vůbec. Sojové mléko mně nic neříká, mám ráda kravské, v těhotenství jsem vypila denně litr mléka, jak mi chutnalo.

    superkarma: 0 23.01.2008, 06:25:59
  29. [2] Nikol [*]

    Já jím hodně zakysaných mléčných výrobků - denně 1-2 jogurty, kefíry, jogurtová a acidofilní mléka. Protože hubnout nepotřebuji, vybírám si polotučné - Selský, Jihočeský apod., nízkotučné mi nechutnají. Mléko už piju méně, spíš si ho dávám do kafe. A tvaroh mám taky ráda.

    superkarma: 0 23.01.2008, 06:08:11
  30. avatar
    [1] Petunie [*]

    Mléko už nepiju žádné, až na vzácné výjimky, kdy si dám kravské párkrát do měsíce v malém kafi. Přestala jsem pít kravské mléko kdysi na rady doktorů (omezila jsem taky cukr a pšeničnou mouku) a musím říct, že mě přešly problémy s alergiemi a imunitou obecně. Mléčné výrobky (kysané ap.) jím jak sojové, tak kozí a občas i kravské a pokládám to za ideální, od každého trochu.

    superkarma: 0 23.01.2008, 00:52:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme